שתף קטע נבחר

האם אבא צריך להפוך לבלש אחרי הגירושים?

האבות של היום כבר לוקחים לפעמים חופשת לידה. הם קמים בלילה, אוספים מהגן וגם מחליפים חיתולים. ומה קורה אחרי הגירושים? למה אבות לא מקבלים עידכונים לגבי ילדיהם כמו שאמא מקבלת? כנראה שבעניין הזה יש לנו עוד דרך קטנה לעשות. שני אבות מספרים על הדרך שלהם להכרה של הרשויות

"אני מרגיש שאני לא שותף לכל מיני דברים מהותיים של הבת שלי ושאני צריך לרוץ כמו בלש וללמוד על הזכויות שלי ולעמוד עליהן", אומר גיורא (השם האמיתי שמור במערכת), אב לילדה בגיל בית ספר הגרוש מזה 6 שנים. "אני מרגיש עם זה רע מאוד. זו תחושת חוסר אונים. במקום שהאנרגיות שלי ילכו לקידום הילדה ולהתפתחות שלה, הן הולכות לדברים הטכניים - כן קיבלתי את ההודעה מהעירייה או מבית הספר או לא קיבלתי.

 

"מדובר על מכתבים של רישום לגנים ולבתי ספר וגם על מכתבים פנימיים של בית הספר כמו למשל זימון למבחן מחוננים, שמועברים רק לאמה. חוסר הידיעה הזה גם פוגע בסמכות ההורית שלי. הילדה צריכה לראות שיש לה אבא שהיא יכולה לסמוך עליו, שמעודכן במה שצריך ונותן לה ביטחון. במובן מסוים המאבק הזה הוא לעיתים גם על כתפי הילדה".

 

עבודת בלשות בבית הספר

מעבר להתמודדויות המורכבות במישור הרגשי, הכספי והפיזי, עלולים הגירושין לזמן גם התמודדות מיותרת בהיבט הבירוקרטי. למרות ששני ההורים הם האפוטרופוסים החוקיים של הילד, אלא אם בית המשפט החליט אחרת וכפועל יוצא מכך אמורים לקבל את כל המידע הנוגע לו, מתברר שקשיים טכניים ובירוקרטים מונעים לעיתים מההורה הגרוש את קבלת המידע. חוזר של משרד החינוך מציין במפורש כי יש לכתב ולידע את שני ההורים הגרושים בכל הנוגע לילד, אך בפועל בתי ספר רבים אינם מיישמים את החוזר וגורמים בתוך בית הספר אף אינם יודעים על קיומו ונותנים להורים הגרושים תשובות שגויות.

 

"כשנכנסתי למציאות החדשה הזו של הגירושין, הייתי סומא בערפל ולא ידעתי הרבה דברים", מספר גיורא. "כשניגשתי למזכירה של בית הספר וביקשתי לעדכן גם את הכתובת שלי במנב"ס (מערכת המידע של בתי הספר) היא אמרה לי שיש בעיה טכנית ושהמערכת לא נותנת לעדכן שתי כתובות. היא הבטיחה לי לנסות ולזכור שצריך לשלוח גם אלי את הדואר של הילדה.

 

"רק לאחר זמן רב נודע לי שיש תקנות של משרד החינוך בנושא ושהמנב"ס מאפשר קליטת כתובת נוספת. חזרתי מלא ביטחון בכך שזו זכותי ואני לא צריך להתנצל, והפלא ופלא זה הסתדר. היא ביררה והכתובת עודכנה. כל אחד מטיל גם אחריות על השני – את זה המורה חילקה ואת זה היועצת חילקה.

 

"דיברתי עם המנהלת ואמרתי לה שיש תקנות של משרד החינוך ושצריך לרענן את הצוות. רק בימים האחרונים הופץ חוזר להורי התלמידים בנוגע לעריכת מבחנים למחוננים על ידי היועצת. עדכנתי בתחילת השנה את המורה החדשה. המנהלת והמזכירה מיודעות ועכשיו למדתי שאני צריך לעדכן גם את היועצת היות וגם היא מוציאה מכתבים. נדרשת ממני עבודת בלשות - לעקוב ולבדוק כל הזמן מה מגיע ומה לא. דברים רבים נודעו לי בדיעבד. אם אתה כהורה לא מעודכן והמערכת מתעצלת או לא יודעת הכי קל זה להגיד שיש בעיה טכנית".

 

כשגרושתו של גיורא עברה מת"א לעיר אחרת, לא עודכנה כתובתו של גיורא והוא לא כותב על רישום הילדה לבית ספר חדש.

 

חלוקת האחריות ההורית

"לכל ילד זכות בסיסית לקשר עם שני הוריו, כך ששני ההורים יהיו מעורבים בחייו. במקביל, על שני ההורים מוטלת החובה לעמוד באחריותם ההורית כלפי ילדם", אומר גיא רוה, חבר בעמותת "הורות שווה" העוסקת בזכויות ילדים, באחריות הורית ובקשר שבין ילדים לבין הוריהם.

 

"כחברה, המטרה שעלינו לראות לנגד עינינו היא ששני ההורים, גם אם בחרו שלא לחיות יותר יחדיו, יחלקו את האחריות ההורית על ילדם וזאת בהתאם לאמנה הבין לאומית לזכויות הילד ולמחקרים פסיכולוגיים בתחום. כשלב ראשון למימוש חלוקת האחריות ההורית, תפקידה של המדינה להוריד את החסמים - אותם חסמים המונעים מהורים גרושים לממש את זכותם וחובתם ההורית לילדיהם", מוסיף רוה.

 

וכמו תמיד, הדרך הטובה לפתור בעיות היא מן השורש. מאגר המידע אודות התלמידים מגיע לעיריות ולבתי הספר ממשרד החינוך. משרד החינוך מקבל את המידע שלו ממרשם האוכלוסין של משרד הפנים לאחר שהוא עובר דרך החברה לאוטומציה.

 

"לפני כשנתיים פנינו למשרד החינוך בנוגע למערכת המנב"ס", מספר רוה. "וזה לא כל כך עזר. רק כשפנינו למשרד מבקר המדינה, הם הסבירו למשרד החינוך שחייבים לעדכן כתובת של ההורה השני ואז הוסיפו תא נוסף למערכת המנב"ס".

 

למרות שכיום קיימת אפשרות טכנית לעדכון כתובת נוספת במנב"ס, הורים רבים אינם מודעים לאפשרות זו וכשהם פונים לבית הספר, הם נתקלים פעמים רבות בתשובה שהעדכון אינו אפשרי. אם מלכתחילה מאגר הנתונים של מרשם האוכלוסין היה כולל כתובות של שני ההורים, הבעיה הייתה נפתרת מן השורש ומאגר הנתונים שהיה עובר למשרד החינוך היה מלא. ההורה הגרוש לא היה צריך להילחם בבירוקרטיה על מנת לעדכן כתובת נוספת. "רוב ההורים לא יודעים על הזכות הזו. ההורה צריך לדעת שיש לו זכות לקבל מידע מהעירייה ומבית הספר. בעיני זו אינה זכות, אלא חובה הורית", מוסיף רוה.

 

גילגולה של הצעת חוק

מתברר כי גם בעיריות המצב לא טוב יותר. בתקופה האחרונה פנה רוה לרשימה של כ-30 של עיריות בנושא עדכון פרטי ההורה השני. חלק מהעיריות ענו שיבוצע עדכון ידני, כלומר היוזמה עדיין נשארת בידי ההורה ויש לסמוך על הפקידים שהוא לא ייפול בין הכיסאות. חלק מהעיריות פנו במכתב למשרד הפנים וחלקן לא מגיבות. גם משרד מבקר המדינה נדרש לנושא.

 

בינתיים, אושרה אתמול בהצבעה טרומית במליאת הכנסת הצעת חוק בנושא זה שיזם רוה ושהגישו חברי הכנסת דב חנין, יריב לוין ואורית זוארץ. אך בעוד שהצעת החוק המקורית ביקשה להוסיף לפרטי הרישום של קטין במרשם האוכלוסין את כתובתו של ההורה אשר איננו מתגורר עם הקטין, ובכך לעגן את זכות שני ההורים לקבל מידע לגבי ילדיהם, הצעת החוק נוסחה מחדש ועל פי הנוסח החדש, להורה הגרוש ישנה זכות לבקש את המידע ולאותם גופים אליהם פנה ההורה הגרוש יש את החובה החוקית לספק לו את כל המידע.

 

למעשה, הצעת החוק נוטרלה לחלוטין מכוונתה המקורית היות וזכות ההורה לבקש מידע על הילד קיימת כבר כיום מעצם היות שני ההורים אפוטרופסים שווים לילדם, אך מימושה של הזכות בשטח הוא הבעייתי. הצעת החוק בנוסח הנוכחי אינה פותרת בעיה זו.

 

"חוק שאמור היה לקדם את חלוקת האחריות ההורית המשותפת לשני ההורים ולא רק לאחד מהם, הפך לצערי לחוק שבנוסח הנוכחי שלו, אני אישית כיוזם החוק, מתבייש שהיה לי חלק בקידומו", מגיב רוה להצעת החוק הנוכחית. "כפי שהוסבר לי על ידי נציג משרד המשפטים, החוק מבוסס על ההנחה לפיה רוב ההורים הגרושים מסכימים ביניהם מי יהיה אחראי לתחום כזה או אחר ולכן די ביידוע ההורה האחראי לאותו תחום, על סמך ההסכמה של ההורה האחר. להשקפתי, אסור להניח או לקוות שיש הסכמה בין ההורים. זאת הנחה פרועה ובעיקר לא מציאותית".

 

לא נותר לנו אלא לקוות שבהמשך גלגוליה של הצעת החוק, יתוקן הנוסח של ההצעה כך שאכן יתקבל מענה אמיתי לבעיה הבירוקרטית המקשה על ההורים הגרושים כיום.

 

שני כרטיסי קופת חולים

לסיום נציין שבעיה דומה שהייתה קיימת מול קופות החולים נפתרה לאחרונה בעקבות מכתב שנשלח למשרד הבריאות על ידי רוה, בעקבותיו יצא חוזר של המשרד המחייב את קופות החולים להנפיק כרטיסים כפולים להורים לילדים גרושים. עדיין ההורה הגרוש צריך להיות מודע לחוזר ולבקש כרטיס כפול. גם במקרה זה הנפקת כרטיסים כפולים מראש תפתור בעיה זו ואף תקל על הורים שאינם גרושים, שנושאים ביחד בנטל המטלות ההוריות כמו ביקור אצל רופאים.

 

"כשהתגרשתי לפני כארבע שנים", מספר רוה. "נתקלתי בעולם שלא הכרתי. חייתי עד אז בבועה שלי כהורה נשוי והייתי בהלם. כשהילד שלנו נולד, טיפלתי בו 3 חודשים ביחד עם גרושתי ולאחר מכן נשארתי איתו לבד עוד 6 חודשים. חלקתי עם אשתי לשעבר את כל הנושאים הקשורים לאחריות ההורית, החל מללכת להצגות וכלה בללמד אותו לעשות את צרכיו בסיר. 

 

"כשהתגרשתי, פתאום הייתי צריך להתווכח בשביל לקבל מידע שקשור לבן שלי. הבנתי שיש כאן מצב חברתי כושל שהוא לרעת הילד ומאז אני פעיל בנושאים אלו. אני מתעקש ומצליח לקבל מענה עבורי, אבל יש הורים רבים ובעיקר אבות שלא מודעים לזה ושאין להם זמן להתעקש מול הגורמים השונים. המטרה שלי היא לגרום לשינוי חברתי ולהוריד את החסמים הבירוקרטים הללו. זה קשה, אבל אני בטוח שבסוף הם יבוטלו".

 

  • הורים המעוניינים לדעת עוד על זכותם לקבלת מידע מוזמנים לפנות לגיא רוה, עמותת הורות שווה, במייל . 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים