שתף קטע נבחר

אובמה יוצא למזרח: הכלכלה במוקד - וגם איראן

נשיא ארה"ב יבקר בטוקיו אך לא בהירושימה, ישתתף בכינוס בינלאומי בסינגפור ויקדם שיתוף פעולה עם סין. הנושאים הכלכליים יעמדו בלב הביקור, אך פגישותיו בבייג'ינג מעוררות עניין משום שסין היא המכשול העיקרי בדרך לסנקציות על איראן

נשיא ארצות הברית יוצא היום (ה') למסע בן שמונה ימים במזרח הרחוק. מטרת הביקור היא לקדם קשרים כלכליים, אבל לישראל יש עניין מיוחד בפגישות שיקיים ברק אובמה בסין, הנחשבת למכשול העיקרי בדרך להטלת סנקציות על איראן באו"ם.

 

אובמה עתיד לבקר ביפן, בסינגפור, בסין ובדרום קוריאה בשמונה הימים הבאים. נושא הסחר יעמוד במרכז ביקוריו ביפן, בכינוס הכלכלי של מדינות המזרח

הרחוק בסינגפור וכן בסין ובדרום קוריאה. ארה"ב, שהיתה יעד עצום לסחורות עד המשבר הכלכלי האחרון, מקווה להגיע לסחר מאוזן יותר עם המדינות במזרח אסיה.

 

מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, כבר נמצאת בסינגפור ומשתתפת בדיונים במתכונת של שרי חוץ כדי להכשיר את הקרקע לביקור הנשיא. הביקור בסין שיחל בשבת ויימשך שלושה ימים הוא בעל חשיבות כלכלית מכרעת לאור התלות בין המדינות: החוב הצרכני הגדול של ארה"ב לסין והיות הצרכן האמריקני יעד מרכזי לייצוא הסיני. אובמה שואף להגיע עם סין למודל חדש המבוסס על ייבוא וייצוא בהיקף מאוזן יותר.


אמן סיני מציג פסל של אובמה לקראת ביקורו (צילום: רויטרס)

 

הסינים מייחסים חשיבות גדולה לביקור הראשון של אובמה במדינה, שייפתח בשנגחאי ויגיע לשיאו במפגש עם הנשיא הו ג'ינטאו בבייג'ינג. סוכנות הידיעות הסינית ציטטה באחרונה בכירי ממשל האומרים כי לשתי המדינות הגדולות בעולם יש אינטרסים משותפים וכי הם מקווים למסד מגעים בכל הדרגים, בעיקר כדי להתגבר על המשבר הכללית ולהיאבק בשינויי האקלים.

 

לצד הנושאים הכלכליים יעלו גם לא שני נושאים שיש להם השלכות מעבר לכסף - איראן וצפון קוריאה. סין היא בעלת עניין רב בפיתוח קשרי אנרגיה עם איראן וכעת היא מקשה לקדם כל סנקציה נגד הרפובליקה האיסלאמית. גם צפון קוריאה לא נשכחה ובמקביל לביקור אובמה יוצא שליחו ה, סטיבן בוסוורת', לבירה הקומוניסטית פיוניואנג. שם יהיה השליח הנציג הראשון מטעם ממשל אובמה שייפגש פנים אל פנים עם בכירים צפון קוריאנים.

 

כבר בתחנה הראשונה במסע, טוקיו, ינסה אובמה להתגבר על חילוקי דעות עם

מארחיו. היפנים עושים כל מאמץ לרכך את נחיתתו במדינה והודיעו על כוונתם לשלוח שולחת מיליארד דולר בכספי סיוע לפקיסטן וכן חמישה מיליארד דולרים למערכה באפגניסטן.

 

אולם גם כאן הכלכלה איננה הנושא היחיד שמלווה את הביקור. כלי התקשורת היפניים דנים בהרחבה בהחלטתו של אובמה לא לבקר בשתי הערים שהופגזו בפצצות אטום במלחמת העולם השנייה. ראשי הערים הירושימה ונגסקי פנו באופן רשמי לארה"ב כדי להזמין את אובמה, אך זה דחה את הבקשה בנימוס והסביר כי לוח הזמנים שלו צפוף מדי. עם זאת, הוא הצהיר על כוונתו לבקר שם בעתיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסע עמוס. אובמה
צילום: רויטרס
סין מחכה. הנשיא הו
צילום: רויטרס
נערכת בסינגפור. קלינטון
צילום: AFP
מומלצים