שתף קטע נבחר

זירת הקניות

למה נעלמות הדבורים? הערפל מתחיל להתבהר

מחקרים שפורסמו לאחרונה בארה"ב ובריטניה מסייעים להסביר את התופעה שגרמה לדבורים להעלם מהכוורות ולהשאירן במצב ירוד בלי יכולת להתאושש. המסקנות: מדובר בשילוב של חשיפה לטפילים שכיחים, וירוסים שפוגעים במערכת החיסונית של הדבורים, וחומרי הדברה שנמצאים בשדות - ומחמירים את המצב

מחקרים שפורסמו לאחרונה בארצות הברית ובריטניה מפזרים מעט את הערפל סביב אחת התעלומות המסקרנות ביותר בעולם החי: תופעת העלמות דבורי הדבש מהכוורות, הקרויה "הפרעת התמוטטות הקהילה" - (Colony Collapse Disorder).

 

מומחים וביולוגים סבורים שאפשר ונמצא המפתח להבנת התופעה, שגרמה נזקים חמורים לענף הדבורים בארצות הברית ובאירופה. בשיאה של התופעה, כמעט כל הדבורים הבוגרות נעלמו מהכוורות באופן שאינו מאפשר לכוורת להתאושש ולשוב לתפקוד סדיר.

 

אם היה מדובר רק בפגיעה בשוק הדבש העולמי, ניחא - אבל העלמות הדבורים מסכנת באופן ישיר את המזון שכולנו אוכלים. תפקידה החיוני של הדבורה בהאבקת גידולים חקלאיים הופך אותה לשחקנית משמעותית בשוק המזון העולמי. ע"פ הערכת מומחים, כשליש מהתזונה העולמית תלויה בהאבקה, שבלעדיה אין הפרייה והחנטה, ולא צומח פרי.

 

לאחרונה הסתיים מחקר אמריקני מקיף שביקש לבודד את הגורמים האחראים לתופעה, כדי לנסות ולהימנע מהם. המסקנה הבולטת שעולה מהמחקר היא שאין גורם בודד אחד שאחראי לתופעה, אלא שמדובר בשילוב של גורמים שמוביל להידרדרות במצב הכוורת.

 

עוד לפני תחילת המחקר הנוכחי, המדענים והדבוראים ידעו שהתופעה קשורה לכמה משתנים: חומרי הדברה - גם כאלה שבשימוש בחקלאות וגם כאלה שהם עצמם מפזרים כדי להגן על הכוורות ממזיקים; וירוסים - גם מוכרים וגם אקזוטיים יותר, טפילים ומחלות - מוכרות ונדירות יותר; ותזונה של הדבורים - הכמות והאיכות. אך הם לא ידעו מה בדיוק גורם לכוורת להתמוטט.

 

רעלנים שפוגעים במערכת החיסונית

ממצא חשוב שעלה מהמחקר היה ששיעור הדבורים המתות או החלשות בכוורות נגועות לא היה שרירותי, ושיעורים דומים של דבורים מתות או חלשות נמצאו בכוורות נגועות הנמצאות זו לצד זו - כלומר שקיים אלמנט של הידבקות או חשיפה לגורם סיכון משותף.

 

האצבע המאשימה הופנתה לעבר רעלנים מסויימים הנוצרים כתוצאה מחשיפה לוירוסים או מחלות. נמצא שברוב הכוורות שהיו בתהליך של CCD היו שיעורים גבוהים של וירוסים כוורות ומחלות.

 

עוד בנושא:

 

המחקר מצא שהווירוסים שמדביקים את הכוורת משבשים את המערכת החיסונית של הדבורים, ופוגעים במנגנון דרכו היא מייצרת חלבונים מסויימים הדרושים לה כדי להתמודד עם עקה - וירוסים, חומרי הדברה, מחסור במזון ועוד. תחת זאת הדבורים מייצרות עוד ועוד חלבונים נגועים. בין הווירוסים שיש להם היכולת החולנית הזו נכלל גם וירוס שהתגלה בישראל - וירוס השיתוק החמור הישראלי (Israeli Acute Paralysis Virus). נמצא גם שטיפל שכיח בכוורות - קרדית וורואה - נושאת את הווירוסים הללו וכאשר ישנן כוורות הנגועות בקרדית באופן חמור, כך עולה מספר הוירוסים אליהן הדבורים חשופות. (עוד על המחקר - כאן)

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

המחקר מצא שהדרך בה דבורים מתמודדות עם עומס רעלנים או טפילים בכוורת הוא שגורם לדבורים החולות לעזוב את הכוורת. כשהתופעה פוגעת בדבורים בוגרות - כאלה שיוצאות מהכוורת להביא צוף ואבקה - מתגייסות למשימה הדבורים הצעירות יותר - שנותרות בדרך כלל בתוך הכוורת ומטפלות בזחלים או בחלת הדבש. אם גם דבורים צעירות אלה מתחילות למות בקצב מהיר יותר מכפי שהקהילה מצליחה להחליפן, מתחילה הכוורת להתרוקן, ולהתמוטט.

  

מה גורם לדבורים שיוצאות מהכוורת להיפגע? מחקר בריטי גורס שהדבר קשור לחשיפה של הדבורים לחומרי הדברה מקבוצת ניאוניקוטינואידים. חומרים אלה קוטלים טפילים בלתי רצויים על ידי חדירה למנגנון התא של הצמחים. בבריטניה החומרים הללו נפוצים בעיקר במשתלות, אך הם מוגבלים בשימוש במדינות רבות באירופה, לרבות צרפת וגרמניה בדיוק משום שישנו חשש שהו פוגעות בדבורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דבורת דבש. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים