שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אובמה מתחייב: נפעל יחד למען כדור הארץ

בנאום בכינוס בניו יורק אמר נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, כי משבר האקלים מאיים על כל מדינות העולם, ועל כולן - מדינות מפותחות ומתפתחות כאחד - להתגייס להפחתת פליטות גזי חממה

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, התחייב היום (ג') בפני מנהיגים ממדינות העולם שארצו תצעד יחד איתם בהתמודדות הארוכה והקשה עם אתגר שינוי האקלים. "ההתמודדות שלנו עם האתגר שמציב משבר האקלים תיבחן על ידי ההיסטוריה, ואם לא נצליח לעמוד בו - בנחישות ולכידות - אנו חורצים את גורלם של דורות העתיד לקטסטרופות בלתי הפיכות", אמר הנשיא האמריקני.

 

אובמה נאם בפתח כינוס מיוחד שיזם מזכ"ל האו"ם בניו יורק, בו משתתפים 100 מנהיגים מהעולם. מטרת הכינוס היא "לחמם" את המגעים בין המדינות לקראת הישורת האחרונה של המו"מ על הסכם הפחתת פליטות עולמי, שצפוי להתגבש בכינוס הבא בדצמבר בקופנהאגן.

 

המחלוקת העיקרית שמונעת את ההסכם היא החשש של מדינות העולם להתחייב להפחתת פליטות, ולהסתכן בפגיעה בצמיחה הכלכלית. ממשל בוש היטיב לייצג את העמדה הזו, וטען כי אם כלכלות צעירות וצומחות כמו סין והודו לא יתחייבו למהלך דומה, גם ארצות הברית לא תסכים להפחית פליטות. מנגד, המדינות המתפתחות טוענות שכל מגבלה שתוטל עליהן תקשה עליהם להוציא מיליוני אנשים מעוני, ושממילא מי שהרס את האקלים והביא למצב הנוכחי היו המדינות העשירות - ולכן הן צריכות להיות הראשונות להתחייב.

 

המחלוקת הזו, שהביאה את המו"מ למבוי סתום, עמדה במרכז נאומו של אובמה. "... כל אחד מאיתנו צריך לעשות מה שניתן כדי לקדם את הכלכלה שלנו מבלי לסכן את כדור הארץ - ואנו צריכים לעשות זאת יחדיו. אנו צריכים לנצל את ההזדמנות ולהפוך את הכינוס בקופנהאגן לצעד משמעותי קדימה במאבק בשינוי האקלים", אמר הנשיא האמריקני.

 

"על המדינות המפותחות, שאחראיות לרוב הנזק לאקלים במאה השנים האחרונות, מוטלת האחריות להוביל (את המאבק). ואנו עושים זאת.... אך המדינות המתפתחות במהירות, שאחראיות לכל הגידול בפליטת גזי החממה בעשורים הבאים חייבות לעשות את חלקן", אמר הנשיא. "...הן צריכות להתחייב לצעדים גדולים בביתם, ולהסכים לעמוד מאחוריה המחוייבות שלהן כמו המדינות המפותחות. לא נוכל לעמוד באתגר אם כל פולטות גזי החממה הגדולות לא יפעלו יחד. אין דרך אחרת".

 


משתתפי כינוס האקלים מאזינים לנאום אובמה (צילום: AFP)

 

עוד על המאבק במשבר האקלים:

 

אובמה התייחס בנאום למשבר האקלים כגורם שאמור לגייס את מדינות העולם לפעולה נחושה ודחופה. "אף אומה - גדולה כקטנה, עשירה או ענייה - אינה יכולה לחמוק מהשפעתו של משבר האקלים. עליית מפלס פני הים מאיימת על כל חוף... הביטחון והיציבות של כל אומה וכל עם - השיגשוג שלנו, הבריאות שלנו והביטחון שלנו - נמצאים בסכנה. זה הזמן לשנות זאת לפני שיאזל הזמן", אמר.

 

"לא תמיד השכלנו לפעול" 

הוא גם התייחס לשנות ממשל בוש, שסירב להצטרף לאמנת קיוטו. הוא אמר שהאנושות לא תמיד פעלה מהר מספיק ולא תמיד השכילה להבין את חומרת משבר האקלים, והודה כי "הדבר נכון גם לגבי ארצי שלי... אך זהו עידן שונה. אני גאה לומר שבשמונת החודשים האחרונים קידמה ארצות הברית את השימוש באנרגיות מתחדשות ופעלה להפחתת פליטות גזי חממה יותר מאשר בכל זמן אחר בהיסטוריה שלנו".

 

הוא פירט את הדרכים השונות בהן מתחייבת ארה"ב להתמודד עם המשבר. הוא התחייב למשל להמשיך בהשקעה באנרגיות מתחדשות, "כדי להכפיל את היקף ניצול אנרגיית הרוח והמקורות הנוספים תוך שלוש שנים". הוא גם ציין שארצו היא המדינה הראשונה שהציעה מדיניות ארצית לייעול ניצול הדלק והפחתת גזי חממה מכל המכוניות והמשאיות.

 

הוא גם התחייב לקדם את "חוק האנרגיה והאקלים" - הבטחת בחירות שלו - שאושר בקונגרס ביוני. אך החוק, שאמור להפחית את פליטת גזי החממה של ארה"ב בשיעור ניכר בטווח הבינוני והארוך, נתקל בינתיים בחומת התנגדות בסנאט.

 

אובמה הדגיש בנאום את מאמציה הדיפלומטיים של ארצות הברית לגייס שותפות למאבק באקלים; הוא סיפר על פגישות עם מדינות יבשת אמריקה ועם הבנק העולמי - אולי כניסיון להסתיר את העובדה שארצו טרם התחייבה לפעולות של ממש. "כל הפעולות הללו מעידות שהעם האמריקני וממשלו מכירים בחומרת איום האקלים, אנו נחושים לפעול ואנו נעמוד במחוייבות שלנו לדורות הבאים", אמר.

 

"הבשורה הטובה היא שאחרי כל כך הרבה שנים של חוסר מעש והכחשה, יש סוף סוף הכרה רווחת בדחיפות של אתגר האקלים. אנו יודעים מה צריך לעשות ואנו יודעים שעתיד כדור הארץ תלוי במחוייבות שלנו להפחית את גזי החממה. אבל הדרך עוד ארוכה... אם נהיה גמישים ופרגמטיים אנו יכולים להגיע למטרה המשותפת - עולם בטוח יותר, נקי יותר ובריא יותר מזה שמצאנו, ועתיד שראוי לילדים שלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עתיד שראוי לילדים שלנו". אובמה
צילום: AFP
נשיא סין, הו ג'ינטאו, מאזין לנאום אובמה באו"ם
צילום: AP
מומלצים