שתף קטע נבחר

אחרי הגשם: על האופניים בנופי מרום הגליל

שבילים ירוקים, חורש ים תיכוני, ציפורים נודדות, שרידי בית כנסת וערוצי נחל שמימיהם שופעים בחורף - הם רק מעט ממה שתוכלו לחוות בטיול אופניים באחד ממסלולי הרכיבה החדשים בצפון

רוכבי אופניים מנוסים אינם חוששים מתנאי מזג אוויר קשים. הם יוצאים למסעות בימים לוהטים או אחרי גשמי זעף וחוזרים הביתה מחייכים, כשהם מכוסים בבוץ עד שקשה לדעת מי מסתתר מאחורי המסיכה החומה.

 

מסלול אופניים בדרגת קושי גבוהה נחנך לאחרונה במרום גליל. המסלול משלב שבילים ירוקים, חורש ים תיכוני, חניונים מסודרים, שרידי בית כנסת וערוצי נחל שמימיהם שופעים בימות החורף. מומלץ להמתין ארבעה ימים אחרי הגשמים ולנצל את ההפוגה על מנת לחצות את הנחלים בצורה בטוחה.

 

אורך המסלול שמסומן באדום הוא בין 36-20 ק"מ וניתן להתחיל אותו בכמה נקודות מוצא. מחניון עין זיתים, מג'יש (גוש חלב), חניון רבין או כרם בן זמרה. אפשרות אחת היא לרכב במסלול מעגלי שאורכו 20 ק"מ, והשנייה היא להוסיף קטע בצורת הספרה 8 שסובב את "חוות מתתיהו" ואורכו 36 קילומטרים.

 

 

הקטע הנוסף הוא מסלול אתגרי קשה במיוחד. מנקודת המוצא בחניון עין זיתים או "באר הוזים" הסמוכה ביער ביריה, מתפתל מסלול של 20 ק"מ לכיוון אגם דלתון ומתחבר למסלול שמתחיל בגוש חלב.

 

המסלול המעגלי: עובר בין שרידי בית כנסת עתיק

תחילת המסלול מג'יש (גוש חלב) בשביל עפר המוביל צפונה לכיוון נחל גוש חלב ומסומן בהמשך בסימון שבילים ירוק. כ-300 מטרים ממזרח לשביל נמצאים שרידי בית הכנסת העתיק של גוש חלב. בית הכנסת ששרידיו מעידים על כך שהיה מבנה מרשים ומפואר פעל במאות ה-6-3 לספירה.

 

בשטח ניצבים עמודים מקושטים ובכניסה על העמוד הימני חקוקה כתובת בארמית המוקדשת ליוסה בן נחום שיצר את העמוד ועל כך ניתנה לו ברכה. חזית בית הכנסת, הפונה לירושלים, בנויה מאבנים גדולות ומרשימות. משקוף הפתח מונח על רצפת האולם המרכזי, והוא מעוטר בעיט בעל כנפיים פרושות וצמד זרים תלויים משני עבריו.

 

ממשיכים לרכב בירידה לאורך נחל גוש חלב בשביל תלול ורטוב וחוצים את הנחל בהליכה. משם לצומת מפגש הנחלים גוש חלב ודישון אותו חוצים על תוואי שביל ישראל. לפני המעבר התחתי של נחל דישון (מתחת לכביש 8967), פונים מערבה לשביל עפר ורוכבים כ-1.5 קילומטרים בעלייה תלולה וקשה עד לחניון רבין ביער ברעם.


נחל גוש חלב. השביל תלול וחוצים אותו בהליכה (צילומים: רונית סבירסקי)

 

שמורת טבע יער ברעם משתרעת על פני 1,000 דונמים מכוסים בחורש טבעי של אלון מצוי. העצים בשמורה צמחו לממדים יוצאי דופן ויצרו חורש צפוף השומר על קרירות בכל ימות השנה. הלחות והצל מגבירים את צמיחת המטפסים והאדמה מתכסה בפטריות במיוחד בעונת החורף.

 

המסלול המעגלי ממשיך מחניון רבין ביער ברעם בסימון שבילים כחול ולאחריו שחור. מגיעים עד למפגש השבילים ופונים דרומה לשביל עפר, חוצים מנע בקר ויורדים עד למפגש עם שביל ישראל בנחל צבעון. שם פונים מזרחה ורוכבים כ-400 מטרים לאורך שביל ישראל.


