שתף קטע נבחר

לימבורג: טיול במפגש הגבול בלגיה-והולנד

חבל לימבורג המתפרש על שתי המדינות אמנם ירוק ורגוע אבל מציע גם פעילויות בטבע, סיורים במוזיאונים של ימי הביניים ולחובבי הקניות, אאוּטלֵט ענק של 95 חנויות

כישראלית, אשר המושג גבול מעורר בה יראה ומעלה מראות של גדרות תיל ושדות מוקשים, מסקרן אותי מעת לעת לבקר במקומות שהגבול ביניהם הוא עניין של מה בכך, מקסימום שלט כחול של האיחוד האירופי המקדם אותך בברוכים הבאים למדינה השכנה.

 

בגישה קוסמופוליטית זו נסעתי לחקור את חבל לימבורג המתפרש על שתי מדינות - בלגיה והולנד, ובעל קו גבול ארוך ומשותף עם גרמניה.

 

לימבורג הבלגית

חבל לימבורג הבלגי ירוק ורגוע. כשמגיעים אליו מחבל הארדנים דובר הצרפתית, מיד מרגישים כאילו הגענו להולנד. לא, זה לא רק בגלל השפה שנהפכת פלמית, ולא רק בשל העובדה שלפתע התושבים מבינים ומוכנים לשוחח עמך באנגלית, אלא יש משהו באווירה הכללית של האזור שנותן את התחושה שאתה בעצם בהולנד, ולא בבלגיה.

 

הסיבה המרכזית להגיע לחבל לימבורג הבלגי היא המוזיאון הפתוח שנמצא במתחם אחוזה ירוק ורחב ידיים, סמוך לערים האסלט (Hasselt) ו-חנק (Genk). במוזיאון תצוגה מרשימה בהחלט של בתים שהובאו למקום מרחבי החלק הפלמי של בלגיה. בחלק מהבתים מתקיימת פעילות מעניינת, אחרים משמשים משכן לבתי קפה ומסעדות.


בנייה פלמית במוזיאון הפתוח (צילומים: מיכל בן ארי)

 

המוזיאון כולו נמצא בתוך יער, והטיול בו משמש חלופה גם לבילוי בטבע. השהות במקום יכולה למלא יום שלם, ואם נשאר לכם עוד זמן תוכלו לבלות ביער הנטוע (ארבורטום) שמקיף את מתחם המוזיאון.

 

גם בהאסלט, בירת החבל, עיר נעימה שזכאית לביקור, יש כמה אטרציות מעניינות - פארק הטבע והתרבות היפה המשתרע על 150 דונם מציג את חבל לימבורג באופן אמנותי, דרך גנים ובהם שיחים ועצים מפוסלים.

  

בעיר עצמה נמצאים הגנים היפניים הגדולים ביותר באירופה, מוזיאון אופנה, מוזיאון לתולדות המשקה הלאומי של בלגיה, היינפייר, ומוזיאון לתולדות העיר.

 

לחובבי הקניות: אאוּטלֵט ענק של 95 חנויות

עיר מרכזית נוספת בחבל היא טונגרן (Tongeren) הזכאית לתואר 'עיר העתיקות' משתי סיבות מרכזיות. ראשית, טונגרן נחשבת לעיר העתיקה בבלגיה. העיר יוּשבה בראשונה ב-15 לפני הספירה, אז שימשה בסיס לחיילים הרומיים. שנית, העיר מוקפת חומות מהתקופה הרומית ומימי הביניים.

 

במוזיאון הגאלו-רומי בעיר קיים אוסף חשוב של עתיקות המתעד תקופות אלו. נוסף על כך, בכל יום ראשון נערך בעיר שוק עתיקות גדול המושך אליו סוחרים ואספנים מכל רחבי בנלוקס. אם אתם חובבי עתיקות אך הגעתם לעיר באחד מימי השבוע, אל דאגה; תוכלו למצוא ברחבי טונגרן חנויות של עתיקות ויד שנייה.

 

חלקו של החבל עובר לצד הנהר מאס (maas), ולמרות שזה נשמע פסטורלי מדובר דווקא באזור התעשייתי של הנהר, ואולי כדי לפצות על כך יש בו ריכוז גדול של יערות ושמורת טבע. באחת מהן, De lieteberg, מתקיימת פעילות מעניינת - שביל אתגרי שבו הולכים יחפים על מצעים שונים (חול, בוץ, סלעים, דשא, עצים) וחווים דרך כפות הרגליים, הלכה למעשה, את הטבע. זו פעילות מקורית, חושנית, מלכלכת מאוד - ומסתבר שגם בריאה.


שמורת הטבע De lieteberg, שבה מתקיימת פעילות אתגרית

 

ולסיום הפרק הבלגי, אי אפשר בלי קניות. על גדות נהר המאס, ממש על הגבול עם הולנד, יושב כפר הקניות מאאסמכלן. הכפר, שנראה כמו כפר פלמי לכל דבר, הוא למעשה אאוּטלֵט גדול עם 95 חנויות בוטיק, בעיקר של בגדי מעצבים במחירים שפויים. בכפר גם מסעדות, בתי קפה ואפשר לבלות בו כמה שעות בניחותא.

 

לימבורג ההולנדית

צורתו של חבל לימבורג, החבל הדרומי ביותר של הולנד, כצורת לשון מאורכת היוצרת טריז בין בלגיה במערב לגרמניה במזרח. לחבל שתי תכונות המבדילות אותו משאר הולנד: מבחינה טופוגרפית הוא אינו שטוח כשאר המדינה, אלא משובץ גבעות עגלגלות.

 

בניגוד להולנד הפרוטסטנטית ברובה, זהו חבל קתולי המושפע מהתרבות הפלמית הגובלת בו. את החבל חוצה נהר המאס הממשיך מהולנד לבלגיה, ומשם לצרפת.

 

העיר המרכזית ובירתה של לימבורג היא מאסטריכט (Maastricht). זו אחת הערים העתיקות בהולנד, שנוסדה ב-50 לפני הספירה כמחנה שהקימו הרומאים לגדת נהר מאס. ניתן למצוא בה ממצאים מימי הביניים, כדוגמת גשר העיר שנבנה ב-1280 ומתהדר בתואר הגשר העתיק ביותר בהולנד, או כנסיית סרווס הקדוש (St. Servaas) המתוארכת ל-950 לספירה, ונחשבת אף היא לעתיקה ביותר בהולנד.


תחנות רוח בחבל לימבורג. אי אפשר בלעדיהן

  

במערות סט. פיטרסבורג, הנמצאות מחוץ לעיר, אף נמצאו שרידי מאובנים מיוחדים וציורי קיר מדהימים מימי הביניים. המערות שימשו גם במלחמת העולם השנייה מקום מסתור מפני הפצצות הגרמנים, וכדרכי מילוט תת-קרקעיות מהולנד לבלגיה.

 

קרנבל המרמז על בואו של האביב

מאסטריכט עצמה עיר יפה ותוססת, ומומלץ להסתובב בכיכר המרכזית שלה, כיכר וריהוף (Vrijthof), וברשת המדרחובים המעוטרים שלל חנויות, מסעדות ובתי קפה. מי שמחפש את הסצינה האמנותית, ימצא אותה במוזיאון לאמנות Bonnefanten החוגג 125 שנה להיווסדו.

 

האווירה במאסטריכט, השוכנת מרחק יריקה מבלגיה ומגרמניה, רב-לאומית. ההשפעות הזרות ניכרות בה היטב, בעיקר בתחום הקולינרי, ולא מפליא שנבחרה כעיר שבה נחתמה האמנה של האיחוד האירופי, אמנת מאסטריכט.

 

אחת לשנה, במשך שלושה ימים בפברואר, מתקיים בעיר קרנבל ססגוני ועליז המרמז על בואו של האביב. בקרנבל תהלוכות, תלבושות ותחפושות מרהיבות, במות בידור, מסיבות רחוב והמון המון בירה.

 

סמוך למאסטריכט נמצאת העיירה פלקנבורג (Valkenburg) הנאה, שבתיה בנויים אבן חול צהבהבה. גם בעיירה זו נתגלתה רשת של מערות לאורך 75 ק"מ. ניתן לסייר במערות ולצאת למסע בזמן מהתקופה הפרהיסטורית ועד מלחמת העולם השנייה. אטרקציה נוספת בפלקנבורג הן מגלשות הרים שאליהן עולים ברכבל.

 

מזרחית למאסטריכט נמצאת העיירה וואלס (Vaals), שנהפכה פופולארית משום סמיכותה למפגש הגבולות הבלגי-הולנדי-גרמני, שנמצא בהר וואלס (Vaalserberg). למעשה זו גבעה בגובה 321 מטר והמקום הגבוה ביותר בהולנד. במקום גם מגדל תצפית (בחלק הבלגי) ומבוך (בחלק הגרמני).

 

קוריוז קטן: עד 1918 שכנה מדינה נוספת במפגש הגבולות. מדובר במדינה זעירה בשם מורסנט, שנוסדה ב-1815 לאחר שפרוסיה והולנד לא הצליחו להגיע להחלטה מי ישלוט בשטחה, והפשרה הייתה הקמת מדינה נייטרלית בשם מורסנט. במלחמת העולם הראשונה סופחה המדינה הקטנה לגרמניה, אך בעקבות הסכם ורסאי נהפכה חלק מבלגיה.

 

ממפגש הגבולות ניסע צפונה לאורך הגבול עם גרמניה. האיזור האורבני הצפוף מכיל כמה וכמה אטרקציות ובהן מוזיאון תעשייה, עולם השלג, טירת אבירים, גנים בוטנים ופארק שעשועים  וגן חיות.

