שתף קטע נבחר

צילום: AFP

דיווח מיוחד מהאיטי: אפילו הממשלה יושבת ובוהה

הגורל היכה שוב במדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי ולא הפלה בין עניים לעניים מעט פחות. נחום ברנע, שליח "ידיעות אחרונות" להאיטי, מדווח ל-ynet מזירת האסון, על בתים שקרסו, פליטים אחוזי אימה, ואותו ריח מתוק, מבחיל, של גופות שנרקבו

אנחנו מכירים את התמונות האלה מהמלחמות: בתים שגגותיהם קורסים אל תוך האדמה, פליטים שהולכים לאיטם, משפחות משפחות, מיטלטליהם על ראשיהם ואימה בפניהם. גם את הריח אנחנו מכירים - ריח מתוק, מבחיל, של גופות שנרקבו תחת ההריסות.

  

רעש האדמה בהאיטי - כל העדכונים ב-ynet:

 

אבל רק במלחמות עולם, בלונדון, בטוקיו או בברלין, ראו הרס ואובדן בקנה מידה כזה. פורט-או-פרינס, עיר שהקיבולת האמיתית שלה היא חצי מיליון נפש וחיים בה בפועל כשלושה מיליון, נראית כאילו כוח עליון פרס אותה לפרוסות, כמו עוגה. בית אחד נהרס עד היסוד בעוד שהבית לידו נפגע רק בשוליים. שכונה אחת נעלמה והשכונה שלידה נשארה כפי שהיא. הגורל לא הפלה בין עניים לעניים-פחות. המכה היתה עיוורת.  

 

האיטי היא הענייה במדינות חצי הכדור המערבי, ואחת מעשר המדינות העניות ביותר בעולם. 70 אחוז מהאוכלוסייה מרוויחה פחות משני דולר ליום. יש לה מסורת ארוכת שנים של שלטון עריץ, מושחת ובעיקר בלתי-יעיל.  


מדינה בלי כתובת. ההרס בפורט-או-פרינס (צילום: AFP)

 

ממשלת האיטי לא קיימת למעשה במאמץ הבינלאומי להתמודד עם האסון. עובדת בכירה בארגון סיוע בינלאומי תיארה באוזניי את תגובת הממשלה המקומית כ"הלם". "הם יושבים ובוהים, לא מציעים דבר". הערה דומה היתה לה על שלטונות הרפובליקה הדומיניקנית השכנה, שלא נפגעה באסון. לא מהם תבוא הישועה.

  

על העיר פושטים עכשיו צוותי סיוע ממדינות שונות בעולם הראשון, וכמובן, ארגוני זכויות אדם. הם היו הראשונים לעזור. מרפאות מאולתרות הוקמו לאורך הכבישים. לחלק מפליטי הרעש חולקו אוהלים, שמיכות ומזון, ומשלוחים גדולים נוספים יצאו לדרך. אבל אין בינתיים יד אחת שמכוונת את כל הפעילות, ואין כתובת אחת לעזרה. אנשים שומעים שמועות מפה לאוזן, ובאים להצטייד. גם אין רישום מסודר של נעדרים ונפגעים.

  

מה שקרה להאיטי יכול לקרות, כמובן לעשרות מדינות אחרות, ואנחנו לא האחרונים ברשימה. הלקח המובן-מאליו הוא שיש להיערך ברצינות לרעידת האדמה שתגיע. הלקח האחר הוא לקיים מערכת שלטונית שרוצה ומסוגלת לתת כתובת לאוכלוסייה בעת חירום.  

 

תושבי פורט-או-פרינס התעוררו גם היום לעוד רעידת אדמה. הפעם זה נגמר בלי נזק, אבל הטראומה חזרה. "עמדתי בביתי במשך דקות, כשכל גופי רועד", סיפר הנהג שהוביל אותי אל מרכז העיר. "אני לא יודע מה אעשה כשתגיע הרעידה הבאה".

 

  • דיווח נרחב של נחום ברנע ממוקד האסון - ביום ראשון ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדינה בהלם
צילום: AP
סיוע מהעולם הראשון
צילום: AP
הקורבנות בין ההריסות
צילום: AFP
מומלצים