יער ברעם. השמורה משתרעת על פני 1,000 דונמים של חורש טבעי

 

האזור עשיר בבעלי חיים במיוחד צבאים וחזירי בר, ובמערות שבמצוקי הנחל מקננים זוגות של נשרים. במהלך הרכיבה ישנם קטעים של מורדות ועליות עד למפגש עם נחל דישון. חוצים את הוואדי ורוכבים מזרחה לכיוון מטעי כפר ג'יש. השביל עובר בין המטעים ומשם בכביש אספלט למרכז הכפר ולנקודת המוצא.

 

מסלול רמת דלתון: דרך יער שהופכת לכביש אספלט

המסלול מתחיל בחניון עין זיתים או "באר הוזים" ביער ביריה, בשביל המוליך לכיוון היישוב קדיתא. חלקו הראשון הוא דרך יער שהופכת לכביש אספלט בעלייה לישוב קדיתא ובהמשך שביל עפר נוסף המוביל לכיוון אגם דלתון. האגם משמש לאגירת מי גשמים לצרכים חקלאיים.

 

עונת החורף מהווה הזדמנות לפגוש ציפורים נודדות שמגיעות לאגם במסלול הנדידה שלהן דרומה. להקות של שקנאים נוחתות באגם במהלך מעופן וניתן לצפות בהן תוך הצצה מעבר לגדר. מקיפים את האגם ממזרח וממשיכים בשביל החוצה את רמת דלתון. זוהי אחת מהרמות הבזלתיות הגבוהות של הגליל העליון המזרחי ומתנשאת לגובה 850 מטרים מעל פני הים. תהליך סחיפה ממושך גרם לאזור ההררי להפוך לרמה מישורית שכוסתה בלבה מהרי הגעש באזור.


שקנאים באגם דלתון. המסלול נותן הזדמנות לפגוש ציפורים נודדות

 

רמת דלתון היא בית גידול ייחודי של צמחי בר נדירים בין היתר: סתוונית קצרת-עלים, צללית הדורה, חוחן בלנש, שום עגול ושחליים קוצניים. בטרשים באזור גדל כרכום גיירדו, ובשקעים לחים צומח כרכום צהבהב בריכוזים צפופים. בבריכות עונתיות הנמצאות באזור, צומחת בשפע נורית המים וכן נורית חיקית - נדירה מאד בישראל.

 

המסלול עובר בסמוך למנחת דלתון, חוצים את הכביש ורוכבים בשביל המוביל לכיוון מושב כרם בן זמרה. מתחברים לכביש אספלט המקיף את היישוב, חוצים שער ברזל ויורדים בשביל עפר לעין עלווה ומשם לנחל גוש חלב.

 

"עין עלווה" היא פינה קסומה על התוואי שבה תוכלו לעצור להתרעננות. מי המעיין נקווים אל תוך בריכה חיצונית וזורמים בין סבך של צמחייה ועצים ביובלון קטן ומתחברים אל נחל גוש חלב. על גדות הנחל גדלים בוסתני פרי תאנים, שקדים, תותים וגפנים. מי המעיין שמשו בעבר את חקלאי כרם בן זמרה להשקיית המטעים והכרמים שלהם. כיום המים משקים את השדות החקלאיים של יישובי הסביבה.

 

מסלול "השמינייה": לאוהבי אתגרים

מסלול "השמינייה" מהווה תוספת למסלול שמתחיל בכפר ג'יש ומגיע לנחל דישון. חוצים את הנחל ורוכבים בתוואי שביל ישראל לאורך 2.3 ק"מ. נפרדים מהשביל ופונים צפונה לחלק המאתגר של המסלול. זהו טיפוס ארוך ותלול שמגיע עד למזלג דרכים, ממנו פונים מזרחה ומקיפים את ההר סביב "חוות מתתיהו".


עין עלווה. פינה קסומה על התוואי שבה תוכלו לעצור להתרעננות

 

הנוף שנפרש ליד האלון הגדול צופה לעבר רכס מרום הגליל, הר ריחן ומפתח נחל דישון. תצפית המצדיקה עצירה לשתייה חמה או לפיקניק קצר בחיק הטבע. חוזרים בירידה למעבר התחתי של נחל דישון, חוצים את הנחל ופונים מערבה בטיפוס ארוך וקשה עד לחניון רבין. משם מתחברים למסלול החוזר לכפר ג'יש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עין עלווה. מי המעיין מתחברים אל נחל גוש חלב
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים