שתף קטע נבחר

חשש לאי-סדרים ברישוי מורי דרך ברוסית

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה בסוגיה, לאחר שכמעט כל החניכים בקורסים בירושלים ובת"א נכשלו בבחינות הרישוי. בירושלים עבר רק תלמיד אחד מתוך 40

מי מדריך את המדריכים? ועדת הכלכלה נדרשה אתמול (ג') לברר בדיון מיוחד טענות על "אי-סדרים" במבחני משרד התיירות לרישוי מורי דרך בשפה הרוסית. ביטול החובה להצטייד באשרות כניסה לישראל לנושאי דרכונים של רוסיה ואוקראינה יגדיל בהיקף חסר תקדים את מספר התיירים ממדינות אלה. הביקוש הרב מחייב לתגבר את מספר מורי הדרך הישראלים דוברי רוסית, ולהכשיר במהירות האפשרית מדריכים רבים.

 

בינתיים יש מכשולים. הקורסים מתקיימים בבתי ספר לתיירות בערי הארץ - כולם בבעלות פרטית, אבל תחת פיקוח משרד התיירות על התוכן ועל מבחני הרישוי. כל קורס נמשך שנה וחצי. שכר הלימוד - 20 אלף שקל, כולל ההוצאות הכרוכות בעשרות סיורי הלימוד. המחזור הראשון של שני הקורסים הראשונים בשפה הרוסית הסתיים באחרונה, והתוצאות הסבו מפח נפש לרוב החניכים. אכזבתם וצעקתם הגיעה עד לכנסת.

 

יוזם הדיון, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), טען שהכסף הרב ששילמו החניכים ירד לטמיון. בקורס שהתקיים בירושלים נכשלו במבחני הגמר 98% מהחניכים (39 מתוך 40). הקורס בתל אביב הסתים בתוצאה "טובה יותר". לדברי אלקין, נכשלו שם "רק" 80% מ-30 החניכים, כלומר 24.

 

"יושר, הגינות ושקיפות"

במשרד התיירות אומרים שבתל אביב נכשלו רק 14, כ-50%, שיעור ההצלחה בממוצע הארצי של כל בתי הספר, גם בקורסים בעברית ובאנגלית. לדברי המשרד, שיעור ההצלחה הזה היה מקובל גם במחזורים קודמים. לגבי הקורסים ברוסית, בעיקר הירושלמי, מודים שם כי "היה זה מחזור ראשון, ואכן התגלו שם בעיות".

 

בקשת הדיון עשתה גלים במשרד התיירות. "נדהמנו מנושא הדיון", אמרה לוועדה מינה גנם, מנהלת האגף להכשרה מקצועית. "קשה לי לקבל ולהאמין שיש אפילו חשד לאי-סדרים. כל תהליכי ההכשרה והבחינות מאד מוקפדים אצלנו ביושר, הגינות שקיפות".


בעיות שפה במבחנים? (צילום אילוסטרציה: ויז'ואל פוטוס)

 

אלקין ידע כי לפני שנקבע מועד הדיון, נכנס לתמונה השר סטס מיסז'ניקוב, וביקש לקיים בדיקה חוזרת של תלונות החניכים. התברר כי תרגום השאלונים מעברית לרוסית הטעה בלא מעט שאלות. הוחלט לשקלל בציוני הגמר של הנכשלים את הציונים שקיבלו בבחינות הביניים. מספר המצליחים בירושלים גדל מ-1 ל-7 ובתל-אביב מ-14 ל-16.

 

אבל הבעיות לא נבעו רק מהתרגום הלקוי של שאלוני הבחינות. הקשיים התגלו במשך הקורס סביב התוכן והמנהיגות, ולא מעט כתוצאה ממיון לא מוצלח של המועמדים.

 

"אנחנו לא יכולים להשתתף ולהשפיע במיונים"

באשר לתוכן - משרד התיירות התאים אותו לציפיות ולדרישות התיירים הנוצרים- פרבוסלבים שאינם מגלים עניין באתרים שאין להם קשר לנצרות. הקו הלא-כל-כך ישראלי לא נראה לחניכים רבים. אחד מהם, מיכאל בירמן, הודה כי כשומר מצוות הוא נפגע מהתוכן הנוצרי של הקורס.

 

האם הבעיות נבעו גם ממיון לקוי של המועמדים? האם למשרד התיירות אין סמכות להתערב גם בשלב המוקדם והחיוני של התאמתם לקורסים? גנם: "אני מסכימה שהמיון משפיע על חתך התלמידים, אבל אנחנו לא יכולים להשתתף ולהשפיע במיונים, אלא רק להתריע". 

 

לח"כ אלקין נראה שהפיקוח של משרד התיירות נפל בין הכיסאות. "אני יוצא מהדיון הזה יותר מודאג ממה שהייתי. כולם בסדר חוץ מהעם. למה שלא תלכו קצת יותר לעומק? לא סביר שרק הסיבות הללו הכשילו דווקא את הקורסים ברוסית, וכפי ששמעתי גם בקורס באנגלית. אני לא יודע אם ההסברים שלכם סיפקו את השר. אותי זה לא מספק. האנשים שילמו במיטב כספם. צריך למצוא להם פתרון".

 

הדיון לא הסתיים מקוצר הזמן. יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד), שלח את נציגי המשרד לעשות חושבים. אקוניס קבע דיון נוסף בעוד שבועות ספורים, ואמר שהמשרד חייב לשפר את הפיקוח שלו על בתי הספר.

 

מלשכת השר נמסר כי השגיאות נלמדות, הם מפיקים לקחים, וגם מוכנים ללכת לקראת החניכים שנכשלו, בעיקר אלה הירושלמים. יערכו בעבורם קורס הכנה לבחינות חוזרות בהדרכת איש המקצוע הטוב ביותר של המשרד - הפעם הכל על חשבון המדינה, ובלבד שלא יחסרו מורי דרך להמוני התיירים מרוסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הכסף ירד לטמיון. אלקין
צילום: גיל יוחנן
צורך לענות על הביקוש הגובר. תיירים בישראל
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים