שתף קטע נבחר

חזרו לטבע: גוזלי הבולבול היתומים פרשו כנפיים

שלושה גוזלי בולבול צהובי-שת יתומים שהובאו הקיץ על ידי אזרחים איכפתיים לבית החולים לחיות בר, צימחו נוצות, למדו לעוף ולצוד את מזונם בכוחות עצמם. בחודש שעבר הם פרשו כנף ושבו בחזרה לטבע

שלושה גוזלי בולבול צהובי-שת שהובאו בקיץ על ידי אזרחים איכפתיים לטיפול בבית החולים לחיות בר, גדלו והושבו בחזרה לטבע.

 

בכל שנה בין אפריל לאוקטובר מגיעים לבית החולים, של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, גוזלים רבים של ציפורי שיר שנפצעים או נופלים מהקן. "הגוזלים בקן מתחילים לגדל נוצות והופכים לפרחונים קטנים. לפעמים הם נופלים ועל הקרקע אורבות להם סכנות רבות - חתולי רחוב ובית, טורפים אחרים ואפילו אנשים פוגעים בהם", מסבירה עינת מטלון, עוזרת וטרינר ו"האמא המאמצת" של הגורים והגוזלים בבית החולים. "כשהם מחוץ לקן, אין מי שידאג להם למזון ולמחסה והם עלולים למות".

 

 
אך לפעמים מתמזל מזלם של הגוזלים הנופלים, ואזרחים מוצאים אותם ומעבירים אותם לבית החולים בעזרת אנשי רשות הטבע והגנים. בבית החולים, מטלון לוקחת אותם תחת חסותה. מדובר במשימה תובענית, המחייבת האכלה כל שעתיים, לעיתים מסביב לשעון, גם בתום המשמרת בבית החולים, ולכן לעיתים לוקחת מטלון את העבודה הביתה.

 

מטלון מלמדת את הגוזלים כיצד לאכול את המזון בפינצטה ולשתות מים מהמזרק. הם פוערים את מקורם לרווחה, מצייצים ודורשים את המזון, והיא - כמו אם מסורה - מעניקה לכל אחד את הכמות המתאימה. "התפקיד שלי הוא בדיוק כמו אמא מחליפה, להאכיל את הקטנטנים הללו, בדיוק כמו שההורים שלהם היו מאכילים אותם בקן בטבע", היא אומרת בחיוך גדול. "ההבדל הכמעט יחיד הוא, שבעוד שההורים שלהם מביאים להם מדי יום טרף טבעי שונה, לפי מה שהם צדים, אנחנו מספקים להם מזון דומה ועם תחליפים מזינים רבים".

 

מבחינת מטלון, אימוני האכילה, הציד והתעופה הם הכנה לקראת החיים העצמאיים בטבע. האתגר הוא לא רק לגדל את הגוזלים בהצלחה, אלא גם לדאוג לכך שהם לא יורגלו לבני אדם. "לא מדובר בפעולה פשוטה, כי אנו נמצאים איתם במגע מדי שעתיים ולכן אני משתדלת לצמצם כמה שיותר את המגע שלי איתם בתום הטיפול".

 

אט אט עוברים הגוזלים מהאכלה ידנית עד לשלב בו הם מתחילים לצוד מזון חי על קרקע הכלוב. עם צמיחת נוצות התעופה ונוצות הזנב, הם עוברים למתחם גדול יותר שבו מתאפשר להם להתאמן בתעופה קצרה מענף לענף, יחד עם גוזלי בולבולים שהגיעו אל בית החולים בגילאים שונים. מטלון מציינת שהמבחן הגדול שיעיד אם הם כשירים להשתחרר לטבע הוא הפגנת יכולות תעופה טובות וציד מזון על העץ או על הקרקע.

 

צילום: יהונתן צור

 

הבולבול צהוב-שת זכה לאהדת הציבור במסגרת תחרות לבחירת הציפור הלאומית של ישראל ואף הגיע למקום השישי ברשימה. בטבע, הבולבולים נחשבים לציפורי שיר קולניות. הם ניזונים בעיקר מפירות, חרקים וגם מעלים ופרחים שונים. למרות שלפני מספר שנים הבולבול הוגדר כחיה מזיקה הגורמת לנזקים ליבולים ואף הותר לצוד אותה, כיום הוא נחשב לחיית בר מוגנת.

 

מטלון בחנה את הגוזלים מספר שבועות לאחר הגעתם לבית החולים, אך הם עדיין לא הפגינו כישורי תעופה מרשימים כדי לשוב לטבע, ולכן הוחזרו לאישפוז למספר שבועות נוספים.

 

בסוף החודש שעבר הגיע הרגע הגדול. מטלון הוציאה את הגוזלים אחד אחרי השני, והם פרשו כנף בקלות. אחד הסתלק מיד מהאזור, אך השניים האחרים לא מיהרו לנטוש את המקום בו זכו לטיפול מציל חיים. במשך כמה שעות הם בילו על ענפי העצים והשיחים סמוך למרפאה, עד שתפסו עמדת תצפית על אחד מעמודי החשמל וצייצו בקול.

 

"הבולבולים נשארים בסביבה הקרובה במשך מספר ימים אחרי השיחרור, ולאט לאט מגדילים את תחום המחייה", מספרת מטלון ומגלה כי הם "מגיעים לבקר" מדי פעם בסביבות המרפאה. "רואים שהם יודעים לשרוד בטבע והתחושה היא מעורבת, כי פתאום 'הילדים פרחו מהקן', אבל הם שורדים וזו בעצם השמחה הכי גדולה והמטרה של בית החולים. כל המאמץ היה שווה".

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי תורג'מן
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
צילום: יהונתן צור
צילום: רועי תורג'מן
מומלצים