שתף קטע נבחר

פרשני גרמניה: הפסד למרקל בעימות הטלוויזיוני

שבועיים לבחירות נפגשו הקנצלרית המכהנת, אנגלה מרקל, והטוען לתפקיד, פרק-וולטר שטיינמאייר, לעימות מתוקשר. מסקרים שנערכו מיד אחר כך לא ברור מי ניצח, אבל למומחים התשובה ברורה: "שטיינמאייר היה ממוקד יותר"

המועמד הסוציאל-דמוקרטי לתפקיד קנצלר גרמניה, פרנק-וולטר שטיינמאייר, נתן אמש (יום א') הופעה משכנעת בעימות טלוויזיוני מול הקנצלרית המכהנת, אנגלה מרקל, שעלולה לפגוע בסיכוייה של זו להקים ממשלת מרכז-ימין. בעימות הישיר ביניהם תקף שטיינמאייר את הקנצלרית על מדיניותה בתחומי המיסים והאנרגיה הגרעינית.

 

שטיינמאייר, שמפלגתו מפגרת משמעותית בסקרים אחרי מפלגתה השמרנית של מרקל, שבועיים בלבד לפני הבחירות, יצא להתקפה בתחילת העימות, ומתח ביקורת על התנגדותה של יריבתו להנהגת שכר מינימום והגבלת משכורות המנהלים. "השאלה היא באיזו דרך אנחנו בוחרים כדי להיחלץ מהמשבר הזה", אמר שטיינמאייר בן ה-53, שנראה נינוח בחליפה שחורה ועניבה אדומה. "משמעותה של מפלגת מרכז-ימין תהיה שהפער בין עשירים לעניים יגדל", הזהיר.

 

מרקל נראתה בתחילת העימות, שארך כשעה וחצי, כמי שנדחקת אל הקצה, אך בהמשך נראה היה שהיא חשה יותר בנוח. היא התריעה כי אחרי הבחירות ב-27 בחודש, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית עשויה לחבור למפלגה שמאלנית קיצונית, הכוללת קומוניסטים לשעבר. "אין לנו ערובה לכך שזה לא יקרה", אמרה מרקל בת ה-55, הקנצלרית הראשונה בתולדות גרמניה. מרקל היא גם היחידה ברשימת הקנצלרים שגדלה במזרח הקומוניסטי.


שטיינמאייר ומרקל. מכירים היטב, ונמנעו מהתקפות בוטות (צילום: AFP)

 

סקרים ראשונים שנערכו בתום העימות הציגו תשובות שונות על השאלה מי ניצח בו לדעת הצופים - על פי ההערכות כ-20 מיליון בני אדם. עם זאת, רוב הפרשנים נתנו את היתרון לשטיינמאייר, שנראה כמועמד הדינאמי יותר מבין השניים. שטיינמאייר כיהן כשר החוץ בקואליציה הרחבה של מרקל בארבע השנים האחרונות, והשניים נמנעו מהתקפות קשות זה על זו ולהיפך במהלך הקמפיין.

 

"שטיינמאייר היה טוב יותר ממרקל, בהתחשב במה שציפו ממנו", אמר האנס פורלאנדר, מבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת דרזדן. "הוא התעמת בצורה טובה יותר, והיה ממוקד יותר, אבל האם זה באמת ישפיע על המצביעים? זה לא בטוח", הסביר.

 

האם הקנצלרית תיכווה שנית?

מפלגתה של מרקל זוכה לפי שעה ליתרון של 11 עד 14 אחוזים בסקרים. עם זאת, הסוקרים מעריכים שכ-40 אחוזים מבעלי זכות הבחירה טרם החליטו למי להצביע, והדבר נתן משנה חשיבות לעימות אמש. למרות היתרון הגדול של השמרנים, כלל לא בטוח גם שמרקל תקבל די קולות כדי להקים ממשלת מרכז-ימין כפי שהיא רוצה.

 

בבחירות בשנת 2005 היה למרקל יתרון דומה בסקרים, אולם היא הפסידה בעימות לקנצלר דאז גרהרד שרדר, שבועות

אחרים לפני ההליכה לקלפיות. כתוצאה מכך, היא ניצחה את המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בפער של אחוז אחד בלבד, ונאלצה לשלב בקואליציה את המפלגות היריבות.

 

במהלך העימות אמש דנו מרקל ושטיינמאייר גם במדיניות בנוגע למלחמה באפגניסטן ובהצלת יצרנית הרכב "אופל", אך התמקדו בעיקר בכלכלה. מרקל הבטיחה לעודד את הצמיחה באמצעות הפחתת מסים מסוימים כדי להמריץ את העובדים, והזהירה כי עם הפתרונות של המפלגה היריבה גרמניה תמשיך לדשדש עוד שנים.

 

שטיינמאייר אמר מצדו כי הבטחתה של מרקל לקצץ במסים בזמן של גרעון הולך וגדל אינה אמינה, ותקף אותה על הבטחתה לאפשר את המשך פעילותם של כמה מפעלים לאנרגיה גרעינית - נושא שנוי במחלוקת בגרמניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקל בפעולה. התחממה לאט
צילום: רויטרס
שטיינמאייר. "מה יחשבו המצביעים? לא בטוח"
צילום: אמיל סלמן, ג'יני
מומלצים