שתף קטע נבחר

8 הטעויות הכלכליות שצריך להימנע מהן

מה לעשות עכשיו עם הכסף כשהריבית עולה והבורסה מזנקת? יש מי שממהרים לרכוש מניות, לסגור פקדונות, לשנות מסלול משכנתא ולעשות את כל הטעויות. כך תיזהרו

1. לסגור את הכסף בבנק ל-5 שנים

הריבת הנמוכה של בנק ישראל הביאה לכך שהבנקים מציעים ריביות נמוכות מאוד על פיקדונות וחסכונות. לדוגמה: מי שסוגר כסף בפק"מ בבנק מקבל לא יותר מ-0.5% לשנה במקרה הטוב. הריבית הנמוכות כמעט ייאשו את הציבור, שהתפתה להצעות הבנקים לסגור כסף לטווח ארוך בתמורה לריביות גבוהות יותר.

 

אולם גם התוכניות הארוכות מציעות ריביות נמוכות בראייה היסטורית. לדוגמה, אם אתם רוצים להפקיד 50 אלף שקל בתוכנית חיסכון בריבית קבועה לחמש שנים תקבלו בבנקים ריבית של 2.5% לשנה לכל היותר. בתוכניות של שנתיים מקבלים ריביות נמוכות הרבה יותר, משהו כמו 0.5%.

 

לתוכניות ארוכות טווח יש חיסרון בולט, שכן אתם נכנסים לחיסכון כיום בתקופה בה הריבית נמוכה, ומקבעים את הריבית שתקבלו בחיסכון סגור. סביר להניח כי בתקופה של 5 שנים הכלכלה תתאושש, האינפלציה תתעורר והריביות יעלו. למי שיש סבלנות כדאי להתאפק ולשים את הכסף בפיקדונות לטווח קצר. רק כאשר הריבית תעלה כדאי לסגור את הכסף בפיקדון לזמן ארוך. 

 

2. לברוח ממסלול הפריים במשכנתא

עליית ריבית בנק ישראל השבוע ברבע אחוז לשיעור של 0.75%, עוררה ספקות בנוגע לכדאיות של משכנתאות הצמודות לריבית הפריים (בניגוד למשכנתאות הצמודות למדד בריבית קבועה). אולם גם לאחר עליית הריבית השבוע, מסלול הפריים במשכנתאות הוא אחד המסלולים עם הריבית הנמוכה ביותר. לכן לא כדאי למהר, ולברוח ממנו.

 

משכנתא במסלול פריים היא משכנתה שהריבית עליה מושפעת מריבית הפריים. ריבית הפריים עומדת על 1.5% מעל ריבית בנק ישראל. כיום אנו נמצאים בתקופה של ריביות נמוכות באופן חריג. גם לאחר העלייה (הנכנסת לתוקפה היום) ריבית הפריים עומדת על 2.25% בלבד. לכן, מי שלקח משכנתא במסלול פריים נהנה מחיסכון בהוצאות הריבית על המשכנתא כל עוד ריבית בנק ישראל, ובעקבותיה הפריים, יישארו ברמה נמוכה.

 

גם עלייה בריבית בנק ישראל בטווח הבינוני לא עשויה לייקר את הפריים באופן משמעותי, יחסית לאלטרנטיבות אחרות. כיום האלטרנטיבות למשכנתא בריבית במסלול פריים הן משכנתאות צמודות ומשכנתאות בריבית משתנה וצמודה למדד המחירים לצרכן. מתוך הנחה שבנק ישראל מעלה ריבית במטרה לרסן את האינפלציה, סביר להניח כי אם ריבית ישראל תועלה - זה סימן שגם האינפלציה תטוס. כך שנוטלי המשכנתאות יהיו חשופים לשינויים באינפלציה בכל מקרה. לא כדאי להמר על כיוון הריבית ולהעביר את כל המשכנתא למסלול פריים, ומנגד לא כדאי לברוח ממסלול הפריים כעת. 

