שתף קטע נבחר

מה עוד תבקשי מאיתנו, מכוּרה?

כל עוד הממשלה מצמצמת מעורבות ואחריות סוציאלית, אין להלין על ארגוני ההימורים החוקיים שמספקים מענה במקומה

בשבועות האחרונים מבקשים פקידי האוצר ומספר חברי כנסת לנקוט נגד מפעל הפיס צעדים, במטרה לבלום את "המימדים המפלצתיים" שקיבלו הגרלות הלוטו בשבועות האחרונים.

 

דאגתם של פרנסי הציבור לשלומם ולכספם של האזרחים נוגעת ללב, אך במהרה הם יגלו כי הבעיה האמיתית העומדת בבסיסם של ההימורים החוקיים בישראל איננה גודל הפרסים בהגרלות, אלא בעיה של התמכרות. בעיית ההתמכרות אינה מאפיינת את אזרחי המדינה המבקשים לחלום על עתיד טוב יותר, ולו רק עד שתסתיים ההגרלה הקרובה. ההתמכרות המסוכנת היא של המדינה עצמה, שמדי שנה הולכת ונסמכת יותר ויותר על הכנסותיהם של ארגוני ההימורים החוקיים, כדי להקים ולתחזק מאות אלפי מבנים ופרויקטים למען האזרחים בתחומי החינוך, הבריאות, הספורט, הרווחה, התרבות והאמנות.

 

מאז הקמתו של מפעל הפיס בשנת 1951, גייסו המדינה ומוסדותיה למעלה מ-23 מיליארד שקלים מהכנסות ארגון ההגרלות, לצורך מימון דרישותיהם ההולכות וגוברות של אזרחי המדינה לקבלת שירותי בריאות, חינוך ורווחה ברמה נאותה. אולם בעוד שהדרישות והצרכים הללו הולכים ומתעצמים, בחרו ממשלות ישראל ב-40 השנים האחרונות לנקוט במדיניות כלכלית ניאו ליבראלית המבקשת לצמצם את תפקידה של המדינה ולהקטין את עול המס.

 

צמצום זה מעורר בקרב הציבור אי שביעות רצון מתפקוד המדינה ושירותיה. כך לדוגמא, כאשר התבקשו המרואיינים בסקר מדד הדמוקרטיה 2008 להביע באופן כללי את דעתם על הדרך שבה הממשלה מטפלת בבעיות החברתיות השונות, נמצא כי רק 15% העריכו בחיוב את תפקודה החברתי של המדינה.

 

כדי ליישב את המתח בין הרצון להתמודד עם הביקורת ואי שביעות הרצון של ציבור האזרחים מתפקוד המדינה, לבין הרצון להקטין את רמת המס ולפתות משקיעים מהארץ ומהעולם להשקיע בישראל, מצאה המדינה שורה של פתרונות.

 

פתרונות אלו כללו מנגנונים של השקעת חסכונות הציבור בבורסה לרווחת הטייקונים והתאגידים הבינלאומיים מצד אחד, וסיוע למאות עמותות ומוסדות ללא כוונת רווח שמלאו את החלל החברתי שהמדינה הותירה מהצד השני.

 

גם ההימורים החוקיים נמנים בין אותם פתרונות. באמצעות רווחי ההימורים, התאפשר למדינה להוריד את נטל המס או לפחות לא להעלותו, ובכך גם להשביע את רצונם של כלכלני הבנק העולמי, ובו בזמן לענות על דרישותיה של החברה האזרחית.

 

לפיכך, כל עוד המדיניות הכלכלית חברתית של ממשלות ישראל מבקשת לצמצם את מעורבותה ואחריותה הסוציאלית של המדינה ולגייס את כספי הציבור בדרכים מתוחכמות, אין לאיש להלין על ארגוני ההימורים החוקיים, המספקים מענה לצרכי המדינה והחברה, ולא על ציבור המהמרים המבקש להגיע באופן לגיטימי וחוקי ליעדים הנכספים שהתרבות הקפיטליסטית מציבה בפניו. 

 

ד"ר משה לוי, סוציולוג, המרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים