שתף קטע נבחר

המוות בבאר: המשטרה מבולבלת, של מי הקרקע?

צו איסור פרסום מוטל על נסיבות מותו של לאוניד קורלנד ופציעתה של בת זוגו, שנפלו לפני שבועיים לבאר ליד נתניה. במקביל, חוקרת המשטרה חשד לרשלנות מצד 21 בעליו של השטח, שהותירו את הבאר פרוצה, ומנסה - ללא הצלחה בינתיים - להבין אילו רשויות היו אחראיות על המקום

למי שייכת הקרקע? השאלה אולי פשוטה, אבל התשובה סבוכה מאין כמוה. המשטרה מתכוונת לזמן לחקירה את 21 בעליה של הקרקע שעליה נמצאת הבאר שבה נפל אל מותו לפני שבועיים הזמר לאוניד קורלנד, ויחד עמו אשה נוספת שנפצעה קשה. כעת רק נותר למצוא את אותם 21 אנשים, החשודים ברשלנות - משום שהמבנה שבתוכו הייתה הבאר היה פרוץ, ופתח הבאר לא היה מכוסה. במקביל, מנסים במשטרה להבין אילו רשויות היו אחראיות על הבאר - וגם במקרה זה נתקלים בחומה בצורה של ביורוקרטיה סבוכה. בינתיים, המשטרה דאגה לגדר שתקיף את המבנה המסוכן.

 

האירוע התרחש בשבת לפני שבועיים. שוטר שנסע בכביש החוף הבחין סמוך לנתניה ברכב חונה בשולי הכביש, כשדלתו פתוחה והמנוע פועל. הדבר עורר את חשדו, ובסריקות שערך במקום, מצא את המבנה, בתוכו את הבאר שעומקה 20 מטר, ובתוכה את קורלנד, בן 55, והאשה, בת 35. השניים חולצו, אולם מותו של קורלנד נקבע במקום - ואילו האשה פונתה במצב קשה לבית החולים הלל יפה בחדרה. "אני לא זוכרת כלום, רק שהיינו שיכורים", סיפרה לחוקרים לאחר שהתעוררה.


מושים את קורלנד והאשה מהבאר (צילום: עידו ארז)

 

חקירת האירוע במשטרה חולקה לשניים: על החלק הקשור לנסיבות האירוע, שהועבר לחקירת מחלק ההונאה של משטרת מחוז מרכז, הוטל צו איסור פרסום. במקביל, בהוראת מפקד משטרת מרחב שרון, תת-ניצב שמעון שומרוני, נפתחה חקירה של החשד לרשלנות. החקירה הוטלה על משטרת כפר סבא, כדי שמשטרת נתניה לא תצטרך לחקור את הרשויות הפועלות בתחומה.

 

בחקירה התברר כי מדובר בבאר מים שהיום היא יבשה, אך בעבר שימשה את החקלאים שעיבדו את חלקת הקרקע. עד מהרה התברר כי החקירה רחוקה מלהיות פשוטה. "מדובר בקרקע חקלאית פרטית", מסביר דובר משטרת מרחב שרון, מפקח זיוון פריידין, "גוש שבעליו הם 21 בני אדם, ולכל אחד חלק שווה באותו הגוש, שבו גם נמצאת הבאר". החוקרים הצליחו כבר להגיע לשמותיהם של 21 בעלי הקרקע המקוריים, אך אז התברר כי זו רק תחילת העבודה, משום שבחלק מהמקרים היא עברה בינתיים בירושה. במשטרה ממשיכים לעמול על איתורם של 21 האנשים שעל שמם רשומה הקרקע כיום, במטרה לזמנם לחקירה בחשד לרשלנות.

 

נתניה? עמק חפר? הרכבת? מע"צ? אולי משרד החקלאות?

אך בכך לא מסתיים העניין. גם לרשויות, מאמינים במשטרה, יש חלק בהזנחת המקום. הבעיה היא, שגם בחלוף שבועיים מהאירוע, עדיין להתקבלה הכרעה בשאלה הפשוטה, בתחומה של איזו רשות מקומית נמצאת הבאר - שיושבת על התפר שבין שטח השיפוט של נתניה לזה של המועצה האזורית עמק חפר.


המבנה הוקף גדר - רק לאחר האסון (צילום: עידו ארז)

 

ואם לא די בכך - קרבתה של הבאר לפסי הרכבת, מצדה האחד, מטילה אחריות גם על רכבת ישראל, האחראית על המתרחש עד מרחק מסוים ממסילותיה. מאידך, קרבתה של הבאר לכביש החוף, מעברה השני, עלולה לגרור גם את מע"צ למעגל הנושאים באחריות. וגם זה לא הכול - במשטרה מנסים לבדוק אם עצם הגדרתה של של הבאר "מקווה מים" - אם אכן כך היא מוגדרת - לא מחייב בדיקה ברשויות נוספות, למשל משרד החקלאות.

 

במשטרה מציינים כי למרות התהודה שלה זכה האירוע, עד כה לא הגיעו אליהם אף רשות או אדם שהסכימו לקבל אחריות על הקרקע או הבאר. "מדובר בחקירה סבוכה וקשה", חוזר פריידין ומדגיש. "החוקרים מבצעים פה עבודת נמלים ובודקים בין היתר גם אם מדובר במקום שמוגדר על פי חוק 'מקווה מים', ואם כן - מי אמור להיות אחראי עליו".

 

בינתיים, כיוון שאף רשות או אדם לא קיבלו אחריות על המקום, החליטו במשטרה לנקוט יוזמה - שוטרים גידרו את אזור הבאר והציבו במקום שלטי אזהרה, כדי למנוע מקרים מצערים נוספים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבאר. 20 מטר עומק
צילום: עידו ארז
לאוניד קורלנד
צילום רפרודוקציה: ג'ורג' גינסברג
המבנה שבתוכו שוכנת הבאר, בזמן עבודות החילוץ
צילום: עידו ארז
מומלצים