שתף קטע נבחר

האם הסלולרי מסוכן לילדים?

גידולי מוח נמצאים במקום השני ברשימת המחלות הממאירות בקרב צעירים. האם הסיבה היא הטלפונים הסלולרים? בינתיים יש רק הערכות

האם החשיפה לטלפון נייד בקרב ילדים ובני נוער עלולה לגרום לגידולים במוח? מחקר עולמי בשם 'מובי-קידס‭,'‬ שמנסה לענות על שאלה זו, נכנס בימים אלה להילוך גבוה, וישראל לוקחת בו חלק מרכזי.

 

מתברר שגידולי מוח עומדים במקום השני ברשימת המחלות הממאירות בקרב צעירים, אחרי לוקמיה. מתברר גם שמספר המקרים שבהם צעירים לוקים במחלה זו עלה בשנים האחרונות. "אנחנו יודעים מעט מאוד על גורמי הסיכון לגידולי מוח, אך מעריכים שחלק מהם מיוחסים לסביבה‭,"‬ אומרת ד"ר סיגל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן וקרינה במכון גרטנר בתל השומר, ומי שעומדת בראש צוות המחקר הישראלי.

 

ומהם גורמי סביבה? חשיפה לכימיקלים, לרנטגן, וכנראה גם לשדות אלקטרו-מגנטיים, ביניהם טלפונים ניידים. עכשיו החליט האיחוד האירופי לבחון את השפעת הסלולר על ילדים והעמיד לצורך כך תקציבי עתק. המחקר יימשך כחמש שנים, וייבדקו בו קרוב ל‭2,000-‬ צעירים בגילאי ‭24-10‬ שחלו בסרטן המוח, לעומת קבוצה דומה של צעירים בריאים בגילאים אלה.

 

"ידוע כבר שילדים רגישים יותר לגורמים סביבתיים‭,"‬ אומרת ד"ר סדצקי. "עד כה לא הוכח אמנם קשר סיבתי בין השימוש בסלולר לסרטן במבוגרים, אבל נדלקו נורות אדומות המצביעות על חשד לעלייה בסיכון לגידולים במוח, בעצב השמע ובבלוטת הרוק. הסיכון גדול יותר בקרב אנשים שמשתמשים הרבה בסלולר ונוהגים להחזיק את המכשיר בצד שבו התפתח הגידול‭."‬

 

ד"ר סדצקי מעורבת זה 12 שנים במחקר הבינלאומי הענק 'אינטרפון‭,'‬ שבודק את השפעת הסלולר על משתמשים מבוגרים, גם הוא במימון האיחוד האירופי. לאחרונה אף הוזמנה כעדה מומחית לשימוע בסנאט האמריקאי, שם עדיין מתלבטים אם בכלל להתחיל במחקרים על השפעת הטלפון הנייד על הבריאות.

 

"דיברתי על הנזקים הפוטנציאליים של הסלולר וקראתי לקהילת המדענים האמריקאית להצטרף למחקרים. גם אם התוצאות עדיין לא סופיות, צריך להביא בחשבון שהיום יש בעולם יותר מ‭4-‬ מיליארד משתמשים בסלולר, כולל ילדים, ולכן יש לנקוט כבר עכשיו באמצעי זהירות. איזה? להמעיט בשימוש ובעיקר להרחיק את המכשיר מהגוף בכלל ומהאוזן בפרט‭."‬

 

מתוך אותם מיליארדי משתמשים, כמה מהם ילדי ישראל? על פי נתוני משרד המסחר, התעשייה והתעסוקה, ל‭254-‬ אלף ילדים בגילאי ‭15-12‬ יש טלפון נייד, וההוצאה השנתית הכוללת של ההורים על מכשירים אלה מגיעה לכ‭320-‬ מיליון שקל. כידוע, גם ילדים רבים מתחת לגיל 12 מסתובבים עם טלפון נייד, אבל אלה לא נכללו ברבע מיליון הילדים בסקר התמ"ת.

 

מה שכן נכלל בסקר הוא משאל שנעשה בקרב ההורים. התוצאה: ‭66%‬ מההורים מעוניינים שהמדינה תחוקק חוק שיגביל את שימוש הילדים בטלפון הנייד, וחלקם אף רוצים שמכירת המכשירים תוגבל כדי להקטין את ההוצאות. מי יודע, אולי החור בכיס ישפיע גם על הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים