שתף קטע נבחר

בריטניה: חייל מת לאחר שקיבל ריאות של מעשן

העישון הרג פעמיים: חייל בריטי ששירת בעיראק סבל ממחלת ריאות ונזקק להשתלה דחופה. שנה לאחר ההשתלה נתגלה סרטן בריאותיו. בחקירת המקרה נתגלה כי הריאות שהושתלו בגופו הגיעו מתורם אברים שהיה מעשן כבד

התרומה שהפכה לקללה: שנה לאחר מותו של חייל בריטי מושתל ריאות, פרסם בשבוע שעבר בית החולים הצהרה שחשפה כי הריאות שהושתלו בגופו הגיעו מתורם מעשן. על פי פרטים שעלו מהחקירה, סיבת מותו של החייל נבעה ממצבו החיסוני הירוד, והריאות שנתרמו לו, שנחשפו לעשן הסיגריות.

 

שנה לאחר ההשתלה: גידול בריאות

סוכנויות הידיעות פרסמו כי הרב"ט מתיו מילינגטון בן ה-31 מת בביתו בשנת 2008, מעט פחות משנה לאחר שעבר השתלת ריאות שאמורות היו להציל את חייו. ההשתלה בוצעה בבית החולים פאפוורת', בית החולים הגדול ביותר בבריטניה שמתמחה בהשתלות ריאות.

 

החקירה שנערכה בשבוע שעבר חשפה כי מילינגטון שירת בעיראק בשנת 2005, אז אובחן כסובל ממחלת ריאות חשוכת מרפא שאינה מאפשרת לו לנשום בצורה עצמונית, וכי הדרך היחידה שלו לחיות היא לעבור השתלת ריאות. בחודש אפריל 2007 עבר מילינגטון את השתלת הריאות בבית החולים.

 

קצת פחות משנה אחר כך גילו הרופאים גידול באחת משתי ריאותיו. למרות טיפולי ההקרנות שעבר, הוא מת בפברואר 2008 בבית משפחתו.

 

החקירה העלתה כי מומחה הרדיולוגיה לא גילה כי קיים גידול בריאותיו של תורם הריאות. בדיקות נוספות גילו עוד כי

 התורם היה מעשן כבד שעישן 50 סיגריות ביום. לדעת המומחים, התרופות נוגדות דחיית השתל האיצו את צמיחת הגידול הסרטני בריאות והובילו למותו.  

 

על פי ההצהרה ששיחרר בית החולים, תרומת ריאות ממעשן אינה דבר חריג וכי מקרה כמו זה של מילינגטון הוא נדיר. בית החולים מסר כי "כל האיברים הנתרמים נבדקים היטב לפני ההשתלה. אילולא היינו עושים שימוש בריאות של מעשנים, מספר המושתלים היה נמוך משמעותית".

 

גם אצלנו בישראל, כמו במרבית העולם, לא קיימת הגבלה רפואית על מעשנים לתרום איברים. עם זאת מעדיפים שלא לתרום את ריאותיו של מעשן המוגדר מעשן "כבד", דוגמת מי שעישן מעל 20 שנים. טרם ההשתלה עובר תורם האיברים צילומים, ובעת הוצאת הריאות עצמן הן נבדקות על שולחן הניתוחים לאיתור פגמים הפרעות, מומים, גידולים או מחלות אחרות. בשנים האחרונות ארעו מספר מקרים בהם נפסלו איברים להשתלה לאחר שהוצאו מגוף התורם, כשנמצאו במצב כזה שאינו מתאים להשתלה. 

 

ממרכז ההשתלות נמסר כי נלקחים בחשבון מספר פרמטרים לפני קבלת כל תרומת איברים: גיל התורם, סיבת המוות, ונבדקות מחלות רקע נוספות. כל איבר לתרומה עובר את הבדיקות הבאות: צילום חזה ביום התרומה תוך ביצוע השוואה לצילומים קודמים, טיפול תרופתי שקדם לפטירה (בבית), היסטוריית עישון: כמה ביום, כמה שנים, הפסקות עישון אם היו, רמת החמצון בדם, בדיקת ברונכוסקופיה (ממש בסמוך לניתוח לנטילת הראות), תוצאות תרביות כיח, וזיהומים אחרים אם היו/ישנם, ובדיקה "בעין" –של הרופא המנציל בעת ניתוח נטילת הראות. לא פעם קורה שלמרות שהפרמטרים תקינים , הריאה תפסל במהלך הניתוח בגלל מראה הרקמה וכד'.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מת שנה אחרי ההשתלה. מת'יו מילינגטון
צילום: Adam Fradgley / Newsteam
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים