שתף קטע נבחר

צילום: jupiter

ד"ר מיתוס: האם קריאה באור עמום מזיקה לעין?

העין היא אחד האיברים העוצמתיים ביותר בגוף ו-50% מפעילות המוח מוקדשת לה. אז איך צמח המיתוס שקריאה באור עמום פוגעת בראייה, ומה הצליחו להוכיח בפועל? הדוקטור שלנו מנפץ לכם עוד מיתוס

עד לא מזמן, בראייה היסטורית ארוכת טווח, לא היה לנו את הלוקסוס של חשמל בכל בית. במדינת פנסילבניה בארה"ב ובחבל אונטריו שבקנדה ממשיכים עד היום מאמיני כת האיימיש לקרוא בערב תחת אור הנרות. אור עמום כזה וודאי שאינו אידיאלי, אבל האם הוא אכן פוגע בראייה?

 

סופר-עין

העין היא אחד מהאיברים העוצמתיים ביותר בגוף. יותר משני מיליון חלקים מרכיבים אותה, והיא מעבדת כ-36 אלף נתונים מידי שניה. מעל 50% מפעילות המוח מוקדשת לעין. במהלך חיינו, תעבד העין כ-24 מיליון תמונות של העולם הסובב אותנו.

 

בכל נקודת זמן מסוגלת העין להפעיל מאות שרירים ואיברים בגוף. השרירים החיצוניים המניעים את גלגל העין הם השרירים החזקים ביותר בגוף, יחסית לעבודה הנדרשת מהם: הם חזקים פי 100 יותר ממה ש"נדרש" מהם.

 

העין היא החלק היחיד בגוף האדם שיכול לתפקד ביעילות של 100% בכל רגע, לילה או יום, ללא מנוחה. שרירי העין  והעפעפיים זקוקים להפסקה מעת לעת, אולם העיניים עצמן יכולות לפעול ללא הרף כל חיינו. כך, כשאנו אומרים שהעיניים שלנו "התעייפו", אנו מתכוונים בעצם לשרירים.

 

אז מהיכן בעצם נולד החשש שאור עמום פוגע בראייה? ככל הנראה מכך שתאורה חלשה אכן גורמת למאמץ של העיניים. לא בכדי קריאה באור עמום דורשת מאמץ במיקוד. באור עמום אנו מקפידים למצמץ פחות, מה שמפחית את פיזור הדמעות בעיניים ומכאן שהעיניים הופכות יבשות יותר ואדומות יותר. כך אנו חשים צריבה קלה בעיניים. כל אלה מביאים לתחושה של עייפות וחוסר נוחות.

 

אבל האם כל אלה פוגמים בראייה? בדיקות שנערכו עד היום לא הצליחו להוכיח כי קריאה באור עמום אכן גורמת לפגיעה כלשהי בראייה. ואכן, גם רופאי העיניים תמימי דעים כי תאורה אינה משפיעה על חדות הראייה. ובשורה התחתונה, סבתא שוב טעתה: תנאי התאורה חשובים אמנם, אך הם ודאי שאינם מסוכנים לעיניים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
סבתא טעתה. אפשר לקרוא עם אור עמום
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים