שתף קטע נבחר

המסלול של מטוס הנשק: מצפון קוריאה לאיראן

מארגני משלוח הנשק, שנתפס לפני עשרה ימים בבנגקוק, עשו מאמץ כביר כדי להסתיר את מקורו. תוכנית הטיסה חושפת את המסלול שעשה המטוס, ומבהירה מה היה יעדו הסופי

מטוס הנשק שנתפס לפני עשרה ימים כשהוא עמוס נשק, היה מיועד לאיראן - כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי מומחים לנושא הברחות נשק מארצות הברית ובלגיה. המטוס נתפס כשעצר לתדלוק בנמל התעופה בבנגקוק, כשעליו יותר מ-35 טונות של אמצעי לחימה.

 

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח היום (ב') כי תוכנית הטיסה מעידה כי המטוס המריא ב-9 בדצמבר מאזרבייג'ן, ומשם המשיך לאיחוד האמירויות, לצפון קוריאה ולתאילנד. מבנגקוק אמור היה המטוס להמשיך לסרי לנקה, ומשם לאיחוד האמירויות ולאוקראינה - בטרם יפרוק את משאו בטהרן.


מטוס הנשק לאחר תפיסתו בבנגקוק (צילום: AP)

 

המטוס נחת באיחוד האמירויות שלושה ימים בלבד לפני שנתפס בבנגקוק, אולם שם הוא תדלק והמריא כשהוא ריק ממשא. החוקרים מנסים להבין בין היתר היכן הועמס המטען ומי אחראי לכך. אחת האפשרויות עליהן דובר היא שמקורו של המטען בצפון קוריאה, אולם גורמים אחרים טוענים כי הוא שייך לסוחר נשק סרבי. גורמים בתאילנד אמרו השבוע כי המטוס נתפס הודות למידע שהגיע מארצות הברית.

 

תוכנית הטיסה נחשפה בדו"ח שחיברו אנאליסטים מארגון "TransArms" בשיקגו, ושירות המידע הבינלאומי לשלום (IPIS) באנטוורפן שבבלגיה. שני הארגונים נוהגים לערוך מחקרים בנושא סכסוכים ברחבי העולם, ועוסקים בין היתר בחקר מימון ואספקת נשק.

 

לפי שעה, לא ברור מה תכננה איראן לעשות עם משלוח הנשק, אולם אחת ההשערות שלו היא שהוא נועד לחמש את חמאס וחיזבאללה ואת הארגונים החמושים בעיראק. גורמים בארצות הברית, איראן ואזרבייג'ן סירבו להגיב לדו"ח, ובתאילנד אומרים כי המידע המועט שהגיע לידיהם, מקורו בחקירת צוות המטוס שאנשיו התעקשו כי לא ידעו שמדובר במשלוח נשק.

 

השאלות הקשות: מי אחראי למטען?

מתוכנית הטיסה עולה כי מתכנניה השתדלו עשו מאמץ כביר כדי להסתיר את טבעו של המטען. רשימת הציוד כללה שמונה סוגי ציוד, ובהם "חלקי חילוף לאסדות קידוח". גורמים בתאילנד אומרים כי המטען כלל למעשה עשרות טונות של טילי כתף, חלקים של טילי קרקע-אוויר ומערכות אלקטרוניות להפעלת נשק.

 

כמה שאלות שעדיין מטרידות את מחברי הדו"ח קשורות לסיבת העצירה

בתאילנד, ולמקורו של המטען. מחבריו מסבירים כי נמל התעופה בבנגקוק הוא נמל מאובטח ביותר, בעיקר בשל חשש מהברחות סמים. "מדובר בתוכנית טיסה משונה בשביל מטוס תובלה רגיל, כל שכן אם מדובר במטען נשק. אין בכך כל היגיון", אמר פטר דנסרט מארגון IPIS, שלקח חלק בכתיבת הדו"ח.

 

שאלה נוספת שטרם התבררה היא מי עומד מאחורי משלוח הנשק. לפי חלק מהמסמכים, המטוס רשום תחת חברה פרטית בגאורגיה, שהשכירה אותו בנובמבר לחברה אחרת הרשומה בניו זילנד. ה"וול סטריט ג'ורנל" טוען כי האחרונה משמשת כחברת קש, שתחתיה רשומות כמה חברות אחרות. בדו"ח אחר מדצמבר נכתב כי המטוס הושכר לחברה נוספת שבסיסה בהונג קונג, ששייכת בעקיפין לחברה אחרת באיי הבתולה הבריטיים. אותן חברות ככל הנראה ארגנו את המשלוח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס הנשק (ארכיון)
צילום: AP
צוות המטוס בבנגקוק (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים