שתף קטע נבחר

2 אושפזו במצב קשה ובינוני כתוצאה מניקוי דגים

גבר בן 63 מהקריות, שניקה דג מסוג דניס ונדקר מאחת העצמות, מאושפז ברמב"ם במצב קשה מאוד לאחר שהזיהום התפשט בכל גופו. גבר נוסף מהקריות, בן 49, מאושפז אף הוא במצב בינוני לאחר שנחתך מסכין בה ניקה דג מושט. כך תמנעו מפציעות וזיהומים בעת ניקוי דגים

שני גברים תושבי הקריות אושפזו בסוף השבוע בבית החולים רמב"ם בחיפה, לאחר שנפגעו מחיידק במהלך ניקוי דגים. מצבו של האחד קשה מאוד והוא מאושפז במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים. מצבו של האחר בינוני, והוא אושפז במחלקה האורתופדית וממתין לניתוח בידו.

 

בבית החולים ציינו כי מדובר במקרים חריגים מעט, שכן באחד המקרים אירעה ההדבקה בחיידק במהלך ניקוי דג מסוג 'דניס' הנחשב לבטוח יחסית, ואילו במקרה אחר מדובר בהדבקה לאחר שהחולה נחתך מסכין בה ניקה את הדג.

 

המטופלים הגיעו לבית החולים במהלך סוף השבוע. המקרה הקשה יותר הוא של תושב הקריות, בן 63, שניקה דג מסוג דניס ונדקר בידו מאחת העצמות. רעייתו סיפרה כי קנה את הדג בחנות מסודרת, אולם ניקה אותו מעצמות בעת שנדקר. לאחר שהחל לחוש כאבים עזים באצבעו, פנה לקופת החולים ומשם הופנה לבית החולים אולם מצבו הידרדר במהירות. מבית החולים נמסר כי הוא מאושפז במצב קשה מאוד במחלקה לטיפול נמרץ. הרופאים שקלו לקטוע את היד על מנת לבלום את התפשטות הזיהום, אולם מצבו אף לא מאפשר ניתוח.

 

זמן קצר לאחר מכן, הגיע לבית החולים חולה נוסף, תושב הקריות בן 49. הוא סיפר כי דג בבריכה באזור בית שאן דג מסוג "אמנון" (מושט). בעת שביקש לנקותו מעצמות, נדקר מהסכין בה ניקה את הדג. בתוך זמן קצר התנפחה ידו בצורה קשה. הוא עבר ניתוח לניקוי הרקמות המזוהמות, וצפוי לעבור ניתוח נוסף.

 

מנהל היחידה לכירורגיית כף היד במערך האורתופדי בבית החולים, פרופ' שלום שטהל, אמר ל-ynet כי הזיהום נגרם כתוצאה מהידבקות בחיידק מסוג 'וויבריו וולניפיקוס', המצוי בעיקר בדגי מים מתוקים ובדגים המגודלים באופן מלאכותי. בארץ ידוע החיידק בעיקר מדגי הקרפיון והמושט. עם זאת ציין, כי החיידק מצוי במידה פחותה גם בדגי ים, וידוע על מקרים של הדבקה באמצעות מערכת העיכול במדינות מזרח אסיה, בהן לא נהוג לבשל את הדגים.

 

קריסת מערכות הגוף בתוך שעות ספורות

לדבריו, פעילותו של החיידק מהירה מאוד. "לעתים משך הזמן מרגע הדקירה ועד למצב של קריסת מערכות היא עניין של שעות ספורות. עלול להיות מצב שמי שנדקר לא מתרגש מכאב מקומי או נפיחות, אבל זה עלול להתפשט מהר מאוד

מהאצבע לאמה, לזרוע והלאה. מי שנדקר חייב להיות עירני וקשוב לתופעות חריגות".

 

לדברי פרופ' שטהל יש שלוש רמות של מניעת פגיעה מהחיידק. הראשונה, המניעתית, היא רכישה של דגים נקיים בלבד, במקומות מוכרים. "במהלך השנים ירד מאוד מספר מקרי ההדבקה בארץ, בעיקר בשל שיתוף פעולה עם מגדלי הדגים. כיום יש הנחיות ברורות בכל הנוגע להובלה בקירור, ולניקוי הדגים בצורה מקצועית לפני המכירה".

 

במידה ובכל זאת החלטת לנקות את הדגים בכוחות עצמך, יש להשתמש בציוד מתאים – כפפות וסכינים מיוחדים לניקוי, וכן לקרר את הדגים היטב לפני הניקוי, דבר המפחית את אלימות החיידק.

 

הרמה השלישית היא הטיפול במקרה של דקירה. "אם אדם נדקר על ידי דג, או חפץ שהיה במגע עם הדג, הוא צריך להיות קשוב לתופעות חריגות. אם מתפתחת נפיחות, כאב לא מוסבר או רגישת רבה, יש לפנות לרופא ולדווח על הדקירה. במיוחד הדבר חשוב לאנשים עם מחלות רקע כמו סוכרת, בעיות במערכת החיסונית, או כאלה שמקבלים תרופות לדיכוי המערכת החיסונית. אם הסימנים מחמירים, ויש חום או כאב עז, מומלץ לפנות ישירות לבית החולים ולדווח על הדקירה מהדג", מדגיש פרופ' שטהל.

 

הוא הוסיף כי במידה והטיפול מתחיל מיד, עוד לפני התפשטות הזיהום, מדובר בטיפול אנטיביוטי רגיל, מלווה במעקב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגים, יכולים להיות מסוכנים
צילום: יהונתן צור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים