שתף קטע נבחר

רוצים להאריך את החיים? הוסיפו להם תבלינים

נהוג לחשוב על עשבי תיבול כנותני טעם בלבד, אך סגולותיהם התזונתיות והרפואיות רבות ערך, במיוחד כשצורכים אותם במתכונתם הטרייה והטבעית. הנה 10 צמחי תבלין שאפילו שאתם מכירים, לא בטוח שידעתם עד כמה הם נהדרים

מאריכי חיים סביב העולם השתמשו בצמחי תבלין רבים על מנת לתת טעם לאוכל. הם לא השתמשו באבקות מרק, קוביות תיבול או מלח מזוקק כפי שאנו מרבים לעשות כיום. "בעשבי תיבול יש עולם שלם שמתגלה כל הזמן. הם מלאים בחומרים בעלי פוטנציאל אדיר לשיפור הבריאות של כולנו", אומרת דנית שחר, דיאטנית וד"ר לאפידמיולוגיה, חוקרת ומרצה על תזונה בגיל המבוגר ועל אפידמיולוגיה תזונתית באוניברסיטת בן גוריון.

 

בפירמידת המזון של מאריכי החיים, שפרסמנו כאן לראשונה לפני כחודשיים, עשבי תבלין קיבלו לראשונה מקום מכובד כקבוצת מזון שיש להתייחס אליה בנפרד. נראה שכדאי להתייחס אל הריחן והכורכום לא רק כמוסיפי טעם לאוכל, אלא כאבני יסוד בתזונה בריאה.

 

רוזמרין

ברפואה העממית משמש להמרצה ולשיפור הזיכרון, לשיפור עיכול המזון ובשימוש חיצוני כטיפול נגד נשירת שיער. מבחינה מחקרית הוכח כי לרוזמרין השפעה טובה נגד חיידקים ופטריות, הוא נוגד חמצון יעיל ואף עשוי לסייע לגוף להתמודד עם תאים סרטניים. הרוזמרין עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם, על כן על הסובלים מלחץ דם גבוה למתן את השימוש בו.

 

מרווה

ברפואה העממית משמשת חליטת עלי מרווה לטיפול בכאבי בטן, דלקות בחלל הפה והגרון. למרווה השפעה על המערכת ההורמונלית הנשית, ובשל כך היא מתאימה כסיוע במיתון תסמיני גיל המעבר, ומצד שני עלולה לפגוע בייצור חלב אם אצל מיניקות. הוכח שלמרווה יכולת נוגדת חמצון טובה ואף יכולת לעכב התפתחות תאים סרטניים.

 

ג'ינג'ר (זנגביל)

אחת התכונות הבולטות שלו היא השפעתו המחממת, ולכן הוא מומלץ באופן מסורתי לאנשים הסובלים מקור. הוא מסייע לעיתים בטיפול בדלקות פרקים. מחקרים מראים כי הוא מעכב את הגדילה של החיידק הגורם לכיב קיבה (הליקובקטור פילורי), עוזר למתן תחושת בחילה ובעל השפעה נוגדת חמצון, מפחיתת כולסטרול ומעכבת התפתחות תאים סרטניים.

 

שום

ברפואה העממית הוא משמש לטיפול בזיהומים שונים, בטפילים ובתולעי מעיים, ביתר לחץ דם ובסוכרת, והמחקר המודרני מראה כי הוא אכן מועיל לאותם שימושים. בנוסף, מחקרים מראים שהוא תורם גם לחיזוק מערכת החיסון, להורדת כולסטרול ושומני דם (טריגליצרידים), לדילול הדם ואף מוריד את הסיכון לפתח סרטן קיבה, מעי הגס וחלחולת. על מנת ליהנות מיתרונותיו של השום, יעיל בהרבה לאכול אותו טרי.

 

תימין (בת קורנית)

ברפואה הטבעית משמש לטיפול בהפרעות בדרכי הנשימה כגון שיעול, אסטמה והרחקת ליחה, ובהפרעות עיכול שונות לרבות תולעי מעיים. מחקרים מראים כי אכן יש לתימין השפעה נוגדת פטריות וחיידקים, כמו גם אפקט נוגד חמצון ומעכב התפתחות תאים סרטניים.

