שתף קטע נבחר

בקרוב: מספר מכשירי ה-MRI יעלה מ-10 ל-18

ועדת הבריאות של הכנסת אישרה את רכישתם של 8 מכשירים נוספים בחודשים הקרובים. המטרה: לצמצם את זמן ההמתנה הממושך לבדיקה, שעומדת בפריפריה על בין חודש לחודשיים. לבתי חולים באזור הפריפריה תינתן עדיפות ברכישת 5 מכשירים חדשים, אך האם יצליחו לממן את הרכישה?

מספר מכשירי ההדמיה מסוג MRI בישראל צפוי לגדול ב-80% בחודשים הקרובים; כך החליטה השבוע ועדת הבריאות של הכנסת. בישראל עשרה מכשירים בלבד היום, והוועדה אישרה למשרד הבריאות לצאת למכרז לרכישת עוד שלושה מכשירי הדמיה. בנוסף, ב-1 בנובמבר יסתיים מכרז לרכישה של חמישה מכשירים נוספים. בסך הכל יהיו בארץ בחודשים הקרובים 18 מכשירים.

 

משרד הבריאות הגביל בתקנות את מספר המכשירים כך שמכשיר אחד ישרת 750 אלף תושבים, זאת בשל רצון למנוע בדיקות "מיותרות" שעלותן גבוהה. לאחר השלמת שני המכרזים, היחס יעמוד על מכשיר אחד ל-410 אלף תושבים. "הכפלה של המכשירים בתקופה כה קצרה היא בשורה טובה", אומר יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ. "הדבר יקצר תורים ויגדיל את נגישות הציבור לבדיקות". לדבריו, "ניתנה עדיפות מובנית ומתקנת לטובת הפריפריה ואחד המכרזים מגדיר כי המכשירים יוצבו בפריפריה. הדבר מאפשר תמרון גדול יותר לחולים". 

 

החשש: אזור המרכז יהנה מההפקר

בדיקה שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת העלתה כי באזורי הפריפרייה ממתינים מטופלים חודש ולעיתים חודשיים לבדיקת MRI. הסיבה: המספר המועט של המכשירים בארץ, ומיקומם הגיאוגרפי - רובם נמצאים במרכז הארץ. בתי החולים  בפריפרייה מסתפקים במכשיר נייד שנמצא כמה ימים בכל חודש בבית החולים. החשש הוא שבהיעדר קריטריונים מוגדרים, שלושת המכשירים החדשים, שהשבוע הוחלט על רכישתם, יוצבו גם הם במרכז הארץ.  

 

בניגוד למכרז החדש, שבו כאמור אין קריטריונים מוגדרים לרכישת המכשירים, המכרז שכבר יצא וצפוי להסגר ב-1 בנובמבר מגדיר כי תינתן עדיפות לבית חולים ממחוז הצפון וממחוז הדרום. בתי החולים יצטרכו להוכיח כי התור למכשיר לא יימתח מעבר לשלושה שבועות. בנוסף, ועדת המכרזים תבחן את הריחוק הגיאוגרפי מבית חולים אחר שבו קיים המכשיר. בתי החולים שיזכו במכרז יצטרכו לממן מכספם את רכישת המכשיר, דבר שעלול להעמיד קושי בפני בתי חולים פריפריאליים שזוכים לפחות תרומות. 

 

החשש: חוסר פיקוח על הפריסה

האנשים מאחורי היוזמה לפריסה גיאוגרפית רחבה של המכשירים שייכים לארגוני רופאים לזכויות אדם והאגודה לזכויות האזרח. במכרז שצפוי לצאת אין, כאמור, כל פיקוח על פריסת המכשירים, ובישיבת הוועדה עלה חשש שהמכרז נועד "להלבין" מכשירים שנרכשו על ידי בתי חולים ללא אישור. למשל: מכשיר MRI ייעודי לבדיקות שד, שנרכש על ידי בית החולים שיבא והאישור להצבתו שם נמצא בדיונים במשרד הבריאות.

 

שלומית אבני-וקנין, מנהלת מחלקת תושבים ברופאים לזכויות אדם, יוצאת בקריאה להגביר את הפיקוח: "אנחנו דורשים שגם במכרז הזה יופיעו קריטריונים להעדפת הפריפרייה. כל מכרז שבו נעשית חלוקת משאבים חייב להכניס קריטריונים הקשורים בשוויון וצמצום פערים. אנחנו חוששים שיהיה לחץ מבתי חולים במרכז להוסיף עוד מכשירים. ברגע שלא נכנסים

 קריטריונים ציבוריים, האזורים החלשים לא מצליחים להתחרות במרכז. עלול להיות מצב שכל המכשירים יהיו במרכז".

 

ח"כ ד"ר רחל אדטו, חברת ועדת הבריאות, סבורה שיש להסיר את המגבלות על רכישת מכשירים ותגיש הצעת חוק ברוח זו יחד עם ח"כ אריה אלדד. "מכשיר MRI הפך להיות אחד המכשירים היותר נדרשים ברפואה כיום", היא אומרת. "מכשיר כזה אינו לוקסוס. קשה לחשוב שפקידי האוצר קובעים את סדר היום הרפואי". עם זאת, ציינה כי "חשוב שהמכשירים החדשים לא יתרכזו באזור המרכז ששם מלכתחילה יש יותר מכשירים".  

 

אחד מבתי החולים שניגשו למכרז הוא בית החולים בנהריה. מנהל בית החולים, ד"ר מסעד ברהום, מסביר את הצורך הדחוף של המוסד במכשיר: "בית חולים גדול של 700 מיטות לא יכול בלי MRI. אנחנו נמצאים בקו עימות ומניסיוננו במלחמת לבנון השנייה הדבר הוא חיוני. יש היום דרישה גדולה יותר לבדיקות MRI, לאחר שיצא חוזר מנכ"ל שמתריע על סכנות קרינה בבדיקות כמו CT ורנטגן. מדובר בבדיקה חיונית. כשאני שולח אישה בת 85 שנפלה והגיעה למיון עם שבר בעמוד השדרה, אני חייב MRI. אם אני שם אותה על אמבולנס ושולח למקום מרוחק זה בפירוש שירות לא טוב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחכו פחות בפריפריה? מכשיר MRI
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים