שתף קטע נבחר

ההצעה האיראנית: חיסול הנשק הגרעיני בעולם

העיתון "וושינגטון פוסט" מדווח מפיו של יועץ בכיר לנשיא איראן, כי חבילת ההצעות החדשה של טהרן בסוגיית הגרעין התרכזה בסיוע באפגניסטן, במלחמה בטרור ושיתוף פעולה בתחום הנפט והגז. איראן סירבה לדון בהשעיית העשרת האורניום והציעה מערכת גלובלית לחיסול הנשק הגרעיני

חבילת הההצעות שהגישה איראן כוללת שיתוף פעולה באפגניסטן, מלחמה בטרור ושיתוף פעולה בתחום הנפט והגז - כך דיווח אמש (יום ה') העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט". על-פי הדיווח, סירבה איראן לדון בהשעיית תוכנית הגרעין שלה אך מסרה כי היא מוכנה לדון ביצירת מערכת גלובלית שמטרתה חיסול הנשק הגרעיני. הצעה זו מתחברת לדו שיח המתנהל בין ארה"ב לרוסיה על צמצום הארסנל הגרעיני שברשותן. 

 

הדיווח מיוחס לדברים שאמר מוג'תבה סמרה האשמי - יועצו של נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד.

 האשמי נחשב ליועצו הקרוב ביותר של נשיא איראן ולאחרונה דווח כי הוא מועמדו לתפקיד סגן הנשיא - תפקיד מפתח בממשלתו החדשה של אחמדינג'אד. 

 

לדברי האשמי, הצעת איראן זהה לקריאתו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לפני כחמישה חודשים לחיסול הארסנל הגרעיני ברחבי העולם. הוא כינה את מדיניותה של וושינגטון כלפי איראן "פרדוקס" ואמר כי היא "מושפעת על-ידי הציונים". האשמי סירב לאשר או להכחיש כי ממשל אובמה שלח שני מכתבים סודיים למנהיגה הרוחני של איראן, עלי חמנאי, ואמר כי הוא "יענה מאוחר יותר בנושא זה".

 

הקול - קול ישראל

יועצו של אחמדינג'אד הוסיף כי טהרן העבירה לוושינגטון "הצעות פרקטיות" בעבר לשיפור מערכת היחסים ביניהן, ובהן בקשה לטיסות ישירות בין איראן לארה"ב. "האמריקנים לא ענו לנו על כך", אמר האשמי וקרא לארה"ב להתנצל על כך ש"התערבה בבחירות לנשיאות איראן ובמקרים נוספים". הוא גם מתח ביקורת על מבנה המערכת הפוליטית בארה"ב ואמר כי השיטה הליברלית-דמוקרטית "מתקרבת לקריסתה".

 

בהתייחס לסוגיית הגרעין דחה בתקיפות היועץ האיראני את האשמותיו של שגריר ארה"ב בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שאמר שלשום כי טהרן מתקרבת במהירות לפצצה. השגריר, גלין דייויס, אמר כי קיים חשש כבד שאיראן מנסה לשמר את האופציה הגרעינית באמצעות כמות מספיקה של אורניום מועשר ברמה נמוכה. האשמי האשים כי העמדה האמריקנית בנושא זה מוכתבת על-ידי ישראל. "זה הדיבור של הישראלים. מוטב לאמריקה שתהיה לה עמדה משלה".

 

היום צפויים נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה לקיים שיחה בווידאו-קונפרנס ולדון בחבילת ההצעות האיראנית.

 זאת, לקראת הדיונים בעצרת הכללית של האו"ם ובוועידת G-20 בהמשך החודש, להם צפוי להיות משקל חשוב בהמשך גיבוש הלחץ הבינאלומי על איראן.

 

ארה"ב ורוסיה קיבלו את חבילת ההצעות האיראנית באופן מנוגד. בעוד ארה"ב מסרה כי ההצעה "אינה עונה על דאגותיה" ומובילה את איראן לבידוד נוסף, הודיעה רוסיה כי לא תתמוך במועצת הביטחון בסנקציות על הנפט האיראני וכי יש מקום להמשך המשא ומתן.


פורסם לראשונה 10/09/2009 23:10

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. מערכת גלובלית
צילום: AP
מומלצים