 

3. להשאיר את קופת הגמל במסלול לא מתאים 

רק לפני שמונה חודשים ראינו את קופות הגמל צוללות בכ-5% מדי חודש, והחוסכים צפו בכספי החסכונות הפנסיוניים שלהם מתאדים. כיום, החוסכים בקופות הגמל זוכים לראות את החיסכון שלהם משמין בכל חודש. אלא שההחלטה מה לעשות עם כספי הגמל לא צריכה להיות תלויה במצב הבורסות.

 

עיקר האכזבה מהירידות בקופות הגמל נובעת מהיעדר תכנון של ההשקעות, ומהעובדה שרבים לא יודעים באיזה אפיקים משקיעה קופת הגמל שלהם. ככלל, לצעירים שיצטרכו את כספי הגמל בעוד שנים רבות עדיף להסיט כספים למסלולים עם מניות. זאת מכיוון שההשקעה בקופות גמל בעלות מרכיב מנייתי מתאימה בעיקר לחוסכים צעירים או למי שלא מוכרח את הכסף בשנים הקרובות. מבחינה סטטיסטית, קופות גמל במסלולים מנייתיים מניבות רווחים גבוהים יותר לאורך השנים, אך יורדות באופן חד בתקופות של ירידות שערים.

 

חוסכים הקרובים לגיל הפרישה לא יכולים להרשות לעצמם להמר על כיוון השוק בשנים הקרובות, ולכן כדאי שישקלו מעבר לקופה סולידית. למשל, קופה ללא מניות, או קופה עם אחוז מניות מצומצם ומוגדר.

 

4. לצפות לרווחים גדולים בקרנות אג"ח של חברות

הריבית האפסית על הפיקדונות בבנקים גורמת לחוסכים לשוב ולחפש השקעות בעלות רמת סיכון גבוהה. הבורסה התאוששה בחצי השנה האחרונה והציבור הגדיל באופן משמעותי את ההשקעה בקרנות המתמחות באיגרות חוב של חברות. מתחילת השנה הכניס הציבור לקרנות אלו סכום עתק של 14 מיליארד שקל, כאשר רק בחודש האחרון נכנסו לקרנות כ-2.5 מיליארד שקל.

 

חלק מקרנות אג"ח חברות (המשקיעות באיגרות חוב של חברות בעלות דירוג אשראי) הצליחו להשיג תשואה של כ-100% מסוף 2008. בתי ההשקעות המנהלים קרנות נאמנות יוצאים במסעות פרסום שבהם מתפארים בתשואות העבר. חשוב לזכור כי רווחים אלו הושגו לאחר שבחודשים נובמבר-דצמבר איגרות החוב רשמו רמות שפל. האם גל העליות יחזור על עצמו? סביר להניח שלא. כיום רוב איגרות החוב המדורגות נסחרות בתשואות לפדיון של 3%-5%, וסביר להניח כי הקרנות יתקשו לתת תשואה גבוהה יותר באופן משמעותי. 

 

5. להסתמך על שמועות

מי לא רוצה לעשות מכה? הבורסות מטפסות, ושוב, כמו פעם, צצים סיפורים על אפיקים אקזוטיים ורווחיים. הכלל הוא שלא כדאי לשים את כל הכסף במניה אחת או אפיק אחד, רווחי ככל שיהיה. כאשר הבורסות עולות - הסיפורים על מניות קטנות שהניבו רווחים גבוהים צוברים תאוצה. מי שאינו מבין במה הוא משקיע כדאי לו להתרחק. בדרך כלל, ההשקעה במניות קטנות ולא מוכרות מעשירה בעיקר את מי שהתחיל את גל השמועות, ואילו רוב המשקיעים שנכנסו מאוחר נותרים מופסדים.

 

 

6. להשקיע רק בבורסה של תל אביב

בהשקעות חשוב לשמור על עקרון הפיזור: מצד אחד להשקיע במדדים שונים, במניות שונות, במדינות שונות ובאפיקים שונים. למשקיעים הישראלים יש נטייה לשים את רוב ההשקעה בבורסה של תל אביב. מתחילת השנה זינקה הבורסה המקומית מעבר לעליות בעולם, וכיום המניות בישראל נמצאות ברמה גבוהה יחסית בעולם. כדאי לבדוק השקעה בבורסת וול-סטריט או בבורסות אירופה, שכוללות מניות של חברות חזקות יותר מהחברות הישראליות ונסחרות כיום במחירים אטרקטיביים יותר מהמניות בתל אביב. 

 

7. להיות באוברדראפט ולחסוך

התופעה מוכרת: הפקיד בבנק מתקשר אליכם, ופונה בקול דאגני: "אולי כדאי לכם לחסוך קצת כל חודש. יש תוכניות חיסכון חדשות". אם יש לכם כסף פנוי - מדובר בהצעה שכדאי לשקול. אבל אם אתם באוברדראפט - רצוי לשלול את ההצעה. הריבית שתשלמו על מינוס בבנק תהיה תמיד גבוהה באופן משמעותי מהריבית שתקבלו על חיסכון או פיקדון. נכון להיום, על ניצול קו ראשון של מסגרת אשראי תשלמו ריבית של 10%-13% לשנה. מנגד, על חיסכון תקבלו לכל היותר 2% לשנה.

 

8. לבצע הרבה פעולות בניירות ערך באמצעות הבנק

אם אתם משקיעים בתעודות סל, במניות או באיגרות חוב דרך הבנק, אתם משלמים עמלות גבוהות על קנייה ומכירה. מי שקונה ניירות ערך בבנקים משלם על פעולות קנייה ומכירה של מניות בארץ עמלות בשיעור של0.4%-0.7% מסכום ההשקעה.

 

מדובר בעמלות גבוהות מאוד, בעיקר בהתחשב בעובדה שהבורסה גובה מהבנקים על פעולות אלו עמלה בשיעור של 0.0035% בלבד. כך שהבנק מרוויח פי 200 על הפעולה שמבצעת הבורסה. מי שקונה ומוכר ניירות ערך בתדירות גבוהה עשוי לשלם חלקים נכבדים מהרווח לבנק.

 

מה שניתן לעשות הוא להוציא את תיקי ניירות הערך מהבנקים, ולהעביר אותם לחשבונות ניירות ערך בבתי ההשקעות השונים. מדובר בחשבונות "סגורים" המיועדים להשקעות. לחשבון כזה לא משויך כרטיס אשראי, אין צ'קים, ובעצם הוא משמש רק לקנייה ומכירה של ניירות ערך ונכסים פיננסיים. הסיבה לפתיחת חשבון כזה היא העמלות הנמוכות משמעותית שמציעים בתי ההשקעות.

 

בתי ההשקעות גובים עמלת קנייה ומכירה של מניות בארץ בשיעור של 0.2%-0.1% בממוצע, ועמלה של0.1% על קניית איגרות חוב. בנוסף, בתי ההשקעות לא גובים עמלת אי-ביצוע. מדובר בעמלה שנגבית רק בחשבונות השקעות בבנק, בגובה של עשרות שקלים, על פעולה שלא התבצעה בפועל.

 

חשוב לדעת כי הנכסים של לקוחות בבתי ההשקעות לא נחשבים כחלק מההון של בית ההשקעות, כך שאין קשר למצב הפיננסי של בית ההשקעות. הכסף של לקוח שפותח חשבון עצמי בבית ההשקעות עובר מיידית לחשבון נאמנות שמופקד באחד הבנקים. ברגע שאותו לקוח מבצע פעולת קנייה של נייר ערך, הנכס נרשם על שם בית ההשקעות במסלקת הבורסה עבור אותו הלקוח שקנה אותו.

 

הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיפורי הנפלאות מהבורסה חוזרים
מומלצים