שתף קטע נבחר

פרוטקשן: מתמגנים לקראת חופשת הסקי

לספורט החורף יש מוניטין מסוכנים משהו, וזה לא לגמרי בלתי מוצדק. ואולם קצת זהירות בריאה על המסלולים, בשילוב ציוד המיגון הנכון, יחזירו אתכם בשלום מהמסלולים. במה חייבים להצטייד, איך יודעים מה המידה הנכונה ואיזה מגנים מומלצים לבעלי ישבן עדין? מדריך להגנה עצמית

הגולש הישראלי הממוצע זוכה לבלות בד"כ רק שבוע בשנה על השלג. ביתר 51 השבועות הוא נאלץ להסתפק בדפדוף בתמונות מהחופשה הקודמת, תכנון החופשה הבאה וביקור בחנויות ציוד. לכן, כשכבר מגיע היום המיוחל ונוחתים בעיירה מושלגת אי-שם, אף אחד לא רוצה לסיים את החופשה מוקדם מהצפוי בגלל פציעה.

 

נושא הפציעות בסקי וסנובורד כאוב, ואולי אף מרתיע אנשים מסוימים מהתקרבות לספורט החורפי. אבל שילוב של הכנה גופנית נכונה וציוד מיגון אפקטיבי, יכול למזער את הסיכונים ולהחזיר אתכם הביתה בשלום.


קסדה. אם הראש חשוב לכם (צילום: חנה יגר, SkiDeal)

 

אם נדמה לכם שצריך להיראות כמו רובוטריקים או שחקני פוטבול כדי להיות מוגנים על ההר - טעות בידכם. אפשר למצוא היום מבחר גדול של מיגונים נוחים ופרקטיים. חלק מהמיגונים אף משולבים בתוך פריטי ביגוד תרמי, שכבה שבכל מקרה אף אחד לא מוותר עליה.

 

את המיגונים אפשר לחלק למספר קטגוריות, בהתאם לחלק בגוף עליו הם שומרים:

 

ראש ופנים

קסדה: לא פריט חובה רק עבור ילדים או גולשים תחרותיים, אלא לכל מי שהראש חשוב לו. אפילו במהירויות נמוכות יחסית, מפגש של הגולגולת עם שלג מהודק או קרח יכול להיגמר בזעזוע מוח ואף יותר מזה. מבחינת ההגנה שהן מספקות, קסדות סקי וקסדות סנובורד זהות כמעט לגמרי. עיקר ההבדלים ביניהן נעוצים בעיצוב.

 

הקסדות כיום, מעבר להיותן קלות, מגיעות בעשרות צבעים וצורות כך שכל גולש יוכל למצוא את זו שתתאים לו. נוסף לפתחי איוורור ותופסנים לגוגלס, יש גם שלל פיתוחים שנועדו לספק התאמה מושלמת לראש: החל בריפודים מתפרקים בעוביים שונים, דרך מערכות שמזכירות קסדות אופניים ועד לכריות אוויר קטנות שניתנות לניפוח.

 

בנוסף, קסדות רבות מגיעות עם אוזניות ואפשרות חיבור לנגן מוזיקה. זה אולי לא עוזר לבטיחות, אבל מספק חוויה עוצמתית. המלצה: שמרו על ווליום סביר שיאפשר לכם לשים לב לסביבה והשאירו אוזן אחת פנויה.

 

איך בוחרים קסדה בגודל הנכון? הקסדה אמורה להיות צמודה אך לא לעצור את זרימת הדם. אם אחרי מספר דקות של חבישה יש לכם סימנים אדומים רציניים על המצח - סימן שהיא קטנה מדי. מנגד, אם אתם מצליחים להזיז את הראש בקלות ימינה ושמאלה בתוך הקסדה בעודכם מחזיקים אותה בשתי ידיים - סימן שהיא גדולה מדי.

 

החלק הקדמי של הקסדה אמור לשבת מעט מעל קו הגבות, ואילו החלק האחורי לא אמור לגעת בעורף. אם אתם מצליחים לדחוף בקלות את הקסדה מכיוון העורף למעלה כשהיא רכוסה - סימן שהיא גדולה מדי. אם יש לכם גוגלס, אל תשכחו למדוד אותם עם הקסדה.