 

ת'ורן: עיירה שבה כל הבתים בלבן

לאחר מכן נעלה לאורך נהר המאס. מצדו האחד של הנהר נמצא הגבול הבלגי, ומצדו השני הגבול הגרמני. התחנה שלנו היא העיירה המקסימה ת'ורן. יופיה וייחודה של ת'ורן נובע מן העובדה שכל בתי העיירה העתיקים מסויידים לבן, וזאת בניגוד לבתי עיירות הולנדיות אחרות שבנויות לבנים אדומות או חומות. זו בדיוק העיירה לחובבי הקפה, שימצאו בה שלל בתי קפה ומסעדות.


ת'ורן. יופיה וייחודה נובע מן העובדה שכל בתי העיירה מסויידים לבן

 

מת'ורן וצפונה נעלמים אזורי התעשייה ותחנות החשמל המלווים את חלקו הדרומי של המאס, ומתחילה שיירה של עיירות וכפרים פסטורליים השוכנים על שפת הנהר, כגון Baarlo או Kessel. בירת המחוז הצפוני, פנלו (Venlo), עיר מלאת חיוניות, יושבת אף היא על הנהר.

 

פנלו הינה עיירת גבול למהדרין, הגובלת בגרמניה. זו עיר לחובבי הקניות שייהנו מאוד משיטוט במרכז העתיק שלה, שבו שתי וערב של מדרחובים שוקקים, בהן חנויות מסוגננות הקורצות גם לשכנים הגרמנים ומסעדות ומכולות אתניות הקשורות, כנראה, למהגרים שהשתכנו בחבל הרוהר התעשייתי מעבר לגבול.

 

לאחר הביקור בפנלו לא התאפקנו וחצינו את הגבול לגרמניה. ביקרנו בעיירת הצליינות המטופחת, עתירת הכנסיות, קוולאר (Kevelaer),‬ ושבנו להולנד תוך כדי הבטחה להשלים את פרק גרמניה בפעם אחרת.

 

צפונה ומערבה מפנלו הטבע מתחיל לשלוט, וגם תצורת הנוף נהפכת 'הולנדית', דהיינו שטוחה. בגדה המזרחית של המאס, זו שצמודה לגבול הגרמני, נמצא פארק לאומי של דיונות חול, ואם פונים מערבה, לכיוון איינדהובן, מגיעים לפארק הלאומי De groote peel, האידאלי לחובבי צפרות.

 

בסביבה זו נמצאים הרבה כפרי נופש וקמפינג, הפונים הן לקהל יעד הולנדי הן לקהל גרמני, ואין זה פלא שכל השילוט והמידע לתייר מופיע בשתי השפות.

 

מסע בעקבות התות

באזור גם שתי אטרקציות מומלצות ביותר: גן בוטני יפהפה ורחב ידיים בטירת ארסן, טירה מהמאה ה-17, שבו גנים מטופחים מכל העולם, גני שושנים, חממות, מתקני משחק לילדים, אגם ובתי קפה. גם המרכז העתיק של הכפר ארסן (Arcen) הגובל בטירה שווה בהחלט ביקור. מפעם לפעם נערכים בו ירידים ופסטיבלים. לחובבי הפינוקים מספק ארסן גם אתר מרחצאות חמים יוקרתי.


גני טירת ארסן. בגנים שושנים, מתקני משחק לילדים, אגם ובתי קפה

 

סמוך לעיירה בשם הורסט (Horst) נמצאת 'ארץ התותים'. כל מי שחובב תותים, גמדים או שניהם גם יחד מוזמן להגיע למקום הקסום והמתוק (תרתי משמע) הזה, שניכר כי הושקעה בו מחשבה רבה ויכולת עיצוב מרשימה.

 

בהגיעכם למקום תצאו למסע בעקבות התות, תוך כדי שיטוט ביער גמדים ופתרון כתבי חידה. המקום מתאים למבוגרים וילדים כאחד, ולקינוח אפשר להתרווח בבית הקפה המציע מנות שכולן על טהרת התות, כמובן.

 

קיימות אטרקציות נוספות בצפון לימבורג, כמו לונה פארק גדול, יער עם פעילויות לילדים בשם שוייץ הקטנה ומוזיאון לתולדות האספרגוס.

 

כיום, למבקר מבחוץ, החיים על הגבול ההולנדי-גרמני נראים נינוחים וכה פשוטים, ואולם רק לפני כ-65 שנה האזור כולו היה שדה עקוב מדם. אני תוהה האם הגבול החופשי הסיר גם את המחסומים והאיבה בין תושבי שני הלאומים?

 

סיפורה של אותה מלחמה מוצג במוזיאון הלאומי למלחמה ולמחתרת בעיירה אופרלון (Overloon), שבה התקיימו קרבות קשים ב-1944, במבצע מרקט גארדן הכושל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משולש הגבולות ואאלס
צילום: מיכל בן ארי
ארץ התותים
צילום: מיכל בן ארי
מומלצים