שתף קטע נבחר

מומחה: האופוזיציה באיראן לא מאיימת על המשטר

למרות האומץ הרב שהפגינו תומכי האופוזיציה, המתעמתים כבר כמה ימים עם כוחות הביטחון, אומר מומחה ישראלי כי הממשלה האיראנית מצליחה להתמודד עם ההתנגדות

המאורעות באיראן גבו אתמול (א') את חייהם של לפחות תשעה בני אדם, והם ללא ספק החמורים ביותר מאז מהומות הדמים לאחר הבחירות לנשיאות ברפובליקה האסלאמית. אולם, נראה כי מי שמנהיג את המחאה הם פעילי השטח ולא המנהיגים, ובראשם מיר חוסיין מוסווי, שמסתפקים במילים ונותרים מאחורי הקלעים.

 

רז צימט, חוקר במרכז ללימודים איראנים של אוניברסיטת תל-אביב, אמר ל-ynet כי "קשה לראות כיצד תנועה זו תוכל לפרוץ את הדרך לעבר מימוש יעדיה בהיעדר הנהגה ברורה ויעילה". להערכתו, "האופוזיציה האיראנית לא מהווה איום על המשטר האיראני בטווח המיידי והוא מצליח להתמודד עם המהומות לפי שעה".

 

צימט טען כי העובדה שהאופוזיציה הצטרפה לאירועים קיימים בלוח השנה ולא יזמה אותם בעצמה, מהווה גם היא נקודת חולשה. "הם רק ניצלו אירועים קיימים כמו 'יום ירושלים', 'יום השנה להשתלטות על השגרירות האמריקנית' וחג העשורא", היום העשירי בחודש המוסלמי מוחרם, שמציין את מותו של הקדוש השיעי, חוסיין בן-עלי, בקרב כרבלא במאה השביעית.

 

פגיעה במפגין במהלך המהומות בטהרן

 

באשר להתפרצות המהומות בימים האחרונים, וביתר שאת אתמול, ציין צימט כי הדבר קשור לימי החודש המוסלמי מוחרם. לדבריו, "ניתן להסביר זאת בעוצמת הרגשות שמתלווה באופן מסורתי לתהלוכות האבל של השיעים במהלך חודש מוחרם, מאשר לשיפור יכולותיה של האופוזיציה בגיוס תמיכה ציבורית רחבה".

 

"איראן נמצאת במצב של חוסר הכרעה ברור בין כוחות האופוזיציה לשלטונות. המשטר מצליח להכיל את האירועים אבל לא להכריע את המחאה ולהסיר את הנושא מסדר היום הציבורי". לטענת צימט, "המשטר טרם מיצה את הכלים הפוליטיים והביטחוניים העומדים לרשותו וייתכן כי שימוש באחד הכלים האלה, כגון מעצר של מנהיגים או שימוש בנשק חם בצורה נרחבת יותר, עשוי לסייע למשטר".

 

מדינות המערב גינו את אלימות המשטר 

העימותים שהחלו כבר אתמול בשעות הבוקר, ונמשכו אל תוך הלילה, היו סוערים במיוחד. המפגינים, שיידו אבנים לעבר השוטרים והתעמתו עם כוחות הביטחון בערים רבות ברחבי המדינה, סירבו לסגת מהרחובות גם לאחר שההפגנות גבו מחיר דמים. אחד מתשעת ההרוגים הוא אחיינו של מנהיג האופוזיציה מוסווי - שהתמודד בבחירות לנשיאות והפך לסמל המאבק.

 

הדיכוי האלים מצד המשטר גרר תגובות קשות ממדינות המערב, ששוקדות גם כך על הטלת סנקציות נוספות על טהרן, ואינן טורחות בשבועות האחרונים להסתיר את זעמן. הבית הלבן גינה את "האלימות ואת הדיכוי הבלתי מוצדק של אזרחים באיראן, המבקשים לממש את זכויותיהם האוניברסליות".

 

גם באיחוד האירופי גינו את האלימות, ושבדיה, שהיא הנשיאה התורנית של האיחוד, הביעה דאגה עמוקה נוכח "הדיכוי הגובר" באיראן. שר החוץ השבדי, קארל בילדט, כתב באתר האינטרנט שלו כי "משטר שבטוח בלגיטימיות שלו לא צריך לפחד מזכותם של האזרחים להביע את דעתם באופן חופשי".

 

צרפת יצאה נגד התגובה האלימה של כוחות הביטחון לתהלוכות של "מפגינים פשוטים" בטהרן, וקראה לפתרון פוליטי למתיחות עם האופוזיציה. בהודעת משרד החוץ הצרפתי נאמר כי "צרפת מגנה את המעצרים השרירותיים והאלימות נגד מפגינים שמגינים על זכותם הדמוקרטית לחופש הביטוי".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין אחד מול עשרות שוטרים
צילום: AFP
"המפגינים ניצלו אירועים קיימים"
צילום: AP
גופת עלי מוסווי, אחיינו של ראש האופוזיציה
מומלצים