 

באדיבות סקי פס

 

גוגלס: לכאורה מדובר בפריט אופטי בלבד, אך מבנה המשקפת הבולט עוזר מאוד להגן על העיניים ועצמות הלחיים. הקפידו שהגוגלס ישבו בנוחות על הפנים ולא ילחצו על האף. מומלץ לקנות משקף בעל עדשה כפולה (נגד אדים), ולשים לב שהספוג איכותי ולא מגרה את העור. יש גם דגמים מיוחדים לבעלי משקפיים.

 

ידיים

כפפות: אביזר מיגון שאסור לוותר עליו באף חופשת סקי, לפחות לא אם רוצים לחזור הביתה עם עשר אצבעות. ברמה הבסיסית ביותר, כפפות יגנו עליכם מכוויות קור וחתכים. כפפות של חמש אצבעות יספקו לכם פונקציונליות רבה יותר, בעוד שמיטנס ישמרו טוב יותר על חום הגוף.

 

לגולשי סנובורד מומלץ לקנות כפפות עם הגנה פנימית לפרק היד. יש כפפות עם הגנה קשיחה רק לשורש כף היד, וכאלה עם מיגון לחלק העליון של הפרק, שמגביל את טווח התנועה ומקטין את הסיכוי לשברים ונקעים.

 

איך בוחרים כפפה במידה הנכונה? הכפפה צריכה להיות הדוקה אך לא לוחצת, ולאפשר טווח תנועה. אם אתם מרגישים לחץ על קצות האצבעות כשאתם פושטים את היד עד הסוף - הכפפה קטנה מדי. אם נותר בקצות האצבעות רווח של יותר מחצי ס"מ כשהאצבעות מתוחות - היא גדולה מדי. אם יש בכפפה מיגון לפרק היד, חשוב לוודא שהוא יושב במקום ולא מכאיב בשום זווית.


נקווה שיש לו מגן ישבן (צילום: Cerro Catedral. Luciano Rodriguez)

 

פלג גוף תחתון

מכנסיים עם מיגונים: הם מזכירים קצת מכנסי רכיבה של רוכבי אופניים, רק שהם הרבה יותר מרופדים. מדובר במכנסיים עם הגנות (מפלסטיק או ספוג, תלוי בדגם) לעצם הזנב, עצמות האגן והירכיים.

 

המכנסיים לא רק מרככים את הכאב שבנפילות ועוזרים למנוע שברים, אלא מהווים חיץ נוסף בין הישבן שלכם לרטיבות ולקור שבחוץ. הם מתאימים בעיקר למתחילים, שמבלים בלית ברירה הרבה זמן בנפילות, אך גם לגולשים מתקדמים שמבלים הרבה זמן בסנופארק או בקפיצות.

 

איך בוחרים מכנסיים במידה הנכונה? בדיוק כמו מכנסי רכיבה לאופניים, גם מכנסי המיגון לגולשים צריכים להיות הדוקים, שכן הם נועדו ללבישה ישר על הגוף או מעל מכנסיים תרמיים. ודאו שכל הריפודים והמיגונים צמודים לחלק הרלוונטי בגוף עליו הם אמורים להגן, בדקו שאין תזוזות מיותרות כשאתם מתיישבים ואל תשכחו לוודא שגם מכנסי הגלישה עולים בלי בעיה.

 

מגני ברכיים ושוקיים: יש מגני פלסטיק קשיחים, הדומים לאלו של רוכבי אופנועים, שנועדו ללבישה מעל ביגוד הסקי. יש גם מגנים שניתן ללבוש בין הביגוד התרמי למכנסי הגלישה ואף מכנסיים תרמיים שכבר מגיעים עם ריפוד ברכיים רך בילט-אין.

 

המיגונים הקשיחים מומלצים בעיקר לגולשים שמתכננים לבלות הרבה זמן בסנופארק ולא רוצים מפגש ישיר בין מתקני המתכת והעצמות שלהם.

 

פלג גוף עליון

שריון ומיגוני כתפיים: חברות שונות מציעות כיום חולצות עם מיגון מובנה לכתפיים, צלעות עמוד השדרה ועצמות הבריח. המיגונים קשיחים, וניתנים לשליפה והסרה - כל אחד לפי מה שמתאים לו. אפשר לקנות גם מיגונים ייעודיים נפרדים לעמוד השדרה.

 

אוהד גוטמן הוא מנהל מחלקת סנובורד בחנות סקי-פס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ודאו שהגוגלס נוחים עם הקסדה
צילום: The North Face
מגן לעמוד השדרה
צילום: חנה יגר
מומלצים