שתף קטע נבחר

האם ליקום יש שלד?

במרחק של כ-6.7 מיליארד שנות אור מכאן, גילו מדענים חוט דק המכסה שטח של 60 מיליון שנות אור. אורכו של חוט זה מיליוני שנות אור והוא השלד המחזיק את היקום. חוטים נוספים מתפצלים ממנו וגלקסיות נאספות סביב חוטים אלה

האם הגלקסיות ביקום מסודרות במבנה מסוים, או שמא הן פשוט מפוזרות באקראי. אסטרונומים הצליחו לאתר ריכוז של גלקסיות שלא היה מוכר עד כה, במרחק של 7 מיליארד שנות אור מאיתנו, ואשר מיקמן מצביע על מבנה בולט של גלקסיות ביקום הרחוק. תגלית זו מספקת תובנה נוספת על אודות הרשת הקוסמית הזו והאופן שבו היא נוצרה.

 

"החומר אינו מפוזר באופן אחיד ביקום" אומר מאסאיוקי טאנאקה מ-ESO, שהוביל את המחקר. "בשכונה הקוסמית שלנו, כוכבים נוצרים בגלקסיות וגקלסיות מתרכזות בצבירי גלקסיות. התיאוריות הקוסמולוגיות המקובלות חוזות כי החומר יתגבש למבנה גדול יותר המכונה 'הרשת הקוסמית' (cosmic web), שבה הגלקסיות, ביחד עם חוטים דקים הנמתחים בין חללים ריקים יוצרות מבנה דק אך עצום בממדיו".

 

עוד ב"הידען": בני תרבות הנאסקה נכחדו בגלל צמח

 

החוט הדק המקשר בין הגלקסיות נמצא במרחק של כ-6.7 מיליארד שנות אור מאיתנו ומכסה לפחות 60 מיליון שנות אור. המבנה שהתגלה לאחרונה נמתח ככל הנראה הרחק יותר מעבר לשדה שנבחן בידי צוות המדענים, ולפיכך מתוכננות תצפיות נוספות כדי למדוד באורח מדויק יותר את גודלו.

 

אורכו של חוט זה מיליוני שנות אור והוא השלד המחזיק את היקום, גלקסיות נאספות סביב חוטים אלה. ויש גם צמתים שנראים כמו מארג חוטים של עכביש ענק המחכה לעכל יותר ויותר חומר. המדענים לא מצליחים לקבוע כיצד נוצרו המבנים הללו. אף כי מבנים חוטיים ארוכים נצפים לעיתים תכופות במרחקים קצרים מאיתנו, ההוכחה המוצקת לקיומם ביקום העמוק לא היתה בידינו עד כה.

 

ynet מדע: כל הכתבות על ציר הזמן

 

צוות בראשותו של טאנקה זיהה את המבנה הגדול סביב צביר גלקסיות שצולם קודם לכן. הצוות השתמש בשני טלסקופים קרקעיים גדולים כדי לחקור את המבנה בפירוט רב יותר, תוך מדידת המרחקים בין כדור הארץ ללמעלה מ-150 גלקסיות, ובדרך זו יצרו מודל תלת ממדי של המבנה. התצפיות הספקטרוגרפיות בוצעו באמצעות הטלסקופ הגדול מאוד של סוכנות החלל האירופית (ESO), וטלסקופ סובארו המופעל בידי המצפה האסטרונומי הלאומי של יפן.

 

בעזרת תצפיות אלה ואחרות, הצליחו האסטרונומים לבצע מחקר אמיתי של המבנה, וזיהו מספר קבוצות של גלקסיות המקיפות את צביר הגלקסיות הראשי. ניתן להבחין בעשרות גושים כאלה, כל אחד מהם מסיבי פי 10 משביל החלב שלנו וכמה אפילו אלפי מונים ממנה. כמה מהגושים הללו המושפעים מכוח הכבידה של הצביר יפלו לתוכו בסופו של דבר.

 

עוד ב"הידען": בניית מבנים תלת-מימדיים של ננו-חוטים

 

"זוהי הפעם הראשונה שבה צפינו במבנה עשיר ובולט כל כך ביקום הרחוק" אומר טאנאקה. "אנו יכולים לעבור כעת מדמוגרפיה לסוציולוגיה ולחקור כיצד תלויות התכונות של הגלקסיות בסביבתן, בזמן שבו היקום היה רק בן מחצית מגילו הנוכחי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים