שתף קטע נבחר

בריטניה: האם הליך הקבלה לבי"ס יהודי - גזעני?

בית המשפט העליון בבריטניה החל לדון בבקשת בית הספר היהודי JFS לפסול פסיקה, שקבעה כי נהג בגזענות כלפי נער שביקש להתקבל. הנער נדחה כיוון שאמו עברה גיור רפורמי ולא אורתודוקסי. בית הספר: השאלה הזו קשורה לדת ולא לגזענות

בית הספר היהודי JFS פנה הערב (יום ג') לבית המשפט העליון בבריטניה בבקשה לבטל פסיקה לפיה נקט בהפלייה גזענית כלפי נער, שלא התקבל לבית הספר כיוון שאמו אינה יהודיה. במרכז הוויכוח הרגיש בין בית הספר למשפחת התלמיד עומדת השאלה "מיהו יהודי", אשר מעוררת מתח בין הרשויות לבין הקהילה היהודית בבריטניה. 

 

לפני כארבעה חודשים פסק בית משפט לערעורים בבריטניה כי בית הספר Jews' Free School, הנמצא בעיירה ברנט שבצפון-מערב ללונדון, נהג בגזענות נגד נער בן 13, שאביו יהודי ואמו התגיירה בבית כנסת רפורמי שאינו מוכר על-ידי היהדות האורתודוקסית.

 

"אם מסיבות דתיות בית ספר נוצרי מסרב לקבל ילד שמאמין בנצרות ומקיים אותה אך הוריו ממוצא יהודי, קשה לראות איזו תשובה תהיה לטענה שמדובר בהפלייה. למיטב שיפוטנו, סירוב ה-JFS לקבל את הנער אינה האופציה הנכונה", נכבו אז השופטים. בעקבות כך, הודיעה הרבנות הראשית בבריטניה כי לפסיקה יהיו השלכות קשות על הקבלה לביתי הספר היהודיים בממלכה.


הרב הראשי הבריטי, ג'ונתן סאקס, בצאתו מהדיון, היום (צילום: AP) 

 

במהלך הדיון היום טען פרקליטו של בית הספר, עו"ד דיוויד פאניק, כי הוויכוח נוגע לחוק הדתי ולא לגזענות. לדבריו, יש לדחות את התביעה כיוון שהקריטריונים הדתיים בשאלה מיהו יהודי נקבעים על-ידי הרב הראשי, ג'ונתן סאקס, ולא על-ידי בית הספר. הדיון בערעור בית הספר צפוי להימשך גם מחר ומחרתיים.

 

אתאיסטיות כן, רפורמיות לא

העיתון הבריטי "טיימס" דיווח הבוקר כי שאלת נהלי הקבלה לבית הספר צפויה לעמוד במרכז הדיונים בבית המשפט העליון. עו"ד דינה רוז, המייצגת את הנער, אמרה בדיון קודם כי בית הספר הסכים לקבל את הנער המצהיר על אתאיסטיות, אולם מנוע את קבלתם של אלה שאימן עברה גיור רפורמי "גם אם הילד מאמין ביהדות ומקיים מצוות".   

   

"אין זה חוקי להשתמש במוצאו האתני של הילד כדי לקבוע קריטריונים לבית הספר", אמר נציגו של אביו של הנער בדיונים. "התנהגות כזו לא מקובלת במיוחד כשמדובר בבית ספר הממומן על-ידי משלם המסים".

 

נערה אחרת שנדחתה על-ידי JFS היא בתה של ראש המחלקה לאנגלית, קיית לייטמן. גיורה של לייטמן לא עמד בדרישת הרבנות הבריטית ובקשתה של הבת, מאיה, להתקבל למוסד נדחתה. אביה של מאיה, תלמיד לשעבר בבית הספר, אמר כי הוא תומך בתביעה שהגישו הורי הנער ואף הגיש לבית המשפט הודעה ברוח זו. למאיה עצמה יש חברים רבים בבית הספר והיא רוצה מאוד ללמוד בו.

 

"בגלל שההחלטה לדחות את מאיה תלויה במצב של אמה - אין דבר שאנו יכולים לעשות", כתב האב בהודעתו. "מאיה נדחתה בגלל אמא שלה ולא בגלל הדת או אמונה הפרטית שלה. במשך חמש שנים כאובות ניסינו להילחם למען בתנו. בזמן הזה הרגשנו לבד ושהעולם נגדנו. אנו חשים תסכול עצום". 

   

JFS הוא אחד מבתי הספר היהודיים הוותיקים בבריטניה ואחד הפופולריים שבהם. זהו בית הספר האורתודוקסי הגדול ביותר באירופה ולומדים בו כ-2,000 תלמידים. תנאי הקבלה שבעטיים הוגשה התביעה נגד בית הספר אינם יחודיים ל-JFS, והם מקובלים בבתי ספר יהודיים אחרים בממלכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סאקס. קובע את הנהלים
צילום: AP
מומלצים