שתף קטע נבחר

תפילת לילה בקהיר

דווקא בתקופה שבה היחסים בין מצרים וישראל אינם הטובים ביותר הוחלט בקהיר לשפץ את בית הכנסת "בן מימון" הנטוש וההרוס. לא כל השכנים מרוצים מההחלטה

בדהב היית מזמן, וגם בחופים מבודדים יותר. בשארם א-שייח' כבר הספקת לבקר ואפילו בפירמידות, אבל סנוב, את בית הכנסת "בן מימון" סקרת מבפנים? ראית מה נשאר ממנו? ובכן - אין ממש מה להתנצל, עד לאחרונה היה בית הכנסת מוזנח והרוס, אבל כעת החליטה הממשלה המצרית לשפץ ולחדש את המקום.

 

בית הכנסת נמצא בין סמטאות הרובע היהודי בקהיר, שכיום כמעט ריק מיהודים. המבנה העתיק עודו עומד על תילו, אבל הגג קרס זה מכבר. הליך השימור יצא לדרך - ולא כל התושבים מרוצים, ודאי בתקופה זו שלא ניתן להגדיר את היחסים בין ישראל ושכנתהּ כטובים ביותר.


מחדשים את הריהוט וחפצי הקדושה (צילום: AP) 

  

העיתון USA TODAY מספר כי בשבועות האחרונים מגיעה מדי בוקר אל בית הכנסת קבוצת נערים שמועסקת בשיפוץ המקום. הם שואבים מים מלוכלכים שהצטברו בקומת המרתף של המבנה, ושוטפים במים נקיים את רצפתו של חדר סמוך. הבימה - שעליה הונחו בעבר ספרי תורה, כוסתה ביריעת פלסטיק שקופה כדי לשמור עליה בזמן העבודות.


בית הכנסת בלב הרובע היהודי (צילום: AP) 

 

הקהילה היהודית במצרים היא בת מאות רבות של שנים, ולפני כ-70 שנה מנתה כ-80 אלף בני אדם. בתקופת קום המדינה ולאחריה - התושבים היהודים במצרים נרדפו ורובם ברחו או גורשו מן הארץ. רבים מהמצרים אינם רואים בעין יפה את השיפוץ של בית הכנסת כעת. "אנחנו מדינה שאין בה די אוכל ומים נקיים לשתייה", אומר מחמוד פאחים, בעל חנות בגדים ברובע היהודי, "אני לא מבין מדוע אנחנו צריכים לשלם על הפיתוח של בתי הכנסת שלהם. זהו צעד מלאכותי של מצרים כדי לנשוא חן בעיני ארצות-הברית, המערב וישראל".

 

ייתכן שפאחים מתכוון לכך שהשיפוצים בבית הכנסת החלו בערך בו בזמן שמצרים החלה לקדם את מועמדותו של שר התרבות, פארוק חוסני, לנשיאות אונסק"ו.

חוסני, שבעבר התבטא בחריפות נגד ישראל, לא נבחר בסופו של דבר לתפקיד.

 

לעומתו, הארכיאולוג הראשי של המצרים ומי שאחראי על שיפוץ בית הכנסת, זהאי חוואס, אמר: "האתרים היהודיים במדינה הם חלק חשוב במורשת המצרית ושיפוצם חשוב במידה דומה לשמירה ושיפוץ מסגדים וכנסיות במדינה".

 

רוב האתרים היהודיים במצרים נמצאים בעיר הבירה, אולם ישנם גם כמה מחוצה לה. בין אלו ניתן למנות את בית הכנסת הגדול באלכסנדריה, ואת קברו של אבי שושלת אבו חצירא, רבי יעקב אבוחצירא, שנמצא באזור הדלתא של נהר הנילוס - שם נערכות הילולות של משתתפים רבים שמגיעים מישראל. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים