שתף קטע נבחר

התנ' האסלאמית לקופ"ח: שלמו - וקבלו מבוטחים

התנועה האסלאמית בצפון פנתה לקופות החולים בהצעה: תנו לנו כסף - וניתן לכם בתמורה 100 אלף מבוטחים חדשים. "כוונתה של התנועה להוות גורם משפיע על שירותי הבריאות בכלל ועל הקופות בפרט", כתבה קופת חולים כללית למשרד הבריאות לאחר שסירבה להצעה, וזה מיהר להזכיר לכל קופות החולים: "אנשי דת לא יגייסו מאמינים כמבוטחים"

האם התנועה האסלאמית מבקשת להפוך לגורם משפיע גם בתחום שירותי הבריאות, "על חשבון" קופות החולים ובאמצעותן? ל-ynet נודע כי התנועה האסלאמית בצפון גייסה 100 אלף מבוטחים ופנתה לקופות החולים השונות במטרה לגייס דרכן רופאים שיועסקו על ידה, מבלי שלקופות תהיה יכולת להתערב. כמו כן, התנועה האסלאמית מעוניינת לקבל מקופות החולים סכום חודשי עבור כל מבוטח שתעביר. כך עולה ממכתב ששיגרה קופת חולים כללית למשרד הבריאות. החומר שבמכתב הועבר גם לידיעת גורמי הביטחון. 

 

כסף תמורת חברים חדשים

בכללית סירבו לשתף פעולה עם דרישות התנועה האסלאמית וכאמור, העבירו את הפרטים לידיעת משרד הבריאות. במכתב הקופה למשרד הבריאות נכתב כי ב"כוונתה של התנועה להוות גורם משפיע על שירותי הבריאות בכלל ועל הקופות בפרט".

 לאחר קבלת המכתב, הוציא משרד הבריאות הנחייה בנושא לקופות החולים, שם אוזכרו קופות החולים באיסור על תיווך של ראשי קהילות דתיות בגיוס מבוטחים.  

 

לפי הפרטים שבמכתב הכללית למשרד הבריאות, נציגי התנועה האסלאמית בצפון נפגשו לאחרונה עם הנהלת מחוז חיפה של הכללית וטענו כי הם יכולים להעביר 100 אלף בני אדם "כאיש אחד" לכללית. בתמורה ביקשו לקבוע ו"לאשר" מי יהיו הרופאים שיועסקו במרפאות בכפרים וכן ביקשו תמורה כספית שאמורה לממן הן את אגרת המעבר שנדרשים לשלם כתנאי למעבר בין הקופות (14.5 שקלים לאדם) וכן סכום כספי נוסף "לצורך תחזוקה וייזום פרוייקטים שלהם", לשון המכתב.

  

יש לציין כי תשלום כסף עבור מעבר אדם מקופה לקופה אסור על פי החוק, וכי תקציב קופות החולים מיועד למתן שירותי בריאות לציבור; לקופות אסור, על פי תקנות חוק ביטוח בריאות ממלכתי, לשלם כסף ל"מעכרים". בנוסף, לפי החוק, הבחירה של קופת החולים צריכה להיעשות מרצון חופשי ולא בכפייה. על כן, במעברים של קבוצות אוכלוסייה גדולות ישנה בעייתיות.

 

קופות החולים: לא היה ולא נברא

בפגישה שקיימו עם נציגי קופת חולים כללית, טענו נציגי התנועה האסלאמית כי כבר נחתם הסכם עם קופת חולים מאוחדת ו/או הלאומית, לפיו בתמורה לכל מבוטח תשלם הקופה לתנועה האיסלמית 100-120 שקל לחודש. בתמורה, התנועה האיסלמית "תממן" עבור הציבור שלה הפניות לרפואה ראשונית ורפואת מומחים. עבור הפניות כאלה, כידוע, אמור המבוטח לשלם סכום של השתתפות עצמית. שתי הקופות, מצידן, מכחישות מכל וכל פגישות או הסכמים כאלה. מקופת חולים לאומית נמסר כי "לא נעשתה אלינו כל פניה מהתנועה האסלאמית". מקופת חולים מאוחדת נמסר לנו כי "הנושא אינו מוכר כלל מדרגת המנכ"ל ומטה".

 

עוד טענו נציגי התנועה האסלאמית בפגישה כי חתמו עם נציגי קופת חולים מכבי על הסיכום הבא: מכבי תשלם 42 שקלים לחודש על כל מבוטח שיגיע באמצעות התנועה האיסלמית, והקופה תקים מבנה גדול בכפר תמרה, תתחזק אותו ותציב במקום אחות. במכבי מאשרים שאכן בכוונתם להרחיב את שירותיהם בתמרה, אך מכחישים כל משא ומתן עם התנועה האסלאמית בנושא: "עבור מבוטחי מכבי בעיר תמרה יורחבו בקרוב השירותים הקיימים", נמסר ממכבי."המרפאה תופעל על ידי עמותה מקומית (הרשומה כדין) מן העיר תמרה המפעילה גם מוסד סיעודי בעיר, במרפאה יפעלו מספר רופאים עצמאיים של מכבי. חשוב לנו להרחיב את השרות שלנו בכל הארץ, ובמיוחד בפריפריה וביישובים בהם עד עתה היה למכבי מגוון מצומצם של שירותים. איננו נוהגים לקיים מגעים או משאים ומתנים עם גורמים ה"מבטיחים" העברת מבוטחים אל שורותינו ואנו שמחים כי אל מכבי מצטרפים חברים חדשים רבים העוברים מקופות החולים האחרות, ללא צורך בשרותם של תועמלנים למיניהם". עוד ביקשו במכבי להדגיש "כי הסכם ההתקשרות בין מכבי לעמותה נעשה על פי כל דין וכמובן שאיננו משלמים לגורם כלשהו בגין גיוס חברים חדשים".

 

בכללית התריעו בפני משרד הבריאות כי ההתקשרות היא בניגוד להוראות המשרד ומשום כך, אין הכללית מנהלת משא ומתן עם התנועה האיסלמית. כמו כן ביקשה הכללית ממשרד הבריאות שיאסור על קופות חולים אחרות לחתום על הסכמים מסוג זה, ולהתריע בפני הקופות כי יש לפסול מעברים "חדים" של לקוחות במגזר הערבי. מהכללית נמסר בתגובה: "הייתה אלינו פניה בנושא מהתנועה האיסלמית וסירבנו לשתף פעולה".

 

"יש להפריד בין הבריאות והדת"

עו"ד יואל ליפשיץ, סמנכ"ל לפיקוח על קופות חולים, הוציא לאחרונה חוזר המדגיש בפני קופות החולים את האיסור על תיווך של ראשי קהילות דתיות בגיוס מבוטחים. בחוזר נכתב כי "קיים איסור על רתימתם של אנשי דת או ראשי קהילות לצורך גיוס בני הקהילה הדתית כמבוטחים בקופת חולים, בין כחלק מהפעילות המתבצעת בבתי תפילה ובין מחוצה להם".

 

ליפשיץ מציין שאמנם לקופות החולים אסור לתת תמורה ל"מעכרים" עבור גיוס מבוטחים, אך הקופות גילו שיטה חדשה להתחבר לקהלים שבהם הן מעוניינות. לאחרונה, הוא מספר, גילה משרד הבריאות כי ישנן קופות המעסיקות "מתאמי דת", שאמורים לתת מענה לצורכי אוכלוסיות דתיות. לדוגמא: לשם ביצוע התאמות שונות הקשורות להפרדה בין גברים ונשים בקופות החולים.

  

ההנחייה שנשלחה לקופות החולים בעקבות מכתבה של הכללית, מזכיר גם את האיסור על פתיחת מרפאות בבתי תפילה (מסגדים או ישיבות). לדברי ליפשיץ, "ההנחייה נועדה

 להפריד את הבריאות מהדת, כדי שלא ישתמשו בדת כמקדם מכירות של הקופות וכדי למנוע אפלייה סקטוריאלית. בעבר היו מרפאות במסגדים ומרפאות בישיבות, כרגע מדובר על מקרים בודדים בלבד. הדבר עלול ליצור בעיית נגישות לשירותי הבריאות מצד בני דתות אחרות ולכפות שירות של קופה אחת על כלל האוכלוסיה. בנוסף, מדובר בהעברה של אנשים מקופה לקופה לא מבחירה חופשית אלא מלית ברירה או מלחץ".

 

אין זו הפעם הראשונה שבה נחשפת תופעה של מעבר "קבוצתי" של מגזרי אוכלוסייה מקופה לקופה. לאחרונה פורסם כי בעקבות פרשת האם המרעיבה ועדותו של רופא במאוחדת, איימו כעשרת אלפים חרדים מאחת החסידויות, אליה שייכת האם, לעזוב את הקופה.

 

מקרה נוסף חשף חיים ריבלין בחדשות ערוץ 2, כשדיווח כי אחת מקופות החולים הציעה לאישה שעברה ניתוח השתלת כלייה בחו"ל כי תממן לה את עלות הניתוח בתמורה למעבר של 600 מבוטחים מבית"ר עילית ומירושלים לקופה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל ראש שווה כסף
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים