שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הסעודים: אם העולם ייגמל מנפט נדרוש סיוע כלכלי

נציגי יצרנית הנפט הגדולה בעולם המשתתפים בשיחות האקלים של האו"ם בבנגקוק אמרו כי אם ייחתם הסכם לקיצוץ פליטות גזי חממה והפחתה בשימוש בנפט, הם ידרשו סיוע כלכלי. "אין לנו יותר מדי משאבים"

ישנן הרבה מדינות קטנות שצריכות סיוע כלכלי כדי להתמודד עם ההשלכות של התחממות כדור הארץ. בשיחות האו"ם בבנגקוק השבוע הציגו נציגיהן בפני הפורום טיעונים כבדי משקל בנושא. גם נציגי סעודיה היו שם.

 

נציגי הממלכה דרשו, בשיחות סגורות עם מארגני הפורום ואנשי האו"ם, שהמדינות יצרניות הנפט יקבלו סיוע פיננסי מיוחד אם בכינוס בדצמבר בקופנהאגן יגובש הסכם כלל-עולמי חדש שיכתיב הפחתה משמעותית של השימוש בנפט.

 

מסע השיכנועים של הסעודים נמשך למרות שדו"ח חדש של סוכנות האנרגיה הבינלאומית שפורסם השבוע הראה שהכנסות אופ"ק ימשיכו לעלות בעוד 23 טריליון דולר בין 2008 ל-2030 – גידול פי ארבעה לעומת ההכנסות בין השנים 1985 ל-2007 – וזאת גם אם מדינות העולם יסכימו להפחית משמעותית את שיעור פליטות גזי החממה שלהן ואת צריכת הנפט.

 

"המאבק במשבר האקלים - תירוץ לאג'נדה נגד יצרניות הנפט"

ראש המשלחת הסעודית לשיחות דחה את נתוני סוכנות האנרגיה העולמית וכינה אותם "מוטים". הוא אמר כי על פי חישובי אופ"ק, סעודיה תפסיד 19 מיליארד דולר בשנה החל משנת 2012 אם הסכם האקלים החדש ייחתם.

 

"האזור שלנו יפסיד יותר", אמר הנציג הסעודי, מוחמד אל-סבאן. "אנו בין הכלכלות המועדות ביותר להיפגע. זה נושא מאוד רציני בעינינו". הוא אמר שסעודיה נמצאת כעת תהליך של רפורמה כלכלית שנועדה לגוון את יסודותיה הכלכלה שלה, אך הדבר יארך זמן רב מאוד. "אין לנו יותר מדי משאבים", הוסיף.

 

סעודיה, היושבת על עתודות הנפט הגדולות בעולם, אמנם רשמה נסיגה כלכלית בגלל המשבר העולמי, אך מומחים מעריכים שבגלל הזינוק במחיר הנפט טרם פרוץ המשבר היא עדיין במצב טוב הרבה יותר ממדינות אחרות שצריכות להתמודד גם עם קשיים כלכליים וגם עם המגבלות שיוטלו במסגרת הסכם האקלים.

 

אל-סבאן מצידו האשים את מדינות המערב בטיפוח אג'נדה נגד המדינות יצרניות הנפט תחת האיצטלה של הגנה על כדור הארץ. "פוליטיקאים רבים בעולם המערבי סבורים כי הסכם האקלים החדש יעניק להם הזדמנות פז להפחית את התלות שלהם בנפט ממקורות זרים. זה אומר שהם יעבירו את העולם למדינות מתפתחות, בעיקר לאלה שכלכלתן תלויה מאוד בניצול נפט".

 

ארגון סביבה ערבי בשם IndyACT וארגון סביבה גרמני בולט פרסמו השבוע דו"ח בו טענו כי סעודיה חוסמת התקדמות במספר נקודות מפתח במשא ומתן להסכם אקלים חדש בקופנהאגן. לטענת הארגונים, הנציגים הסעודים מנסים לעכב את השיחות ולהתעקש שנוסח ההסכם יכלול התייחסות לקשיים הכלכליים של המדינות יצרניות הנפט.

 

"למרות שהאזור אכן מועד לפגיעה כתוצאה משינוי האקלים, העמדה הערבית מתרכזת בשמירה על האינטרסים של סוחרות הנפט ולא על כדור הארץ", אמר ואעל חמיידן, ראש IndyACT. אל-סבאן דחה את הטענות בתוקף ואמר שארצו מעוניינת בהסכם חדש ואינה מנסה לעכב את התקדמות השיחות בנושא.

 

המטרה: למנוע עלייה של הטמפרטורה ביותר מ-2 מעלות

במשא ומתן לקראת ההסכם החדש, רוב המדינות הסכימו כי יש לפעול על מנת למנוע מהטמפרטורה העולמית הממוצעת לעלות ביותר מ-2 מעלות מעבר לרמה ששררה לפני העידן התעשייתי. לשם כך יהיה צורך להפחית את פליטות גזי החממה בשיעור של 25 עד 40 אחוז מתחת לרמתן בשנת 1990 ולעשות זאת עד 2020. בינתיים הסכימו המדינות העשירות להפחית רק 15 עד 23 אחוז מפליטות גזי החממה.

 

אחת הדרכים להגיע ליעדי הפחתה משמעותיים יותר היא הסכמה כלל-עולמית על מעבר לכלכלה מופחתת פחמן, שמשמעותה הגברת הניצול של מקורות אנרגיה מתחדשים כמו אנרגיה סולארית וטורבינות רוח, והפחתת הניצול של פחם ונפט – בדיוק מה שסעודיה חוששת ממנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המלך הסעודי עבדאללה עם נשיא ארה"ב אובמה
צילום: AP
הערכות: הם ימשיכו להרוויח. מגדל הממלכה בריאד
צילום: רויטרס
מומלצים