שתף קטע נבחר

המשבר עם טורקיה: חשש לביטול עסקאות הנשק

ביטול התרגיל הצבאי המשותף לצה"ל ולצבא טורקיה הביא את המשבר בין המדינות לשיא. בתעשיות הביטחוניות אומרים כי פוטנציאל היצוא הביטחוני לטורקיה קטן מחודש לחודש

בישראל לא היו צריכים להמתין לביטול התרגיל המשותף של צה"ל וצבא טורקיה כדי להבין שהסתיים ירח הדבש בין מערכות הביטחון של שתי המדינות, בעיקר בכל הקשור לרכש ביטחוני בישראל. אתמול (א') אמרו בתעשיות הביטחוניות הישראליות כי הם חוששים לעתידן של עסקאות הנמצאות על הפרק ולכמה שיתופי פעולה שנועדו לפתח מערכות ייחודיות.

 

 

בשיחות לא רשמיות אומרים בתעשיות הביטחוניות כי פוטנציאל היצוא הביטחוני לטורקיה נעשה קטן מחודש לחודש. "האמריקנים והאירופים זיהו את השינוי, והם משקיעים כיום מאמצי שיווק אדירים בטורקיה", אמר אתמול מקור בתעשיות הביטחוניות.

 

במפתיע, הופכת איטליה לספקית מערכות צבאיות גדולה לטורקיה. אחרי כישלון עסקת רכש גדולה שבה תיכננה טורקיה לרכוש מסוקים אמריקניים החלו האיטלקים במסע שיווק וזכו בשנה שעברה בעסקת ענק לאספקת מסוקים בהיקף שעשוי להגיע למיליארדי דולרים.

 

העסקה הזאת היא דוגמה טובה לבחינת מעמד ישראל בתחום אספקת המערכות לטורקיה. חברות כמו רפאל, התעשייה האווירית ואלביט מייצרות כמה מהמערכות המתקדמות בעולם למסוקים. עד כה לא פנו הטורקים בבקשה לרכוש מערכות ישראליות למסוקים שיספקו להם האיטלקים. "אם היה צריך הוכחה נוספת לשינוי שחל בטורקיה זו עוד אחת מהן", אמר אתמול מקור בתעשיות הביטחוניות.

 

עד לפני כמה שנים התייחסו בתעשיות הביטחוניות לטורקיה כאל לקוחה פוטנציאלית ענקית. אבל כעת הכל משתנה. "היה להם תיאבון ענק, ונראה שגם משאבים גדולים מאוד", אמר אתמול מקור במערכת הביטחון. ההידרדרות החלה בכמה התבטאויות של ראשי הממשל בטורקיה בעת מבצע עופרת יצוקה, אבל אז היו כאלה בישראל שהתייחסו לדברים כאל מס שפתיים של מנהיגים מוסלמים בטורקיה כסיוע לאחיהם בעזה. בישראל ידעו כי מי שקובע את רמת שיתוף הפעולה הביטחוני הוא הצבא הטורקי, מגן החוקה. בעבר היטה הצבא הטורקי את הכף לטובת התעשיות הישראליות.

 

הטורקים נעלבו מסירובים של ישראל

היחסים הביטחוניים עם טורקיה היו מאז ומתמיד לא פשוטים. למשל: התעשייה האווירית זכתה בשלב ראשון במכרז לאספקת לווייני ריגול לצבא טורקיה לפני כ-8 שנים. זכייה זו בוטלה, ואז אחרי כמה שנים נפתח המכרז מחדש. לבסוף זכו הצרפתים, לאחר שמערכת הביטחון בישראל הודיעה לטורקים כי תמכור להם לווייני ריגול רק אם הם יתחייבו להגביל את השימוש בהם בדרך שלא תפגע בישראל. הטורקים סירבו וחתמו על הסכמים עם חברות צרפתיות ואיטלקיות.

 

"הטורקים מצטיידים בלוויין נחות בהרבה מזה שהייתה מספקת לו התעשייה האווירית, אבל לא יכולנו להסכים שמדינה עם משטר מוסלמי שמי יודע לאן היא צועדת לא תתחייב שלא לצלם מעל שטח ישראל כאשר הלוויין שלה יחלוף מעלינו", אמר אתמול מקור ביטחוני בכיר.

 

לטורקיה יש תעשייה ביטחונית מתקדמת מאוד. בכל עסקה בעבר דרש משרד הביטחון הטורקי לקבל ידע מישראל כחלק מהעסקה. "זה נעשה בעבר בכמה מקרים, אבל כיום קשה הרבה יותר לקבל אישור מהגורמים הממונים על כך במשרד הביטחון", אמר אתמול המקור הביטחוני. הטורקים נעלבו מכמה סירובים של ישראל בעניין הזה בשנה האחרונה.

 

כאשר מדובר במערכות אלקטרוניות ששותלים במערכת גדולה כמו מטוס או טנק הבעיה קטנה יותר. אבל כשמדובר במערכת שקל לזהותה כישראלית, הבעיה נראית חמורה. האם צבא טורקיה ירכוש, למשל, את הנגמ"ש הקרבי "נמר" שפותח בישראל? כלי משוריין זה עושה שימוש בחלק התחתון של טנק המרכבה וקל לזהותו. גם מטוסים ללא טייס מתוצרת ישראל מזוהים בקלות. עד כה היו כמה עסקות מל"טים. השאלה היא אם יהיו עוד בעתיד.

 

הכתבה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה הטורקי, טאיפ ארדואן
צילום: AP
מומלצים