שתף קטע נבחר

אור מהגויים

ליהודי ארצות הברית יש בעיה: בחנוכה הם מעניקים מטבעות שוקולד, בזמן שהשכנים הנוצרים מעמיסים זה על זה מתנות מעץ האשוח. מה עושים? הופכים את חנוכה לחג המתנות

רוב חגי ישראל מלווים במנהגים חינניים. מדובר בתוספות שבדרך כלל אינם חובה, אלא בבחינת הידור מצווה או תוספת עבודה - כל אחד יכול לראות את זה איך שהוא רוצה. הדוגמה הרלוונטית לימים אלו היא המנהג של טיגון בשמן עמוק בחג חנוכה. גם הוא, כמנהגים אחרים, מעוגן במסורת ארוכה ופרשנות מעמיקה. אבל לפעמים, מנהגנו החינניים מחווירים לעומת אלה של הגויים. לא משנה איזה מילוי אטרקטיבי תשים בסופגניה שלך, ליד עץ אשוח זקוף קומה - מעוטר מכף רגל ועד ראש, ועמוס מתנות - גם הסופגניה הכי עגולה נראית דלת קלוריות.

 

ליהודים היושבים בארצם ההשוואה הזו לרוב אינה רלוונטית. עצי אשוח אינם עצים ארצישראלים ולא נפוצים כאן לא בחנוכה, ולא בשום חג אחר. לא הם ולא האיש השמן עם הזקן הלבן שמחלק מתנות. אבל יהודים שגרים בחו"ל דווקא כן נחשפים לתופעות לוואי חגיגיות של עמים אחרים, והתוצאה לעתים היא תמהיל של מנהגי ישראל עם מנהגים מקומיים. חנוכה הוא זמן רגיש במיוחד, מאחר שהוא נחגג סמוך מאוד לחג המולד, המגה-סלב של כל החגים.

 

הסוציולוגית ד"ר יערית בוקק-כהן, מהמרכז האוניברסיטאי אריאל שבשומרון, מצאה כי כדי להתמודד עם ההשוואה הבלתי נמנעת בין שני החגים, יהודי ארצות הברית יצרו לעצמם מנהגים קצת שונים משלנו. אפילו שמו היהודי של החג הומר למשהו מרשים יותר, ונקרא לעיתים קרובות Festival Of Lights.

 

"יהדות התפוצות חוגגת היום את חלק מחגי ישראל עם משמעות שונה מזו שנחגגת בארץ", מסבירה בוקק-כהן, "בחנוכה מאוד בולטת ההידמות לגויים. היהודים שחיים בסביבה נוצרית רואים את המתנות של הכריסטמס, את הילדים שקורעים את העטיפות, אז הם מעדכנים את המנהגים שלהם בהתאם לחג המקביל - ומה שמתקבל זה מנהגים שעוברים מדת לדת.

 

"כיום מאוד מקובל ביהדות ארצות הברית לא רק לתת מתנות לילדים לרגל חנוכה, אלא גם למבוגרים, ולעשות זאת באמצעות טקס חגיגי - הדומה באופן מפתיע לחלוקת המתנות הנוצרית. המשפחות היהודיות נחלקות בין אלו שמעדיפות לתת מתנה אחת גדולה ביום הראשון לבין כאלו שבוחרות להעניק שמונה מתנות סימליות במהלך כל יום של החג. על איזו אפשרות עדיפה יש דיונים סוערים בבלוגים ופורומים".

 

הגירסה הישראלית "לאומית מדי"

אבל לא רק השפעה בין-תרבותית אחראית על השינוי במנהגי החג, לפי בוקק-כהן הקפיטליזם הוא אחת הסיבות העיקריות לקדחת המתנות: "תרבות הצריכה האמריקנית השפיעה מאוד על אופי החגים. כמעט בכל חג נעשה ניסיון לעצב את אופיו כך שהוא יקבל משמעות חזקה יותר על-ידי רכישת מוצרים. למעשה, תעשייה שיווקית ענפה פועלת לעודד ולקדם את המנהג החדש של החלפת מתנות - מנהג שמקדמים אותו משווקים יהודים ולא יהודים כאחד".

 

בוקק-כהן סבורה שהסיבה לכך שיהודים מאמצים אלמנטים חגיגיים משכניהם היא שזו דרכם ליישב את הקונפליקט בין רצונם לקיים את המסורת היהודית לבין העובדה שהם מתעלמים מאחת המצוות החשובות, שהיא ישוב הארץ. "יהודי התפוצות חווים סתירה פנימית, ומה שהם מצאו זה פתרון ביניים", היא מסבירה. "אצלם זה מזמן כבר לא חג של גבורה יהודית והניצחון של הצבא היהודי על היוונים, כי זה לא מסתדר להם, זה לאומי מדי, הם הפכו את חנוכה לחג עם משמעות קצת שונה".

 

כך, החג היהודי הופך לבר תחרות עם חג המולד. בוקק-כהן מציינת כי מציאות זו מאפשרת למנוע תחושות של קנאה, ומקטינה את תחושת החריגוּת ביחס לחברה הנוצרית. מעבר לכך, חילופי המתנות עוזרים לחזק את הקהילה והקשרים חברתיים.

 

בוקק-כהן: "התוצאה היא שלהם ולנו יש את אותו סיפור מיתי, אבל הדגשים שונים. אנחנו מקריאים אולי את אותם טקסטים, אבל ההבנה והפרשנות שונות לגמרי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חנוכייה
צילום: ישראל ברדוגו
או עץ אשוח?
צילום: איי פי
מומלצים