שתף קטע נבחר

פותח עסק? כך תקבל סיוע מהמדינה

משרד התמ"ת משקיע מיליארדי שקלים בסיוע לתעשיינים, ליצואנים ולעסקים קטנים. כיצד מקבלים את הכסף? מה התנאים? מה סוג הסיוע שמתאים לעסקים השונים, ומה הקריטריונים לקבלת הסיוע? מדריך

אלפי ישראלים פותחים מדי שנה עסקים חדשים ומרחיבים את העסקים הקיימים, וזקוקים להדרכה ממשלתית וגם לכסף כדי לשרוד בג'ונגל התחרותי של השווקים הבינלאומיים. משרד התמ"ת משקיע מאות מיליוני שקלים בשנה בסיוע ליזמים גדולים וקטנים - והיקף הסיוע הוגדל בהרבה מאז שפרץ המשבר הכלכלי. כדי למנוע בזבוז כספי ציבור, קבעה הכנסת כללים נוקשים לקבלת הכסף. סקר שבוצע על ידי ynet וחברת מענקי מדינה בע"מ מציג כאן, לנוחות הציבור, את כל הפרטים. לגזור ולשמור.  

 

הקרן לעידוד השיווק לחו"ל ליצואן הבודד

הקרן מיועדת לתמרץ את היצואן הבודד להגדיל את השקעתו בחו"ל ובכך להביא בעתיד לגידול משמעותי בהיקף הייצוא הישראלי. הקרן פועלת במסגרת משרד התמ"ת שאמור לאשר או לדחות את בקשת ההלוואה.

 

תנאי סף: ההלוואה תינתן רק לחברה שכבר עסקה בייצוא בעבר ורוצה להגדיל אותו, ולא למי שמתכנן לראשונה יצוא עתידי. ההלוואה מיועדת לעסקים שמחזורם השנתי אינו עולה על 15 מיליון דולר, ולפחות 5% מהמחזור השנתי שלהם מבוסס על פעילות יצוא.

 

סכום ההלוואה שניתן לקבל: 20% מהמחזור, או מיליון דולר - הנמוך מביניהם.

 

גובה הריבית ותקופת החזר: ההלוואה ניתנת ל-5 שנים, עם אפשרות ל"גרייס" של חצי שנה לתשלומי הקרן, בריבית פריים+2% עד 3% לשנה.

 

ביטחונות: ערבויות בגובה 70% מהמדינה ועד ל-30% בטחונות אחרים. ככלל יש לתת גם ערבות אישית של הבעלים.

 

כדאי לדעת: ההלוואה ניתנת גם לצרכי הון חוזר (החזר הלוואות) ולאו דווקא לצרכי השיווק בחו"ל.

 

קרן הלוואות לעסקים בינוניים

הקרן מיועדת לחברות שהמחזור השנתי שלהן עולה על 15 מיליון שקלים, אך לא עבר עד שנת 2008 את רף ה-400 מיליון. מרבית הבקשות לסיוע מיועדות לצרכי הון חוזר (החזר הלוואות) של העסק אך גם להשקעות נוספות והרחבת העסק.

 

תנאי סף: מדובר בכלל העסקים (מסחריים ותעשייתיים) שמחזורם השנתי בשנת 2008 נע בין 15 ל- 400 מיליון שקלים.

 

סכום ההלוואה שניתן לקבל: עסקים שמחזורם השנתי בשנת 2008 היה בין 15 מיליון ל- 22 מיליון שקלים מקבלים הלוואה בגובה של עד 5% מהמחזור השנתי. לעסקים שמחזורם השנתי בשנת 2008 היה בין 22 מיליון ל- 400 מיליון שקלים ניתנת הלוואה של עד 8% מהמחזור השנתי, אך לא יותר מסך של 16 מיליון שקלים להלוואה.

 

גובה הריבית ותקופת החזר: ההלוואה ניתנת ל-5 שנים עם אפשרות ל"גרייס" של עד שנה לתשלומי הקרן, בריבית פריים+2% עד 3% לשנה.

 

ביטחונות: ערבויות בגובה 70% מהמדינה ועד ל-25% בטחונות אחרים. ככלל, יש לתת גם ערבות אישית של הבעלים.

 

כדאי לדעת: ההלוואה ניתנת הן לצרכי הון חוזר והן לצרכי השקעה נוספת בעסק, ההלוואות ניתנות בין היתר גם למפעלים וחברות בבעלות קיבוצים.

 

קרן הלוואות לעסקים קטנים 

הקרן מיועדת לחברות שהמחזור השנתי שלהן לא הגיע עד שנת 2008 ליותר מ-22 מיליון שקלים. עיקר הבקשות מיועדות לצרכי הון חוזר של העסק אך גם להשקעות נוספות והרחבת העסק.

 

תנאי סף: מדובר בכלל העסקים (מסחריים ותעשייתיים) שמחזורם השנתי בשנת 2008 נע בין 0 ל- 22 מיליון שקלים.

 

סכום ההלוואה שניתן לקבל: לעסקים שמחזורם השנתי בשנת 2008 הגיע עד 10 מיליון שקלים מגיעה הלוואה של עד חצי מיליון שקלים. לעסקים שמחזורם השנתי בשנת 2008 הסתכם בין 10ל-22 מיליון שקלים מגיעה הלוואה של עד 750 אלף שקלים.

 

גובה הריבית ותקופת ההחזר: ההלוואה ניתנת ל-5 שנים, עם אפשרות ל"גרייס" של עד שנה לתשלומי הקרן בריבית פריים+2% עד 3% לשנה.

 

ביטחונות: ערבויות בגובה 70% מהמדינה ועד ל-25% בטחונות אחרים. ככלל, יש לתת גם ערבות אישית של הבעלים.

 

כדאי לדעת: ההלוואה ניתנת הן לצרכי הון חוזר והן לצרכי השקעה נוספת בעסק, ההלוואות ניתנות בין היתר גם למפעלים וחברות בבעלות קיבוצים.

 

סיוע מהמדען הראשי

לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת, התומכת במו"פ תעשייתי, מעניקה הלוואות שיכולות להפוך למענק כאמצעי לעידוד יזמות טכנולוגיות, מיצוי הפוטנציאל המדעי והגברת בסיס הידע של התעשייה במדינת ישראל. ההלוואות מיועדות הן לחברות בתעשיית ההייטק, כגון: אלקטרוניקה, מערכות תקשורת, ציוד רפואי וכדומה, והן לחברות בתעשייה המסורתית, כמו פלסטיק, מתכת, כימיה וכדומה.

 

הקריטריונים לאישור המדען הראשי לסיוע:

 

• חדשנות טכנולוגית ויישומית

• תוכנית פיתוח מפורטת ומנומקת

• יכולת ארגונית, מקצועית ופיננסית של החברה

• פוטנציאל שוק ויכולת שיווקית של החברה

 

סכום ההלוואה שניתן לקבל: אין סכום קבוע. ההלוואה אמורה לכסות עד 50% מהוצאות המו"פ (מחקר ופיתוח). בדרך כלל מאשרים 30%-40% מתכנית הפיתוח. אם המפעל או המיזם ממוקם באזור פיתוח המדען יכול לאשר 10% תוספת. אם המיזם נמצא ביישוב קו עימות ניתן לאשר עד 75% מהפיתוח. התקציב יינתן תמיד לתקופה של 12 חודשים ולא לפי שנה קלנדארית.

 

החזר ההלוואה: מאחר ומדובר במחקר ופיתוח, עשוי להיות מצב שבו הפיתוח נכשל או שהמוצר פותח, אך נכשל שיווקית. במקרים כאלה, המדען הראשי סוגר את התיק והיזם אינו צריך להחזיר את ההלוואה, שהופכת, למעשה, למענק. אם המוצר הבשיל ונמכר, היזם צריך להחזיר את ההלוואה כתמלוגים על המכירות. התמלוגים יינתנו למדינה רק על מכירות המוצר שהמדען הראשי השתתף בפיתוחו. מדובר, בממוצע, בתמלוגים של כ-3.5% לשנה מהמכירות, שלרוב צמודים לדולר. ההחזר אינו מוגבל בזמן, עד שמגיעים לגובה המימון שהתקבל.

 

כדאי לדעת: אם הטכנולוגיה נמכרה לחו"ל, החברה תצטרך להחזיר מיד את ההלוואה. לפי חוק המו"פ, ניתן להעביר טכנולוגיה לחו"ל אבל במקרה כזה, המדען יבקש להיות שותף ברווח ממכירת הטכנולוגיה - בהתאם להיקף ההשקעה שלו בפיתוח המוצר.  

 

סיוע במסגרת החוק לעידוד השקעות הון

מטרת החוק היא לעודד הקמת מפעלים תעשייתיים בארץ בכלל ובאזורי עדיפות לאומית בפרט. כדי לסווג את האזורים השונים חולקה הארץ לשלושה אזורים: עדיפות א' (יישובי קו העימות, אזור ירושלים והנגב), אזורי עדיפות ב' (צפון ודרום הארץ) ואזורים "אחרים" (המרכז). במסגרת החוק פועלים שני מסלולים עיקריים:

 

1. מסלול מענקים: מענקים המתקבלים עבור השקעות במכונות וציוד

מרכז ההשקעות בתמ"ת מחלק, במסגרת המסלול הזה, מענקים ליזמים בגובה 24% מההשקעה של היזם במפעל. אין צורך להחזיר את המענק ובנוסף מקבלים הטבות במס מספר שנים לאחר מכן. מפעלים באזור עדיפות א' מקבלים סיוע ל-10 שנים, מפעלים באזור עדיפות ב' מקבלים סיוע ל-6 שנים ואזורים אחרים - לשנתיים.

 

ככל ששיעור אחזקתם של תושבי חוץ במפעל הוא גבוה יותר, כך קטנים שעורי המס ומגיעים עד 10%. כמו כן העסק זכאי להפחתה של מס והפחתה במס על דיבידנד -במקום 25% רק 15%. העסקים המקבלים מענקים במסגרת המסלול צריכים לקבל אישור מוועדת ההשקעות של התמ"ת, בהתאם לקריטריונים שפורטו לעיל. מסלול זה הפך להיות לאחרונה פחות אטרקטיבי, כיוון שהמדינה צימצמה את התקציב שהיא מייעדת להשקעות.

 

2. מסלול המס הוא כיום מסלול נפוץ יותר. מאז שנת 2005 המסלול הזה יצא מטיפולו של מרכז ההשקעות ועבר לטיפול רשות המיסים. מסלול זה פירושו פטור ממס. המסלול מורכב משני תתי-מסלולים עיקריים:

א.פטור ממס-מי שעומד בקריטריונים זכאי באזור א' לפטור ל-10 שנים ממס הכנסה. אזור ב'-6 שנים ובמרכז-שנתיים.

ב. מסלול אירלנד-תקף רק לאזורי עדיפות א'. משקיעים שמשתתפים במסלול אירלנד, משלמים במשך 10 שנים מס חברות של 11.5% במקום 25% (ב-2010). בעלי מניות שמושכים דיבידנד מהחברה משלמים עליו מס של 15% בלבד אם הם תושבי ישראל ורק 4% אם הם תושבי חוץ. המסלול בא לעודד משקיעים זרים להשקיע באזורי פיתוח כשהם יודעים שסך כל המס שיכול עליהם יעמוד על 15.4% סופי "עד הכיס".

 

תנאי סף: מפעל שזכאי לפטור חייב להיות מפעל תעשייתי, כלומר מפעל שמייצר, ולא מפעל מסחרי, אף כי החוק לא מגדיר בדיוק מה נחשב ככזה. בנוסף, צריכה החברה לייצא סחורות בהיקף של לפחות 25% ממחזור המכירות שלה, או מתוספת המחזור שלה - כאשר מדובר בהרחבת מפעל קיים - וכל זאת, בתנאי שהייצוא מתבצע למדינות שאוכלוסייתן גדולה מ-12 מיליון איש. לצורך כניסה לתחולת החוק יש לבצע השקעה ראשונית במפעל בהיקף של כ- 320 אלף שקלים הנחשבת השקעה מזערית מזכה להקמת מפעל חדש או 12% מיתרת הנכסים במאזן החברה. תנאי נוסף שבעל החברה לא הורשע בדין במהלך 10 השנים האחרונות בעברות מס.

 

תהליך זה מוגדר גם כ"מסלול ירוק" כלומר מי שעומד בכל התנאים יכול להודיע למס הכנסה שחל עליו החוק. במקרה זה אין וודאות כי רשות המיסים אכן תחשוב כמו הנישום ועל כן להביא לבסוף לחיובו במס. לצורך כך הוקם מוסד הפרה-רולינג המאפשר הגשת בקשה לאישור מראש כי המפעל מקיים את התנאים שבחוק לצורך קבלת הטבות המס.

 

כדאי לדעת: גם מפעלים המייצאים באופן עקיף זכאים להטבות המס על פי החוק. לדוגמה: מפעל המייצר רכיב מסוים ומוכר אותו בגבולות מדינת ישראל לחברה אחרת שמייצאת לחו"ל, ובתוך המוצר שלה משולב אותו רכיב של החברה הזו. החברה נחשבת, באופן עקיף, ליצואנית, ולפיכך יכולה לקבל פטור ממס בתנאים מסוימים. אחד התנאים הבולטים הוא כי החברה אשר מייצאת בפועל צריכה להיות בעלת מפעל מאושר או מוטב או שהייתה כזו בעבר.

 

מסלולי סיוע לקליטת עובדים נוספים בעסקים בישראל 

מסלול סיוע של מרכז ההשקעות, המיועד לתת ליזמים תמריץ להעסקת עובדים. מדובר במכרזים שהתמ"ת מקיים מידי פעם, שהחברות המשתתפות בהם מתחייבות להעסיק עובדים בתמורה להחזר ממשלתי של חלק מעלויות השכר בגין עובדים אלה. במסלול זה מדובר במענק הניתן לזוכים במכרז. הזכייה מבוססת על ניקוד הניתן למעסיקים בהתאם למספר העובדים שיועסקו, איזור הפעילות, השכר הממוצע שישולם לעובדים, והזמן בו מתחייבים להעסיק את העובדים.

 

 

  • סכום המענק שניתן לקבל: המענק ניתן לתקופת העסקה של בין שלוש לחמש שנים והוא נע בין 30% ל- 5% מעלות השכר המשולם לעובדים, בכפוף לתקרת שכר חודשי מסויימת.

 

כדאי לדעת: המכרזים נפתחים להגשה לפרקי זמן קצרים - מי שמעוניין להגיש הצעה למכרז חייב בדרך כלל להתעדכן ולעשות זאת בפרק זמן מצומצם המחייב היערכות מהירה. "יש בישראל מאות מיליונים של כספי תמיכות שונים המגיעים לעסקים בישראל, אך קיים חוסר ידע של רבים מבעלי העסק לגבי הדרך שניתן לקבלם", אומר מנכ"ל מענקי מדינה בע"מ, רו"ח אלון פורז. "דווקא בשנים האחרונות ישנה התקדמות באפיקים הנפתחים, ונראה שהממשלה הבינה את הדרך לעודד עסקים, אך הדרך לקבלם עדיין מסובכת ובמקרים רבים לא ניתן לעשות זאת ללא אנשי מקצוע. חודש דצמבר הוא חודש קריטי, מכיוון שישנם מענקים רבים אשר זוהי תקופת ההגשה הרלוונטית ביותר, ועל כן, מי שלא עשה עדיין צעדים בכיוון- שלא יתעקב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעלים בפריפריה: זכאים לסיוע ממרכז ההשקעות
צילום: דורון גולן
עצמאים קטנים: זכאים להלוואה
צילום: חגי דקל
מומלצים