שתף קטע נבחר

ברק: השמאל מתנהג כמו ילד קטן - "רוצה שלום"

שר הביטחון נקלע למחלוקת עם חברי סיעתו, שתבעו להקים ועדת בדיקה ל"עופרת יצוקה" כדי להרגיע את הלחץ הבינלאומי, והתלוננו על הקיפאון המדיני. בן אליעזר: "חייבים לבדוק מה היה. מצבנו בעולם מידרדר. צריך לקחת מישהו מוסכם, כמו שמגר"

עימות התגלע בצהריים (יום ב') בין שר הביטחון ויו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, לחברי סיעתו. אלו הציבו בפניו, בישיבת הסיעה בכנסת, את הדרישה להיענות ללחץ הבינלאומי ולהקים ועדת בדיקה שתבחן את פעילות צה"ל במבצע "עופרת יצוקה", כפי שדורש דו"ח גולדסטון. כן תבעו ממנו להציג התקדמות מדינית מול הפלסטינים.

 

ברק השיב על כך במלים חריפות: "השמאל מתנהג כמו ילד קטן, שאומר 'אני רוצה שלום'. זה ההבדל בין ילד קטן למבוגר. הילד אומר: אני רוצה סוכריה כאן ועכשיו, ומבוגר צריך להבין את מכלול השיקולים ולהבין מי נמצא בצד השני".


 

ישיבת סיעת העבודה, היום בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

הראשון להעלות את נושא ועדת הבדיקה היה שר התמ"ת, בנימין בן-אליעזר. "צריך לעשות איזשהו מהלך של בדיקה עצמית", אמר.

 "לא צריך לבדוק את החיילים, אך חייבים לבדוק מה היה. מצבנו בעולם מידרדר. צריך לקחת מישהו מוסכם, כמו שמגר (השופט העליון לשעבר מאיר שמגר), שאפשר לסמוך עליו". גם השרים יצחק הרצוג, אבישי ברוורמן ואורית נוקד הסכימו עמו.

 

ברק, המוביל את המתנגדים להקמת ועדת בדיקה, כלל לא התייחס לאפשרות זו, אך סיפר על היבטים אחרים בדרך הפעולה הישראלית: "אנחנו נפתח בדיון פנימי כדי לתקן את דיני המלחמה, כדי להתמודד בצורה יעילה עם טרור מתוך שטחים צפופים ושטח בנוי". במסגרת התגובות לדו"ח גולדסטון, כבר אמר ראש הממשלה נתניהו כי על ישראל לפעול לשינוי דיני המלחמה בעולם. "הצורך הזה קיים לא רק בשבילנו", הדגיש היום שר הביטחון, "אלא לכל המדינות שמתמודדות עם טרור - בעיראק, באפגניסטן, ובעתיד - במקומות נוספים". לדבריו, "דו"ח גולדסטון מנסה לפגוע בלגיטימיות של ישראל ולכבול את ידיה לגבי פעילויות בעתיד".

 

"בן-סימון ויחימוביץ' לא עשו יותר שלום ממני"

חברי הסיעה גם תבעו מברק לקבוע תאריך יעד לחידוש המו"מ המדיני עם הפלסטינים. ברק אמר בתגובה כי מי ש"מצמיד אקדח לרקה" עושה טעות: "זה גורם לצדדים הקיצוניים למשוך זמן, ולא משרת את השלום. יש המון שיחות שמתקיימות, אבל גם הם לא מוכנים לקחת את מה שאנחנו נותנים, כי הם לא רוצים להיתפס כמתונים לפני הבחירות. לשבת ולהגיד הגיגים - זה לא יסייע".

 

ברק המשיך לירות חיצים לעבר מבקריו משמאל: "אף אחד - לא ביילין, לא בן-סימון, לא יחימוביץ' ולא זהבה גלאון - לא עשו יותר ממני או ניסו יותר ממני להגיע לשלום. הצהרות לא יעזרו, רק מעשים".

 

עוד אמר: "אני לא אלוהים וגם ביבי לא אלוהים. וזה לא רק שאם נרצה לעשות שלום איתם, אז נוכל לעשות איתם שלום. הפלסטינים לא רוצים שלום עד ינואר כי יש להם בחירות. יהיה לנו קשה להתקדם בערוץ המדיני עד ינואר, ויכול להיות שזה יידחה, כי לפלסטינים לוקח זמן להתארגן". ח"כ דניאל בן-סימון שאל: "למה אתם תמיד אומרים את זה, איך אתם יודעים?". ברק השיב: "כי אתה תשעה חודשים בפוליטיקה, ואני 28 שנים בשירות הציבורי".

 

בפנייה ישירה לבן-סימון, אף הוסיף ברק: "שמעתי אותך מתבטא, מבקש ותובע שהעבודה תדרוש שאם אין תהליך מדיני, אנחנו קמים ופורשים. ואני רוצה להעיר לך - אמירות כאלה מחלישות אותנו, הן לא טובות לישראל. בסופו של דבר, האמירות האלה פוגעות בעמדה הישראלית. הצד השני יבין שאם הוא ילחץ יותר, הוא יקבל יותר. הוא יבין שאם לא יקרה כלום, אז הממשלה תתפרק".

 

ברק הזכיר כי השליח האמריקני המיוחד, ג'ורג' מיטשל, צפוי להגיע לישראל בעוד יומיים. "נתניהו ייפגש ככל הנראה בשבוע השני של החודש הבא עם אובמה בארה"ב", אמר. "ייתכן שיהיו עוד מפגשים".

 

"יש לנו גם אחריות וגם כוונה לפעול בכל יכולתנו כדי להביא לפתיחת משא-ומתן משמעותי מול הפלסטינים בהקדם.

זה דרוש וגם חשוב, והייתי אומר - גם דחוף".

 

דברים אלה של ברק נאמרו זמן קצר לאחר שמחזיק תיק המו"מ באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, העריך כי חידוש המגעים לא צפוי בקרוב. בראיון לרדיו "קול פלסטין" הטיל עריקאת את האחריות לאי חידוש המשא ומתן על ישראל. "הפערים עדיין גדולים. ישראל אינה מביעה שום סימן לנכונות להתחייב לתוכן מפת הדרכים, הכולל הפסקת הבנייה בהתנחלויות וכן לחידוש המשא ומתן מהנקודה שבה הופסק. בלי זה אינני רואה אפשרות לחידוש המשא ומתן בקרוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק בסיעה, היום. "אני לא אלוהים"
צילום: גיל יוחנן
השרים בן-אליעזר (משמאל) וברוורמן
צילום: גיל יוחנן
בן-סימון בישיבה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים