שתף קטע נבחר

ירי הקטיושות: אל-קאעידה בעידוד חיזבאללה

ארגוני הג'יהאד העולמי עומדים מאחורי ירי הקטיושות לעבר הגליל המערבי ולא חיזבאללה. אבל זה לא אומר שלנסראללה אין אינטרס לאותת למישהו שהוא יכול "לחמם" את גבול הצפון. ה"מישהו" הזה הוא דווקא סעד חרירי ולא ממשלת ישראל

סביר להניח שלא אנשיו של חסן נסראללה שיגרו את רקטות הקטיושה לעבר אזור נהריה. עד-כה לא נטל שום ארגון או גורם אחריות לירי, אבל מאפייני האירוע יש בהם כדי להצביע שהירי לא בוצע על-ידי חיזבאללה אלא על-ידי ארגון פלסטיני-לבנוני המשייך עצמו לג'יהאד העולמי. דהיינו, פועל בהשראת ארגון אל-קאעידה והעומד בראשו אוסאמה בין-לאדן. 

 

אחד הסימנים התומכים בהערכה זו הוא העיתוי של ירי הקטיושות - יום השנה השמיני לפיגועי 11 בספטמבר. הנהגת אל קאעידה המריצה השנה, כמו בכל שנה, את הארגונים המסונפים לזרם הג'יהאד העולמי לבצע פיגועי ראווה ביום הזה שידגישו מחדש את יכולותיה להתמודד עם המערב ולהוכיח שאל-קאעידה עדיין חי ופועל. חשוב לזכור שאנו נמצאים בעיצומו של חודש הרמדאן, המשמש באופן מסורתי רקע לניסיונות פיגוע מצד בודדים וארגונים בעלי מוטיבציה דתית מוסלמית.

 

שתי הקטיושות נורו מאזור צור בו קיימים כמה מחנות פליטים פלסטינים. במחנות אלה, שכוחות הביטחון של לבנון כמעט אינם נכנסים אליהם, מצאו מקלט רבים מאנשי הארגון "אנסר אל-איסלאם" וארגונים קטנים יותר המשתייכים לאל-קאעידה. פעילים אלה העתיקו פעילותם לדרום לבנון אחרי שצבא לבנון דיכא את המרד שלהם בצפון לפני שנתיים.

 

רוב הפעילים בארגונים אלה הם פלסטינים או ערבים סונים אחרים, שפעלו בעבר בשורות אל-קאעידה בעיראק ועברו במצוות הארגון ללבנון. בשלוש השנים האחרונות, מאז סיום מלחמת לבנון השנייה, הם ביצעו מספר פיגועים נגד אנשי יוניפי"ל וירו רקטות לעבר ישראל. מספר הפיגועים והשיגורים האלה היה קטן יחסית בעיקר מפני שחיזבאללה, ארגון שיעי, שולל את האידאולוגיה הסונית שלהם ומצר את צעדיהם.

 

הפעם האחרונה שבה ירו אנשי הג'יהאד העולמי רקטות לעבר ישראל הייתה בחודש פברואר, בעת שצה"ל פעל ברצועת עזה במבצע "עופרת יצוקה". בכל המקרים נורו שלוש או ארבע רקטות והירי היה לא מכוון ולא יעיל במיוחד. גם בעבר לא נטלו ארגוני הג'יהאד העולמי אחריות על הירי. צה"ל, שידע מי ירה, הגיב על התגרויות הסניף הלבנוני של הג'יהאד העולמי בירי מספר מוגבל של פגזי תותח וטנקים וכך היה גם היום.

 

עם זאת, ייתכן מאד שלבכירי חיזבאללה בדרום לבנון היה מידע מוקדם על הירי היום והם החליטו שלא למנוע אותו ואולי אף עודדו את מבצעיו. זאת, מפני שלחיזבאללה יש כעת אינטרס פוליטי לייצר מתיחות בגבול ישראל לבנון. האינטרס הזה נובע מהמבוי הסתום שאליו נקלע המשא ומתן על הרכבת ממשלה בלבנון. סעד חרירי, ראש הקואליציה האנטי-סורית שזכתה בבחירות במאי השנה, ואשר עליו הוטלה הרכבת הממשלה, מסרב להרכיב ממשלה על פי "המרשם" שהכתיבו לו מסראללה והגנרל מישל עוון.

 

חרירי הודיע אתמול לנשיא סולימן שנכשל בהרכבת הממשלה והחזיר לו את המנדט וזה פנה אליו שינסה שוב. בתנאים אלה יש לחיזבאללה אינטרס "לחמם" את הגבול עם ישראל. כך הוא מייצר איום עקיף אך ברור על הגורמים הפוליטיים בלבנון ועל לאזרחי לבנון בכלל. המסר של חיזבאללה ברור: אם לא תיענו לתביעותינו הפוליטיות נחדל לגלות אחריות ואיפוק כפי שאנו עושים בדרום לבנון מאז סיום המלחמה.

 בכך משיג חיזבאללה מנוף פוליטי, מצייר איום עקיף על הגורמים הפוליטיים בלבנון ועל אזרחי לבנון בכלל, ובאותו זמן מגביר את יוקרתו.

 

לבסוף, צריך להזכיר כי אתמול הסתיים תרגיל מפקדות גדול ומקיף של צה"ל שדימה מערכה בצפון כולל לבנון. תרגילים כאלה (שלושה במספר) זכו גם בעבר לתגובה של חיזבאללה ולנאומי איום מצד נסראללה. ייתכן שירי הרקטות היום לא בוצע כנראה על-ידי חיזבאללה אלא בהשראתו, ונועד להפגין את ביטחונו העצמי של הארגון ואת מוכנותו מול ישראל. סביר להניח שלאירוע הזה לא יהיה המשך וכי המתיחות שנוצרה בצפון תתפוגג בימים הקרובים. אך אם יימשך המבוי הסתום בזירה הפוליטית בלבנון - ייתכן שיהיו עוד אירועים מסוג זה בזמן הקרוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסאללה. מנוף לחצים
צילום: AFP
החזיר המנדט. חרירי
צילום: רויטרס
מומלצים