שתף קטע נבחר

וידוי של בן 14: אני שותה אלכוהול כל יום

33% מהנערים הודו שהשתכרו לפחות פעם אחת - י' מהדרום הוא אחד מהם: "אהבתי את זה, כי פתאום הייתי שמח. לאט לאט התחלתי לשתות יותר". יש גם נערים שנושאים את צלקות השתייה על גופם. כדי לנסות לעשות סוף לתופעה, ידונו השרים בהחמרת העונשים למי שמוכר להם אלכוהול

"אני יכול לשתות כמעט חצי בקבוק וודקה ולא להרגיש כלום. יש כל מיני אנשים שמוכרים לנו אלכוהול וגם בקיוסקים אנחנו יוכלים לרכוש משקאות. בשנה האחרונה אני שותה בכל יום ולא ממש מצליח להפסיק". לא, לא מדובר בדברים של אלכוהוליסט מבוגר, אלא בווידוי של נער בן 14 מדרום הארץ. היום (יום א'), אולי ייעשה צעד כדי למנוע את התופעה הזו, כאשר ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהצעות חוק המחמירות את הענישה למי שמגיש אלכוהול לקטינים.

 

בני נוער ואלכוהל - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

י', בן ה-14, סיפר כיצד הגיע למצב הזה: "ההורים שלי עובדים קשה. אני לא רואה אותם הרבה. אז כשמשעמם לי אני יוצא להסתובב. לפני שנתיים, כשהייתי בן 12, הכרתי חברים בפארק שנתנו

לי לשתות אלכוהול בפעם הראשונה. אהבתי את זה, כי פתאום הייתי שמח ולא היה אכפת לי מכלום. לאט לאט התחלתי לשתות יותר".

 

על הדרך שבה הוא משיג את האלכוהול, סיפר י': "ההורים שלי נותנים לי דמי כיס, ככה שכמעט תמיד יש לי כסף אם אני רוצה לקנות אלכוהול. יש הרבה כאלה שלהורים שלהם אין, אז הם גונבים טלפונים ניידים או דברים אחרים". י' מודע לכך שמצבו חריג, אך מסרב לקבל טיפול: "אני לא רוצה שההורים שלי יידעו שאני שותה כמו אלכוהוליסט".

 

מצבה של א', כיום בת 20, היה קשה יותר. היא עלתה לארץ מאחת ממדינות ברית המועצות לשעבר, לפני כ-10 שנים. "עוד לפני שעלינו ארצה אבא שלי היה משתכר, צועק ומרביץ לאמא ולנו", היא סיפרה. "כשהגענו לארץ המצב הידרדר. התחלתי לברוח מהבית, פגשתי חבר'ה שעישנו ושתו, אז גם אני ניסיתי. הסתובבתי עם גברים מבוגרים ממני והייתי צריכה לשכב איתם כדי שיתנו לי לשתות".

 

מצבה הבריאותי של א' הידרדר והיא לא גויסה לצבא בשל בעיית כבד חמורה, שנבעה כתוצאה משתיית אלכוהול בגיל צעיר. "הייתי שותה כדי לשכוח את הצרות שהיו לי בבית. החברות שלי ניתקו איתי את הקשר. הייתי מסתובבת וישנה בגנים ציבוריים. לא סבלתי את החיים שלי וניסיתי להתאבד". למרבה המזל היא הצליחה לצאת מהמעגל המסוכן: "אני לא שותה כבר חצי שנה והייתי רוצה להעביר מסר לכל הילדים ששותים עכשיו: התוצאות מאוד קשות, תראו לאן החיים שלי הידרדרו".

 

כל נער שלישי השתכר

בשנים האחרונות תופעת שתיית אלכוהול בקרב ילדים ובני נוער הולכת ומתפשטת. מהנתונים של הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול עולה כי כ-33% מבני 12-18 הודו שהשתכרו לפחות פעם אחת בשנה. מדובר בעלייה של כ-8 אחוזים בשלוש השנים האחרונות. 

 

רקפת בן-גיא, סגנית מנהלת השירות לטיפול בהתמכרויות במשרד הרווחה, הסבירה בשיחה עם ynet כי תופעת שתיית האלכוהול בשנים האחרונות מתרחבת וחוצה את כל המגזרים: "אם עוד לפני חמש שנים הייתי מגדירה את הנוער הצורך אלכוהול כנוער בסיכון, היום גם בני טובים ממשפחות עשירות בשכונות מבוססות שותים. הבעיה המרכזית בטיפול בנושא, היא בעיית הענישה. שתיית אלכוהול, בניגוד לצריכת הסמים, זה לא בניגוד לחוק. למשטרה אין מה לעשות עם ילד בן 10 ששותה. יחפשו את המוכר, אך הילדים ובני נוער ימשיכו לשתות. בני נוער שותים ולא מודעים לאיך לשתות, רמת המודעות לסכנות בריאותיות נמוכה מאוד. בניגוד לסטיגמה, יותר קשה להיגמל מאלכוהול מאשר מהירואין".

 

המשרד לא עושה הפרדה מבחינת המסגרות הטיפוליות בין בני נוער שצרכו סמים לאלו ששותים. "בני נוער שמגיעים אלינו לטיפול, התחילו עם האלכוהול ועברו לסמים", היא אומרת. למשרד הרווחה 60 יחידות לטיפול בנוער מכור, המטפל בכ-1,500 בני נוער. משרד הרווחה מפעיל גם יחד עם משרדי החינוך והבריאות תוכניות מניעה.  

 

החמרת הענישה תצליח?

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהצעת החוק של ח"כ יריב לוין (ליכוד) האומרת כי קטין הנמצא במקום ציבורי לא ישתה משקה משכר ולא יחזיק ברשותו וכי העובר על הוראות סעיף זה צפוי לקנס. בנוסף קובעת הצעת החוק כי שוטר או פקח של רשות מקומית שהוסמך בכתב לעניין זה - רשאי לתפוס ולהחרים משקה משכר אשר קטין שותה או מחזיק בניגוד לחוק. השרים גם ידונו בהצעת החוק של יוחנן פלסנר (קדימה) ובה מוצע כי השותה משקה משכר במקום פתוח או במקום בילוי ולא מלאו לו 18 שנים - דינו קנס.

 

לקראת הדיון, שמעון סבג, מנהל העמותה "יד עזר לחבר", ופרופסור ביל פרידמן, נשיא העמותה, שיגרו לשרים מכתב שבו צויין כי בפעילות הם נתקלים בילדים ובני נוער, בני 10-15, שצורכים אלכוהול עד אובדן הכרה. רובם נהיו מכורים לאלכוהול.

 

"אנו מציעים לבחון את האפשרות להחמיר הענישה לגבי מוכרי האלכוהול לבני נוער,

כולל צד שלישי", הם כתבו לשרים. "ובבני נוער שהתמכרו לאלכוהול לבצע גמילה מידית לאותם נערים. כמו כן, יש להכניס לתוכנית הלימודים החל מכיתות ד' שעות לימוד אשר יסבירו על הסיכון המיידי אשר האלכוהול גורם, הן גופני והן נפשי".

 

ומה עושים כדי להזהיר את בני הנוער ולחשוף אותם לסכנות שבשתיית אלכוהול? מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, יאיר גלר, אמר: "בימים הקרובים נצא במסע הסברה - קמפיין שיתמקד בלב הבעייה, שתיית משקאות חריפים בכמות מופרזת על ידי בני נוער וצעירים, שתייה הגורמת בין היתר לאלימות קשה".


פורסם לראשונה 17/10/2009 23:52

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעשו לזה סוף? אילוסטרציה
צילום: Index open
מומלצים