שתף קטע נבחר

 

סגר אקדמי: סטודנטים מעזה תקועים בדרך לחו"ל

לטענת הפלסטינים, 838 סטודנטים הרשומים ללימודים במדינות זרות אינם יכולים לעזוב את הרצועה בשל סגירת מעבר רפיח והקשיים שמערימה ישראל בדרך לירדן. "אני לא יודע אם אי פעם אצליח להגיע לקונסוליה", סיפר אחד מהם, "והאוניברסיטה לא תחזיר לי את הכסף, הם אומרים שזו לא בעיה שלהם"

שלושה ימים לאחר פתיחת שנת הלימודים האקדמית בישראל וברוב המוסדות להשכלה גבוהה בעולם, 838 סטודנטים פלסטינים עדיין ממתינים לרגע שבו יתאפשר להם לצאת מרצועת עזה ללימודים גבוהים בחו"ל. עמותת גישה דיווחה היום (ד') כי הסטודנטים אינם יכולים לצאת בשל הסגר שמוטל על הרצועה, וקריטריונים נוקשים שנקבעו ליציאה דרך המעברים ארז ורפיח.

 

לפי נתוני משרד הפנים בעזה, מאז תחילת השנה נרשמו ליציאה דרך מעבר רפיח 1,983 סטודנטים שהתקבלו ללימודים

בחו"ל, אבל רק 1,145 סטודנטים הצליחו לצאת דרך מעבר רפיח. כ-70 סטודנטים נוספים יצאו דרך מעבר ארז.

 

ויסאם כחיל, בן 28 ובעל תואר ראשון במנהל עסקים, התקבל ללימודי תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטה בווירג'יניה שבארה"ב, ונאלץ לחדש השנה - זו הפעם השלישית - את קבלתו אליה, כיוון שטרם הצליח לצאת מעזה לראיון לצורך קבלת ויזה בקונסוליה האמריקנית בירושלים. בשיחה עם ynet אמר: "אני לא יודע אם אי פעם אצליח להגיע לקונסוליה לאור המצב. ההמתנה הזאת מונעת ממני לקבל החלטות חשובות בחיי. שילמתי יותר מ-2,000 דולר לאוניברסיטה כדי ללמוד שם, ולא החזירו לי את הכסף, הם אמרו לי שזה לא בעיה שלהם שאני לא יכול להגיע. החיים שלי נעצרו".

 

התואר יידום בין ארז לרפיח

יציאת הסטודנטים הפלסטינים לחו"ל מסובכת, משום שהמעבר דרך ישראל מותנה במענה על כמה קריטריונים שקבעה המדינה, ובכלל זה החזקה במלגת לימודים "מוכרת" ולימודים במדינה בעלת נציגות דיפלומטית בישראל. האפשרויות היחידות לסטודנטים לצאת מרצועת עזה הן דרך מעבר ארז - תוך מעבר בישראל ישירות לגשר אלנבי וטיסה מירדן אל היעד הסופי, או דרך מעבר רפיח - כשהסטודנטים יוצאים למצרים ומשם טסים אל המדינה שבה ילמדו.

 

החל מיוני 2008 התווסף תנאי נוסף: על סטודנטים מעזה לצאת לחו"ל גם בליווי דיפלומטי פיזי. אם לא די בכך, גם העובדה שמעבר רפיח נותר סגור רוב הזמן מקשה על היציאה, ורק 12% בלבד מהמבקשים לצאת דרכו זוכים לעשות זאת.


מעבר רפיח העמוס. לפעמים פתוח, רוב הזמן לא (צילום: רויטרס)

 

הנציגויות הזרות נדרשות להשקיע בתיאום היציאה ובליווי הסטודנטים זמן יקר ומשאבים רבים, המוערכים בעשרות אלפי דולרים בשנה. זו הסיבה לכך שמשרד החוץ האמריקני הודיע כי יש ביכולתו לספק ליווי רק לסטודנטים הספורים שקיבלו מלגות ממשלתיות.

 

הדרך לאתונה עוברת בתור למצרים

מדי שנה מבקשים לצאת ללימודים באוניברסיטאות ברחבי העולם למעלה מ-1,000 סטודנטים תושבי עזה. מספר לא ידוע של סטודנטים נוספים כלל אינו מצליח להירשם כעת ליציאה דרך מעבר רפיח, משום שנמנעת ממנו ההגעה לראיון הויזה בירושלים או בגדה - תנאי ליציאה דרך המעבר.

 

מוחמד אבו-חג'ר, בן 29, התקבל ביולי 2009 ללימודי תואר שני בטכנולוגיות מידע ותקשורת במרכז לטכנולוגיות מידע באתונה, ואף זכה למלגה מלאה מטעם המרכז. היות שמבחינת ישראל אין מדובר ב"אוניברסיטה מוכרת" או במלגה "מוכרת", ולמרות התערבות השגרירות היוונית בעניינו, כל מאמציו לצאת עלו עד כה בתוהו.

 

אבו-חג'ר הצליח רק לאחרונה להירשם במשרד הפנים, אבל גם עתה לא בטוח שיוכל לצאת, משום שלא ברור מתי ייפתח שוב מעבר רפיח.

 

"לא ברור מה יוצא לישראל מזה"

איהאב נצר, בוגר תואר שני בביוכימיה בן 38, התקבל ללימודי דוקטורט בתחום התזונה הקהילתית באוניברסיטה במלזיה במאי 2009. היות שלמלזיה אין יחסים דיפלומטיים עם ישראל, כל עוד תמשיך ירושלים להתעקש על הדרישה לליווי דיפלומטי, לא תהיה לנצר כל אפשרות לצאת מעזה ללימודים דרך ישראל.

 

בתוך כך דרשה היום עמותת "גישה - מרכז לשמירה על הזכות לנוע" מישראל לבטל באופן מיידי את הקריטריונים המגבילים, בהם הדרישה לליווי דיפלומטי, ולאפשר לכל סטודנט תושב עזה להגיע ללימודיו בחו"ל, בכפוף לבדיקה ביטחונית פרטנית. העמותה קוראת גם לנציגויות הזרות לפעול במרץ לביטול התנאים המגבילים, ובפרט לביטול דרישת הליווי הדיפלומטי.

 

"לא ברור מה משיגה ישראל כשהיא ממשיכה להקשות על צעירים בעזה לרכוש השכלה גבוהה, שתעזור להם לבנות עתיד טוב יותר", אמרה מנכ"ל עמותת "גישה", עו"ד שרי בשי.

 

ממשרדי מתאם הפעולות בשטחים נמסר בתגובה כי "מדיניות יציאת מלגאים מעזה נגזרת ומותאמת למדיניות הכוללת של ישראל ביחס לרצועת עזה, כפי שנקבעה בהחלטת הקבינט ואושרה על-ידי ממשלת ישראל בעקבות השתלטותו האלימה של ארגון החמאס על הרצועה, ומתוך רצון למנוע התחזקות החמאס הן מבחינה צבאית והן כממשל של ארגון טרור הפועל נגד אזרחים והמחזיק בחייל צה"ל במעמד חטוף.

 

"ככלל, לא מוטלת על ישראל חובה משפטית לאפשר כניסתם של סטודנטים פלסטינים משטח רצועת עזה הן לשם לימודים בישראל והן לשם יציאה ללימודים בחו"ל. יחד עם זאת, הוחלט בעת האחרונה להקל בקריטריונים ליציאתם של תושבי הרצועה ללימודים אקדמאים בחו"ל. במסגרת מדיניות זו, כפי שאף עמדה בבחינת בג"ץ, רשאים לפנות תושבי רצועת עזה ולהגיש בקשה באמצעות הועדה האזרחית הפלסטינית או באמצעות שגרירות המדינה המממנת את המלגה. משנת 2008 יצאו ללימודים בחו"ל כ-200 מלגאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סטודיו פלוס, עזה
ויסאם כחיל. מחדש את הקבלה כבר 3 שנים
צילום: סטודיו פלוס, עזה
צילום: אלכס קולומויסקי
מעבר אלנבי. דרך חתחתים אל התואר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים