שתף קטע נבחר

בכיר איראני: לא ניכנע לשוחד ולאיומים

יום אחרי החלטה חריפה של סוכנות הגרעין באו"ם נגד טהרן, האייתוללה אחמד חתאמי נשא דרשה לרגל חג הקורבן והציג קו נוקשה. "אם לא תספקו לנו דלק גרעיני - נדאג לעצמנו", אמר איש הדת הבכיר שהזהיר: "נוכל גם להתעמת אתכם"

הקהילה הבינלאומית מקשיחה את עמדותיה מול איראן, אבל משטר האייתולות נותר עיקש. איש דת איראני בכיר אמר היום (שבת) כי ארצו לא תושפע מ"ניסיונות שוחד" או מאיומים - ותמשיך בתוכניתה הגרעינית. הוא גם שמר אופציה התקפית מצד הרפובליקה האיסלאמית.

 

האיתוללה אחמד חתאמי נשא דרשה באוניברסיטת טהרן לרגל תפילות עיד אל-אדחה (חג הקורבן המוסלמי), והגיב להחלטה הנדירה שקיבלה אתמול הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) -

 במסגרתה קרא האו"ם לאיראן להפסיק לאלתר את הבנייה באתר העשרת האורניום ליד העיר קום, שנחשף לפני כמה חודשים.

 

חתאמי, חבר במועצת המומחים שמפקחת על פעילות המנהיג העליון, הביע זלזול בהחלטה וכינה אותה "לגמרי פוליטית" - אך לא התייחס בפירוט לתוכנה. בפנייה לסבא"א, הוא אמר כי "זו המחויבות החוקית שלכם, לספק דלק גרעיני לכור בטהרן". מדובר במתקן גרעיני קטן יחסית, המיועד למטרות מחקר ורפואה.

 

לדברי האייתוללה, "אם תעשו זאת, העניין ייסגר. אבל אם לא תשתפו פעולה, עליכם לדעת שהאומה שהשיגה זכויות לטכנולוגיה גם תספק לעצמה דלק לכור.

 זה חוקי ותואם להוראות הפיקוח הבינלאומי".

 

במשא ומתן שניהלו לאחרונה עם איראן שש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם - בתיווך סבא"א - הוגשה לטהרן הצעה לפיה יועבר רוב האורניום המועשר במדינה ברמה נמוכה למדינות אחרות, ויוחזר כדלק גרעיני מוכן עבור הכור למחקר. אך האיראנים סירבו.

 

לדברי חתאמי, "איראן האיסלאמית הראתה לעולם ב-30 השנה האחרונות שהיא לא תיסוג ולו באינץ' אחד, לא בעניין זכויותיה המלאות, ולא אל מול איומים או שוחד". הוא ציין כי "כמובן, יש לאיראן את האפשרות להתעמת איתכם", אך לא פירט.

 

עוד לפני דברי חתאמי, המעצמות פרסמו הודעות תקיפות כלפי טהרן. בכיר בממשל האמריקני גם אמר כי יחד עם בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין מתגבשת "חבילת ענישה" שנועדה לפגוע באופן מירבי במשטר האיראני, תוך ניסיון להימנע ככל האפשר מפגיעה בעם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומי לווין של המתקן הגרעיני ליד קום
צילום: AP
"יש גם אפשרות לעימות". ניסוי בטיל "שיהאב-3"
צילום: AP
מומלצים