שתף קטע נבחר

ציר חדש? טורקיה וסוריה מרחיבות שיתוף פעולה

שרי החוץ משתי המדינות חתמו בחאלב על שורה של הסכמים לחיזוק היחסים האסטרטגיים, לאחר היסטוריה ארוכה של מתיחות. מעכשיו אפשר גם לחצות את הגבול המשותף בלי ויזה. ומה יהא על השת"פ הישראלי-טורקי?

מתרחקים מישראל, מתקרבים לסוריה: על רקע החלטת טורקיה לבטל תרגיל צבאי משותף עם ישראל והתבטאויותיו של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן נגד התנהלות צה"ל בעזה, חתמו בצהריים (יום ג') שרי החוץ של טורקיה וסוריה על הסכם לשיתוף פעולה ביטחוני ואזרחי.


מועלם ודבוטוגלו בפגישתם בסוריה (צילום: רויטרס)

 

שתי המדינות חתמו על שורה של הסכמים לחיזוק היחסים האסטרטגיים ביניהן בכל התחומים. במסגרת הישיבה הראשונה של "מועצת העל לשיתוף פעולה אסטרטגי בין טורקיה וסוריה"

הסכימו שרים משני הצדדים על ביטול הצורך באשרות הדדיות לכניסה לשטח המדינות. על ההסכם חתמו בחאלב שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם, ועמיתו הטורקי אחמט דבוטוגלו.

 

ההסכם מגיע בהמשך להבנות בין נשיא סוריה, בשאר אסד, לנשיא הטורקי, עבדאללה גול, מלפני כמעט חודש. ההסכמים המשותפים הם שיא חדש ביחסים בין המדינות לאחר היסטוריה ארוכה של מחלוקות על אזור האלכסנדרוני והתמיכה הסורית בחברי המחתרת הכורדית.

 

הסכם האשרות ייצא לפועל עוד היום כשהטקס צפוי להתקיים בחלב הסורית, כאשר משם יעברו שני הצדדים רגלית את נקודת הגבול הטורקית כדי לקיים טקס נוסף בטורקיה.

 

דיוני המועצה לתיאום אסטרטגי החלו הבוקר בעקבות ההבנות בפגישתם של אסד וגול. מן הצד הסורי משתתפים בפגישות בנוסף

לשר החוץ גם שרי ההגנה, החקלאות, הכלכלה, המסחר, החינוך, הנפט והמשאבים הטבעיים, התחבורה, השיכון, האנרגיה, הבריאות והפנים.

 

העיתון "אל-חיאת" דיווח בחודש שעבר כי ההסכמה להקים את המועצה הושגה בעקבות סדרת ביקורים שקיימו מנהיגי טורקיה וסוריה בחודשים האחרונים. בביקורו של הנשיא הטורקי בסוריה באמצע חודש מאי האחרון התכנסה פגישת אנשי עסקים של שתי המדינות, מתוך מטרה להגביר את שיתוף הפעולה ואת הסחר ההדדי משני מיליארד דולרים לחמישה מיליארד דולרים בשנה. באותה הזדמנות אמר גול כי הקשר בין דמשק לאנקרה הוא "מודל לקשרים בין מדינות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ הטורקי, דבוטוגלו
צילום: AP
שר החוץ הסורי, אל מועלם
צילום: AFP
מומלצים