שתף קטע נבחר

לונדון: המערב בוחן דרכים לסגת מאפגניסטן

נציגים מ-70 מדינות וארגונים התכנסו בבריטניה כדי לדון באסטרטגיה שתאפשר נסיגה מאפגניסטן. במוקד השיחות, העברת האחריות הביטחונית לכוחות האפגניים ובחינה של תמריצים לאנשי טליבאן שיניחו את נשקם

שמונה שנים אחרי תחילת המערכה באפגניסטן, בוחן המערב אסטרטגיית יציאה. נציגים מעשרות מדינות וארגונים נפגשו היום (ה') בבריטניה כדי לבחון דרכים לסיים את המלחמה המתמשכת. הם שואפים, בין היתר, לגבש תוכנית שתאפשר את העברת האחריות הביטחונית לכוחות האפגנים, ותספק תמריצים לאנשי טליבאן המבקשים להניח את נשקם.

 

בפתח הדיון, בירך נשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי, את נציגי 70 המדינות והארגונים שהתכנסו בלונדון. אחרי שמונה שנות לחימה, מעוניין המנהיג האפגני לגייס תמיכה בינלאומית חדשה לחזית. החשש העיקרי כיום באפגניסטן הוא תשישות המערב לנוכח המשך הפיגועים ופעולות האיבה מצד אנשי הטליבאן ואל-קאעידה.


נציגים מעשרות מדינות וארגונים דנים באפגניסטן (צילום: AFP)

 

עיתון "הטיימס" דיווח הבוקר כי הוועידה צפויה להחליט על העברת מאות מליוני דולרים לממשלת אפגניסטן, כדי לאפשר לה "לקנות" אנשי טליבאן המבקשים לזנוח את נשקם. נציגי המערב יעבירו, כך לפי הדיווח, 500 מיליון דולר לנשיא קרזאי, כדי שיוכל לממן בתים ומשכורות ללוחמים שיסכימו לערוק משורות הטליבאן - ולחבור לכוחות הביטחון האפגניים.

 

"שעה מכריעה למאמצים הבינלאומיים"

בראש השיחות עומדים מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, ומפקד כוחות נאט"ו אנדרס פוג ראסמוסן. השלושה יבחנו דרכים להעביר את האחריות הביטחונית מידי הקואליציה המערבית לידי כוחות הביטחון האפגנים בכמה מחוזות, עד סוף השנה. 

 

"זוהי שעה מכריעה למאמצים הבינלאומיים המשותפים, שנועדו לסיים לעם האפגני למשול ולשמור על ביטחון ארצו", אמר ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, שארצו מארחת את הוועידה למשך יום אחד. "הוועידה הזו מציינת את תחילת תהליך ההעברה".

 

בראון ציין כי אחת ממטרות הוועידה, היא להגדיר את תגבור הכוחות הפועלים במדינה. לדבריו,

 השאיפה היא שעד אוקטובר 2011 יפעלו 171,600 חיילים בשירות צבא אפגניסטן, וכ-134 אלף שוטרים יתפקדו לשורות המשטרה. "עלינו להשיב את הגאות עד מחצית השנה הבאה".

 

נשיא אפגניסטן קרזאי הציג את מאמצי הממשל לקראת נשיאה באחריות הביטחונית בכל 34 המחוזות עד 2015. הוא ציין, עם זאת, כי הוא מצפה שהכוחות הזרים ימשיכו לפעול במדינה גם במהלך העשור הקרוב. "בנושא אימון וחימוש כוחות הביטחון האפגנים, יש צורך בחמש עד 10 שנים לכל היותר", אמר בראיון לרשת BBC.

 

על רקע ועידת הפסגה, הזהיר היום שליח האו"ם לאפגניסטן,כי האסטרטגיה הצבאית במדינה שגויה מיוסדה וצפויה להוביל לכישלון. קאי איידה, שמונה רק לאחרונה, אמר בראיון ל"טיימס" כי התמקדות בפן הצבאי תבוא "על חשבון אסטרטגי פוליטית שאותה תנהיג ממשלת אפגניסטן. גם מפקד הכוחות האמריקנים במדינה, הגנרל סטנלי מקריסטל, העריך השבוע כי שלא ניתן להכריע את הטליבאן בלחימה והבהיר כי נדרשות פשרות פוליטיות פנימיות שיובילו לשלום. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בראון וקרזאי, היום
צילום: AFP
קלינטון ושר החוץ הבריטי דיוויד מיליבנד
צילום: AP
מומלצים