 

בצל

ברפואה הטבעית משמש לטיפול בהתקררות, בשיעול ובצרידות (בשילוב דבש), בעקיצות, בטחורים ולהגברת האון והחשק המיני. מומלץ לגוון את סוגי הבצל ולהשתמש בבצל ירוק, לבן, צהוב וסגול. הבצל הסגול לדוגמה, עשיר במרכיבים מיוחדים בעלי השפעה נוגדת אלרגיה ודלקת. המחקר המודרני מראה כי אכילת בצל יכולה לפחית את הסיכון לפתח סרטן קיבה, הוא תורם לדילול הדם, ממתן רמות סוכר, נוגד חיידקים ואף עוזר לטיפול באסטמה.

 

מנטה (נענע חריפה)

ברפואה הטבעית משמשת לטיפול בהפרעות עיכול שונות, לרבות בחילות והקאות, הפרעות נשימה וכאבי ראש. המחקר מראה כי למנטה השפעה נוגדת חיידקים, כולל החיידק הגורם לכיב קיבה (הליקובקטור פילורי), כמו גם השפעה נוגדת חמצון ומעכבת התפתחות תאים סרטניים.

 

לענה (שיבא)

ברפואה הטבעית משתמשים במיני הלענה השונים להמרצת המחזור החודשי, במידה שהוא מתעכב ולטיפול בתולעי מעיים. למרבית מיני הלענה טעם מר מאוד ומשם נגזר הביטוי התנ"כי "מר כלענה". המרירות אינה מתאימה לכולם, אך היא עוזרת לאנשים הסובלים מחומציות נמוכה בקיבה לשפר את עיכול המזון. מחקרים מראים כי לשתיית חליטות לענה יכולת לעזור לגוף להתמודד עם זיהומים, ולהפחית תהליכים סרטניים בגוף.

 

ריחן (בזיליקום)

ברפואה הטבעית משמש הריחן להרגעה, להפחתת כאבים (ראש ובטן) ולהפחתת ריח רע מהפה. מחקרים מראים כי לריחן יכולת לעזור לגוף להתמודד עם פטריות מזיקות, השפעה נוגדת חמצון טובה ואפקט העוזר לעכב התפתחות תאים סרטניים.

 

כורכום

ברפואה הטבעית משמש הכורכום כרכיב נוגד דלקת וכן לטיפול במצבים שונים, הכוללים צהבת, גזים, כאבי בטן, הפרעות וסת, שתן דמי, שטפי דם, סחרחורת, כאבי שיניים, חבלות, תולעי מעיים, אסטמה, כאבים בחזה, אבנים בדרכי השתן ועקיצות חרקים. המחקר מראה כי לכורכום אכן השפעה נוגדת דלקת ונוגדת חמצון, יחד עם אפקט מדלל דם והוא משפר את היכולת להתמודד עם כמה סוגי חיידקים. לאור מחקרים המראים את השפעתו של הכורכום על עיכוב התפתחות תאים סרטניים, רבים ממליצים עליו כעזרה לאדם המתמודד עם המחלה.


(צילום: אימג'בנק GettyImages)

 

עניין של טעם

שף רן שמואלי ואשתו זהר מרון שמואלי, מנהלים חברת קייטרינג גורמה מזה 20 שנה. בשנים האחרונות עברו השניים שינוי תפיסתי מאד משמעותי וכיום הם שמים דגש על אוכל מקומי, עונתי, בריא, לא שמן תוך שימוש בחומרי גלם טריים בלבד. עשבי תיבול תופסים מקום מאוד מרכזי במטבחם, והם ממליצים לכל מי שיכול, להחליף את באדניות את הפרחים בצמחי תבלין איתם ניתן לתבל באופן קבוע את המזון. טרי, זול והכי טעים שיש.  בגיליון "לאישה" המתפרסם השבוע הם מוסיפים "טיפ מהמטבח" לכל אחד מעשרת עשבי התיבול המופיעים בכתבה. בתיאבון.

 

סייע במידע לכתבה: יוסי שבח, ד"ר לרפואה טבעית, מומחה בתזונה פונקציונלית וצמחי מרפא ויו"ר האגודה הישראלית לנטורופתיה.

 

לכל הכתבות בסדרה לחצו כאן

 

אופיר פוגל הוא ראש תחום נטורופתיה במרפאת שיר"מ, בית חולים "אסף הרופא", מחבר הספר "הלב - המדריך המלא לבריאות ולשיקום" יחד עם פרופ' רפי קרסו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוף צלוי עם דבש ורוזמרין
צילום: ירון ברנר
רביולי במילוי מרווה
צילום: דנה קופל
שורש ג'ינג'ר זנגביל
צילום: יעל גרטי
אופיר פוגל הוא נטורופת
צילום: גל חרמוני
לכל הכתבות לחצו כאן
לאשה בפייסבוק
מומלצים