שתף קטע נבחר

שווייץ: בית המשפט אסר ניסויי מוח בקופים

צמד חוקרים ביקש לבצע ניסוי במוחם של קופי מקוק אך נדחה על ידי ועדת מומחים בטענה שהדבר יגרום להם סבל ויפגע בכבודם מבלי לתרום משמעותית לקידום הרפואה. שלוש שנים נאבקו החוקרים בהחלטה עד שביהמ"ש העליון של שווייץ פסק נגדם, בהחלטה שתמנע כנראה המשך שימוש בקופים במעבדות

פסק דין תקדימי שנתן בית המשפט העליון בשווייץ קבע כי אין להשתמש בקופים לטובת מחקר מדעי בסיסי במדינה.

 

פסק הדין הביא לסיום מאבק משפטי בן שלוש שנים בין צמד חוקרי מוח מאוניברסיטה בציריך ובין המחלקה הווטרינרית המחוזית בציריך, שסרבה לאשר להם לבצע ניסויים במוחם של קופי מקוק.

 

הבקשה המקורית של החוקרים הוגשה בשנת 2006. הם ביקשו לבצע ניסוי שיועד לבחון את הפעילות החשמלית בתאי המוח של הקופים. על פי הבקשה, הם תיכננו לקשור את הקופים לסד ריסון, למנוע מהם גישה למים במשך 12 שעות, להתקין מכשור בתוך מוחם ולנטר את הפעילות החשמלית. בסיום סדרת הניסויים, שתוכננו להימשך מספר שנים, החיות יועדו להשמדה.

 

המחלקה הווטרנירית המחוזית, הממונה על אישור ופיקוח על ניסויים במחוז ציריך, העבירה את בקשת החוקרים לוועדת מומחים מייעצת, שבחנה את הנושא בסיוע מומחים בלתי תלויים. הוועדה קבעה לבסוף כי המחיר הגבוה שבעלי החיים ישלמו - בכאב, בפציעות, בפחד מתמשך ובהפרעה משמעותית לתפקודם כתוצאה מהניסויים - רב מהתועלת שתצמח לבריאות הציבורת מהניסויים. עוד קבעו המומחים כי הניסויים יפגעו בכבוד הקופים כיצורים חיים.

 

בעקבות דחיית הבקשה, ולמרות שהחוקרים הגישו הצעות חדשות למחקר, החלו החוקרים במאבק משפטי נגד ועדת המומחים. הנושא הגיע עד לפתחו של בית המשפט העליון של שווייץ, שחוקתה קבעה כבר לפני 17 שנה כי יש להגן על כבודם של בעלי-החיים, להימנע מגרימת סבל וכאב ומהשפלתם.

 

בשבוע שעבר קבע בית המשפט העליון כי בקשת החוקרים תגרום סבל רב לחיות, ואין להם כל תרומה ממשית וישירה לבריאות האדם - ולכן מוצדק היה לדחותה.

  


ניסויים בקוף מקוק בבריטניה (צילום: ADI)

 

הפסיקה אוסרת למעשה על שימוש בקופים לטובת מחקר בסיסי במדינה. ארגון ADI (הארגון הבינלאומי להגנה על חיות) שיבח את ההחלטה וקרא לפרלמנט האיחוד האירופי לפעול נגד השימוש המוגבר שנעשה בחיות במעבדות.

 

על פי דו"ח שפירסם הארגון ביולי השנה, אשתקד בוצעו 3.7 מיליון ניסויים בבעלי חיים בבריטניה - עליה של 14 אחוזים בהשוואה לשנה הקודמת.

 

ניסויים דומים גם בארץ

ענת רפואה, דוברת עמותת "מאחורי דלתות המעבדה", טוענת כי הניסויים שנפסלו על ידי בית המשפט השוויצרי דומים במהותם לניסויים המתבצעים גם בישראל, והדבר נחשף לציבור לפני כשנתיים בממצאי התחקיר במכון וייצמן.

 

לדבריה, לפסק הדין התקדימי ישנה השלכה רבה על תחום הניסויים בבעלי חיים בכלל ובתחום חקר המוח בקופים בפרט. "זהו יום גדול וחשוב לבעלי-החיים במעבדות. בישראל, עשרות קופים מוכנסים מדי שנה למרתפי הגיהנום של מעבדות חקר המוח באוניברסיטאות מובילות ברחבי הארץ, שם הם נידונים לחיי סבל קשים מאוד", היא אומרת.

 

"פסק הדין השוויצרי יגביר את הסיכויים לנצחון הקופים על המדענים בהליכים האלה. התקדים הזה יהווה בסיס גם לתביעות נוספות ברחבי העולם. להבדיל משוויץ, הפיקוח על ניסויים בבעלי-חיים בישראל הוא מהגרועים בעולם והגיע הזמן שהציבור בישראל יצטרף למאבק בכדי להסדיר את הפיקוח ולהפסיק את הניסויים המיותרים בבע"ח", דברי רפואה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות "תנו לחיות לחיות" ו"יומן חייתי"
מומלצים