שתף קטע נבחר

אופנה חדשה: כדור נגד כתמים

איך תגיבו אם יגידו לכם שכדור פלסטיק בגודל כף יד יכול להחליף את אבקת הכביסה שלכם? בעולם הם נמכרים כבר שנים. בדיקת "ממון"

אופנה חדשה בישראל: כדורים מפלסטיק שמתיימרים להחליף את אבקת הכביסה. בעולם הם נמכרים כבר שנים. אל תתפלאו אם טכנאי מכונת הכביסה יציע לכם פתאום כדור כזה.

 

טכנאים של שתי חברות גדולות בתחום, קריסטל (המייבאת שורה של מותגים) וראלקו (יבואנית זנוסי), מציעים ללקוחות לרכוש כדורי פלסטיק מחוררים הממולאים בכדורונים קטנים כאלטרנטיבה לאבקה.

 

למרות שמדובר בכדורים לא זולים, השימוש הרב-שנתי חוסך כסף ומוסיף נוחות. שני היבואנים של הכדורים שבדקנו מדברים על מספר עצום של כביסות לכל כדור. יקי דיין, יבואן כדורי wellows, מצהיר על 1,200 כביסות לפי המלצת היצרן הקוריאני. במרום חברת השירות של קריסטל המייבאת מסין את אקו לנדרי בול, מעדיפים לדבר על 500 כביסות - למרות שהיצרן ממליץ על - 1,000 כגילוי של זהירות.

 

לפי חישוב שלנו, מדובר ב-22-17 אגורות לכביסה אחת בכדור של וולוס, וב-30 אגורות לכביסה בכדור אקו לנדרי. לשם השוואה, עלות לכביסה באבקה, שמשתנה מיצרן ליצרן (בגלל הבדלי המחירים והשוני בכמויות המומלצות) נעה בין 55-32 אגורות כשמדובר באריזת חיסכון ל-76-58 אגורות באריזה קטנה.

 

עוד אלמנט שיווקי הוא הנימוק האקולוגי: בהיעדר דטרגנטים, ניתן להשתמש במי הכביסה להשקיית הגינה. שי מנחם, כימאי במקצועו, השקה במים כאלה שתילים רכים וראה שהם צומחים יפה. "למעלה מחודשיים אין לי אבקת כביסה בבית," הוא מספר. "אני משקה את הגינה במים האלו וחוסך מדי חודש כ-8-6 מ"ק".

 

איך משתמשים בכדור? פשוט מניחים אותו בתוף המכונה יחד עם הכביסה, ללא אבקת או נוזל כביסה, מוסיפים מרכך (למי שרוצה), ומפעילים את המכונה כרגיל. כתמים מצריכים הסרה מראש.

 

שני המשווקים, יקי דיין, איש היי-טק שנתקל בכדור בביקור בברצלונה, ועובדיה שמיע, מדריך בכיר בקריסטל, מדברים על עקרונות דומים. בתוך הכדור יש כדורונים קרמיים מסוגים שונים, שמעלים את הPH- של המים ומשחררים קרינה אינפרא אדומה, וזה לטענתם מגביר את יכולת הפירוק של הלכלוך במים (לתוצאות הניסוי שלנו, ראו טבלה).

 


ראש בראש: הכדור הקוריאני נגד הסיני

ראש בראש: הכדור הקוריאני נגד הסיני
כדור וולוס, יבוא מקוריאה אקו לנדרי בול, יבוא מסין
מחיר 269-199 שקל, תלוי בנקודת המכירה 149 שקל, כולל 2 סטיקים להסרת כתמים

לכמה כביסות מספיק (לפי הצהרת הייבואן)

1,200 כביסות (17-22 אגורות לכביסה) 500 כביסות (30 אגורות לכביסה)
מראה כדור פלסטיק ירוק קשיח עם בליטות וחריצים. בפנים יש כדורוני קרמיקה המאוחסנים בשקית. לא ניתן לראותם כדור מוארך מפלסטיק רך עם חריצים גדולים, מתוכם ניתן לראות את כדורי הקרמיקה השטוחים
פעולת הכדור (לפי הצהרת הייבואן) בתוך הכדור יש 4 סוגי כדורונים לפעולות שונות: 1. להעלאת PH המים ל-10 ולפעולה דומה לאקונומיקה. 2. ליינון המים, לשיפור כושר הניקוי. 3. כדוריות אנטי בקטריאליות נגד חיידקים, עובש ופטריות. 4. לספיחת כלור ומתכות כבדות. ויש גם מגנטים לריכוך המים בתוך הכדור יש 3 סוגי כדורים קרמיים המכילים כ-80 סוגים שונים של מינרלים טבעיים ומגנטים למניעת אבנית
אופן השימוש להניח במכונה, ואפשר להוסיף מרכך. כתמים יש להסיר מראש לבד להניח במכונה, ואפשר להוסיף מרכך. כתמים יש להרטיב קלות ולמרוח בסטיק לפני הכביסה. בכביסה מלוכלכת במיוחד יש להוסיף חמישית מכמות האבקה המומלצת
לאחר השימוש אפשר להשאיר בתוך תוף המכונה ואחת לשבועיים לייבש כשעה. אם הצטבר לכלוך יש לשטוף את הכדור להשאיר במכונה. פעם בחודש להניח בשמש
איפה נמכר ברשת טבע קסטל, בחנויות טבע רבות, באמצעות טכנאי ראלקו ובאתר האינטרנט של החברה באמצעות טכנאי קריסטל

 

תוצאות הניסוי

ניסינו את הכדורים בכביסה לבנה מלוכלכת יחסית, בכביסה עדינה וכביסת אריגים סינתטיים כהים. לא הבחנו גם בהבדל בתוצאות לעומת אבקת כביסה רגילה, כולל יעילות במקרים של כביסה מוכתמת קלות. אף אחד מהכדורים לא מספק הוכחות של בדיקות מעבדה שהוא אכן יעיל לכמות הכביסות המובטחת. בשורה התחתונה, אפשר לשקול שימוש בשני הכדורים, בוודאי בכביסות של רענון

 

כמו שפשוף על קרש

אבל לא כולם מתרגשים מהכדורים. מרק דה ברמקר, סגן נשיא לפיתוח בסנו ומומחה לפיתוח אבקות כביסה, מספר שהכדורים שבדק בעצמו במעבדה מותחים אמנם את ה-PH שהופך את השומנים לסבון, אבל לא מגיעים לרמה של אבקת כביסה.

 

"הם גם לא מנטרלים את קשיות המים - אחת הפעולות החשובות של האבקה", הוא טוען. "חוץ מזה, לא מספיק להפריד את הלכלוך, אלא צריך להבטיח שלא יתיישב מחדש על הבגד בהמשך הכביסה. הדטרגנטים מונעים מהלכלוך לחזור לבד, הכדור לא".

 

"חשוב גם לזכור שחלק גדול מהכביסה הוא תוצאה של אפקט מכני. כשתוף המכונה לא דחוס, הבגדים עולים ויורדים בו כאשר הוא מסתובב, ומשתפשפים זה בזה וגם בתוף. זה עושה חלק משמעותי מעבודת הכביסה. מה שהכדור עושה זה פשוט להגביר את המכות שמקבלת הכביסה. היעילות מזכירה את הכביסה המסורתית באמצעות אבנים וקרש על גדת הנהר.

 

"רוב הבעיות תיפתרנה בכביסה מן הסוג הזה. אבל כתם שמנוני או חלק שמנוני של זיעה שנכנס לסיבים הסינתטיים, אותם לא יצליחו הכדורים להסיר, אלא רק דטרגנטים שמפרידים את השומן מהסיבים. הכביסה האידיאלית בעיניי תתבצע בשילוב של כדור עם כמות מוקטנת של אבקה".

 

שחר מלאכי, סמנכ"ל חברת מרום, מודה שהפעולה העיקרית של הכדורים היא חיכוך, "אבל עובדה שבמשך חודשיים מכרנו כאלף כדורים, ואף אחד לא החזיר לנו בטענה שהוא לא מרוצה".

 

האם חבטות הכדורים לא עלולות לפגוע בבגדים או במכונה? "להיפך, האויב הגדול ביותר של מכונות הכביסה הוא הדטרגנטים", טוען יעקב גורמן, מנהל השירות של ראלקו. "לא פעם, כשאנחנו פותחים דוודים של מכונות, יש שם כמויות עצומות של דטרגנטים. הם גם עלולים לאכל את צנרת הגומי".

 

הצלחה וכישלון בחו"ל

דיין טוען שבצרפת ובספרד המוצר הוא להיט. כאמור, המוצר משווק בעולם כבר שנים, אבל אלכס לנדסברג, מנכ"ל סנו, לא מוכן לשווק אותו. "למרות שהוצע לי, והייתי יכול להרוויח עליו מצוין, אני לא מאמין בכדור. אם היה בו ממש, אין לי ספק שחברות כמו פרוקטר & גמבל היו משווקות אותו. עצם העובדה שהגדולים לא נמצאים בתחום מצביע בעיניי על כך שמדובר במוצר לא רציני".

 

כבר לפני שנים טענו במגזין הצרכנות האמריקני "קונסומר רפורטס" שקטגוריית המוצרים הזו בעייתית. גם כי מוכרים ביוקר מוצרים שנמכרים בסין ובהונג-קונג בדולרים בודדים, וגם כיוון שכל כדור פשוט ישיג את אותו אפקט בכביסה. ואגב, מי שהתחילה בארצות-הברית את תופעת הכדורים הייתה חברה בשם "טרייד נט", בבעלות כת הסיינטולוגים. החברה מכרה כדורים כאלו עם הרבה הבטחות עוד בשנת 1997, נתבעה ונקנסה במדינות בארה"ב על הבטחות שווא.

 

אבל בשורה התחתונה, מה שמשמר את הכדורים בשוק, מעבר למילים הגבוהות, הוא העובדה - כפי שנוכחנו בעצמנו - שהם עובדים. בכביסות רגילות ללא כתמים קשים להסרה לא ניכר הבדל אחרי השימוש בכדורים לבין השימוש באבקה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים