שתף קטע נבחר

איראן: סבב סנקציות נוסף? לא חוקי ולא יעיל

בשולי כינוס ביטחוני בבחריין אמר שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, כי ארצו מקבלת עקרונית את טיוטת ההסכם שהגישו לה המעצמות, אולם עדיין קיימים פערים בנושאי המנגנון ולוח הזמנים. לדבריו, איראן מוכנה להעביר בשלב ראשון 400 ק"ג אורניום אשר יוחזקו באי קיש שבמפרץ הפרסי

שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, אמר בצהריים (שבת) כי להטלת סבב סנקציות נוסף על ארצו "לא תהיה השפעה", וכי יהיה מדובר בצעד לא חוקי הנוגד את אמנות האו"ם. דבריו באו על-רקע ההצהרות האמריקניות והאירופיות כי אם איראן לא תשתף פעולה ותענה להצעה שהגישו לה המעצמות - יהיו לכך השלכות.

 

מותקי, שדיבר בשולי כנס ביטחוני בבחריין, שב והצהיר כי ארצו מקבלת עקרונית את ההצעה לפיה היא תעביר 75% מהאורניום (כ-1,200 ק"ג) המועשר בדרגה נמוכה שבידה - לידיים בינלאומיות. האורניום הזה יועבר להעשרה ברוסיה ומשם לעיבוד נוסף בצרפת בטרם יוחזר לאיראן כמוטות דלק להפעלת הכור המחקרי שלה. ואולם לדבריו, המנגנון ולוח הזמנים להעברת האורניום צריכים להיקבע על-ידי איראן.

 

"אנו מקבלים את ההצעה עקרונית ומציעים שבשלב הראשון נעביר 400 ק"ג אורניום מועשר ברמה של 3.5% לצורך העשרה לרמה של 20%". "המוקש" בהצעת מותקי, מעבר למשיכת הזמן הנוספת, הוא שאם תתקבל הצעתו היא תותיר בידי איראן די חומר בקיע המאפשר העשרה מהירה לצורך ייצור פצצת גרעין ראשונה. מהדו"ח האחרון של הסוכנות לאנרגיה אטומית עולה כי איראן מחזיקה לפי שעה בכ-1,800 ק"ג אורניום מועשר ברמה נמוכה.

 

"נתנו תשובה ברורה למעצמות. מסרנו את תשובתנו ולפיה אנו מקבלים עקרונית את ההצעה. אך יש בינינו פערים במנגנון", אמר מותקי. הוא גם ציין שאיראן מעוניינת שהעברת האורניום תעשה באי האיראני קיש שבמפרץ הפרסי. דבר נוסף שלא ברור מהצעת מותקי, הוא אם האורניום שיילקח לקיש יישאר שם או יילקח למדינה אחרת, כפי שגורסת טיוטת ההסכם עם המעצמות.

 

היועץ האמריקני לביטחון לאומי, ג'ים ג'ונס, שלח אמש מסר ברור לאיראן, לפיו וושינגטון פועלת להעביר בתוך חודש עיצומים חדשים נגד איראן במועצת הביטחון של האו"ם.

 "איראן עדיין שולטת בגורלה, אבל המצב לא יישאר כך לאורך זמן", אמר ג'ונס, שהוסיף כי אם הרפובליקה האיסלאמית לא תיענה לדרישות, המעצמות יתחילו כבר בינואר בתהליך אישור הסנקציות במועצת הביטחון. 

 

בשבועות האחרונים הוחרפו ההתבטאויות של מנהיגי המערב נגד תכנית הגרעין האיראנית. זאת, בשל התשובה המעורפלת והלא ברורה שלה להצעת המעצמות. בחודש שעבר הצביעו לראשונה מזה שלוש שנים שש המעצמות על הצהרה המגנה את איראן וקוראת לה לחדול מבניית מתקן ההעשרה בקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מותקי. פערים במנגנון
צילום: AFP
מומלצים