שתף קטע נבחר

מיוחד - כך נראות חפירות הר הבית: "לא במסגד"

בניסיון להדוף את הטענות המוסלמיות על המנהרות שמאיימות למוטט את אל-אקצה, קיימה הקרן למורשת הכותל סיור במקום - ומשתתפיו אכן התרשמו שאין סכנה למסגדים. ל-ynet נודע כי כעת מנסים לארגן סיור גם למוסלמים, אך בווקף מסרבים: "לא נקבל אישורים ממתנחלים להיכנס לשטח שבבעלות מוסלמית"

כך נראות החפירות סמוך להר הבית, המסעירות את העולם המוסלמי. במהלך ה"סיבובים" האחרונים של מהומות בירושלים, זכתה לביטוי מובלט הטענה המוסלמית החוזרת, לפיה היהודים מנסים "להשתלט" על מסגדי הר הבית או לפגוע בהם - טענה המסתמכת בין היתר על החפירות הארכיאולוגיות הנערכות במנהרות בעובי ההר. לטענת המוסלמים, חפירות אלה עוברות מתחת למסגד אל-אקצה ולכיפת הסלע - ומאיימות למוטטם. בצילומים ראשונים שהגיעו לידי ynet, נראות כאן אותן עבודות לאורך המנהרות, כפי שצולמו בסיור שנערך במקום לפני כשבועיים שבו נטלו חלק מספר אישים וארגונים מכל קצוות הקשת הפוליטית. אלו מעידים כעת כי "לא נראים ניסיונות לחפור מתחת לרחבת המסגדים".


בתוך המנהרות. שרידים ארכיאולוגיים חשובים מתקופת בית ראשון

 

החפירות הטעונות יוצאות מרחוב "אל-וואד" (בעברית - "הגיא") ברובע המוסלמי בעיר העתיקה, ומתחברות בעומק הקרקע למנהרות הכותל. חפירתן החלה לפני למעלה מארבע שנים, ומאז הן גוררות תגובות נזעמות מצד העולם המוסלמי, שם מתקשים לקבל תמונה ברורה של הדברים, בין היתר בשל האופן הדיסקרטי והמסוגר שבו מתנהלות החפירות, תחת הובלת "הקרן למורשת הכותל". בין ביתר נטען, כי החפירה מסכנת את המבנים שמעליה, ופוגעת בלב המורשת המוסלמית. החששות נוגעים בין היתר גם לכך שחלק גדול מאנשי הקרן למורשת הכותל חברים בעמותת "עטרת כוהנים", ששמה לה למטרה ליישב יהודים ברובע הנוצרי והמוסלמי בעיר העתיקה. 


 

בעתיד צפויות המנהרות להיפתח לקהל הרחב, אך כיום הכניסה אליהן עדיין אסורה, כל עוד העבודות במקום נמשכות. אולם לנוכח ריבוי הטענות, החליטו בקרן לאפשר את עריכת הסיור המדובר, שבו השתתפו בין היתר מנכ"ל הקרן, מרדכי (סולי) אליאב, וכן רב הכותל שמואל רבינוביץ', חברי מועצת עיריית ירושלים מאיר מרגלית (מרצ) והרב יוסי דייטש (יהדות התורה), ונציגים נוספים של ארגוני שמאל.


12 מטר בעובי ההר. מתוך החפירות

 

בשיחות שערכו המסיירים עם החופרים העובדים במקום, התברר כי עומק החפירות מגיע כעת לכ-12 מטר, וההערכות הן כי הן יסתיימו בעומק 16 מטר, שם יגיעו החופרים לשכבת סלע בלתי חדירה. על פי משתתפי הסיור, החופרים מעידים כי במהלך העבודות נחשפו שרידים ארכיאולוגיים חשובים מתקופת בית ראשון. יש לציין כי משתתפי הסיור אכן העידו - וכמה מהתמונות המובאות כאן תומכות בכך - כי בחלק מהמקומות נערכו עבודות חיזוק מאולתרות לתמיכה בקירות ובתקרה, באופן שמעלה את החשש כי באמת יש סכנת התמוטטות, או לכל הפחות סכנה של שקיעת הקרקע שמעל. אך כאמור, החפירות עצמן אינן עוברות תחת המסגדים.

 

דיפלומטים ערבים באו כדי למצוא פתרון

"אינני תומך בחפירות במקומות רגישים, ואני מבין את חששות המוסלמים", אומר מרגלית. "עם זאת, בשם היושר האינטלקטואלי, לא ראיתי שיש ניסיון לחפור מתחת לרחבת המסגדים. אני לא יכול להבטיח שבעתיד דבר כזה לא יקרה, אבל ברור לי שבינתיים לא היו סימנים המעידים על כך. חשוב לי לומר זאת משום שאני דואג מאוד ממה שעלול להתרחש בעקבות גל השמועות וההשערות שמתרוצצות בעיר הזו, וכל אחד צריך לתרום כמיטב יכולתו בשביל להרגיע את הרוחות".


מרגלית באחת המנהרות. "אני דואג מאוד ממה שעלול להתרחש"

 

כעת, כך נודע ל-ynet, מביעים בקרן למורשת הכותל נכונות לבצע סיור נוסף, שבו תיקח חלק גם משלחת מקצועית מוסלמית, במטרה להפריך את ההאשמות.

מרגלית אף פנה לנציגי הווקף של ירושלים עם ההצעה לסייר גם הם במקום, אך לעת עתה דוחים אותה, בטיעון ש"לא נקבל אישורים ממתנחלים כדי להיכנס לשטח שנמצא בבעלות מוסלמית".

 

ביום חמישי האחרון הגיעו לירושלים דיפלומטים ממדינה ערבית, בניסיון למצוא פתרון יצירתי שיאפשר בכל זאת את כניסתה של משלחת מוסלמית לסיור במקום. גורם שלישי מנסה כעת לתווך בין הקרן לדיפלומטים, בניסיון לארגן משלחת שכזו, שתהיה מורכבת בין היתר מנציגים ממדינות ערביות. עם זאת, בשל המתיחות המדינית האחרונה, שהביאה בין היתר להודעתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן כי לא יתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות, נראה כי האפשרות הזו לא תתאפשר לעת עתה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיזוקי עץ מאולתרים. האם התקרה שוקעת?
"מבין את חששות המוסלמים". מאיר מרגלית
מתוך אחת המנהרות
מומלצים