שתף קטע נבחר

קרן הפנסיה הע"ל תובעת בכירים לשעבר

בין הנתבעים, שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון. התביעה הוגשה על ידי משרד האוצר וקרן הפנסיה של הסתדרות העובדים הלאומית בעקבות אי סדרים חמורים בניהול קרן הפנסיה שגילה מבקר המדינה. היקף התביעה: 190 מיליון שקל

מדינת ישראל נגד אברהם הירשזון, בפעם השנייה. משרד האוצר וקרן הפנסיה הוותיקה הע"ל הגישו הבוקר (ה') תביעה על-סך 190 מיליון שקל נגד 19 נושאי משרה בהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל) ובקרן הפנסיה, ביניהם שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון, בגין רשלנות שגרמה להפסדים לעמיתים בקרן.  

 

ברשימת הנתבעים מצויים גם ציון כהן, ששימש בתפקידים בכירים בקרן וחתם על עסקת טיעון בפרשת הירשזון, ואנשיל אשכנזי, לשעבר מ"מ יו"ר הע"ל מספר דירקטורים ובכירים בהסתדרות. 

 

התביעה הוגשה בעקבות ביקורת שיזם הממונה על שוק ההון באוצר, ידין ענתבי. עו"ד ארנון שגב, המייצג את האוצר והקרן, אמר ל"כלכליסט" כי מדובר בפרשת "בנק צפון אמריקה של עולם הפנסיה והגמל", בהזכירו את הפרשה מלפני 24 שנה, בה קרס הבנק והאחריות הכבדה הוטלה על הדירקטורים. 

 

התביעה עוסקת בשלוש פרשיות עיקריות, בהן נושאי המשרה והדירקטורים בקרן הפנסיה ביצעו מעשים שונים שהינם רשלנות והפרת אמונים לכאורה. הפרשה הראשונה, על פי כתב התביעה, התרחשה בין השנים 1998 לשנת 2002, בהן יזמו, פעלו ואיפשרו הנתבעים את שיפוצו של מלון "הוד המדבר" בים-המלח בעלות כוללת של למעלה מ-100 מיליון שקל.

 

לטענת עו"ד שגב, עבודות השיפוצים הוגדרו כהשבחת המלון אולם בפועל ובדיעבד מסתבר כי שוויו וערכו של המלון לא הושבח ולו בשקל בודד. כך, טוענת התביעה, העברת הכספים למלון נעשתה תוך סיכון כספי העמיתים, הפרת אמונים חמורה והפרת כללי ההשקעה החלים על פעילות ההשקעות של קרן הפנסיה וללא כל פיקוח ובקרה מצד דירקטוריון הקרן.

 

פרשה נוספת היא המענק שקיבל בשנת 2004 מיכאל צולר, אז יו"ר העל-תשורה, חברת בת של ההסתדרות הלאומית. צולר קיבל בונוס בשיעור של 5% ממניות בית ההשקעות דש איפקס, שנרכשו בכספי עמיתי קרן הפנסיה. לטענת התובעים, מעבר לפגמים קשים שנפלו בהליכי אישור הבונוס, עצם מתן הבונוס מקומם את הדעת, שכן בניגוד לחברה עסקית בה בעלים רשאי לעשות בכספו עצמו מה שיחפוץ, הרי שבמקרה הנוכחי הבונוס ניתן על חשבון וללא ידיעת עמיתי קרן הפנסיה.

 

עוד טוענים התובעים כי אין להשלים עם תשלום בונוס בסך 5% מבית ההשקעות דש משום שהוא ניתן בדיעבד והתיימר לתגמל פעילות שמומנה במלואה ידי העמיתים וכן משום שהפעילות "המוצלחת" שזיכתה את צולר בבונוס נעשתה אגב הפרות הוראות הדין שאסרו על קרן הפנסיה לשלוט בבית השקעות. 

 

כמו כן, כספי קרן הפנסיה מימנו את משכורתו של צולר בסכום כמעט דמיוני של 9 מיליון שקל (בנוסף לבונוס על עסקת דש איפקס) במשך תקופה קצרה יחסית של 3 שנים. לטענת עו"ד שגב, במסגרת עסקה סיבובית אפשרו נושאי המשרה להעביר דמי ניהול מקרן הפנסיה להעל-תשורה להתקשר בהסכם עם חברת פושקין לקבלת שירותים. צולר הינו בעל המניות היחיד באותה חברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיקי צולר
אברהם הירשזון
צילום: ירון ברנר
מומלצים