שתף קטע נבחר

מתחת לסלע: טיול של פריחה בגבעת הרקפות

פארק רמת מנשה מלבלב בפריחה מרהיבה בשדות, המים זורמים בערוצים, והנוף צבעוני ומרהיב. הכלניות, הנוריות ובעיקר הרקפות מחכות לכם בהמוניהן, במרחב הביוספרי

מרחבי רמת מנשה נראים כמו אחרי עבודת פוטושופ מקצועית. הירוק עז מתמיד והפרחים נראים כמו טיפות צבע שהושלכו על ידי צייר במקומות הנכונים. יער הרקפות ליד קיבוץ גלעד שובר שיאים מדי שנה בריכוז הרקפות הנדיר. בעמק השלום שלל צבעים של כלניות, נוריות ועיריוני. איריסים משתלבים בחגיגה וביניהם סחלבים ופרחי שדה קטנים. האזור מציע מסלולי טיול לאורך אפיקי הנחלים, גבעות מוריקות, עצים רעננים אחרי הגשם ושפע של פריחות.  

 

קרן קיימת לישראל והמועצה האזורית מגידו יזמו מהלך לשמר את אופיו של האזור. פארק רמת מנשה המשתרע על פני 84,000 דונם הוכרז כפארק ביוספרי - פארק המשלב התייחסות לטבע ולתושבי המתגוררים באזור כאל יחידה אחת. במרחב כזה מתקיים פיתוח שמשלב התייחסות ליישובים, לחקלאות ידידותית לסביבה ושמירה על ערכי הטבע. והסביבה. כשהמטרה היא לשמר ערכי טבע ונוף למען הדורות הבאים. בתחום הפארק כלולים יערות, שמורות טבע, שטחי חקלאות, שדות מרעה ושישה יישובים כפריים, המהווים חלק ממכלול הפארק: מושב עין העמק והקיבוצים גלעד, דליה, רמת השופט, עין השופט ורמות מנשה.


קצת חקלאות, הרבה טבע. רמת מנשה (צילומים: רונית סבירסקי, קק"ל)

 

להחזיר את יערות האלונים

נראה כי בעבר הייתה רמת מנשה כולה מכוסה ביערות של אלוני תבור. רוב היער הושמד במהלך השנים ושרידים ממנו נמצאים בגבעות שבאזור קיבוץ גלעד. קק"ל פועלת לאחרונה להשבת היערות ולהגדלת שטחם באמצעות זריעת בלוטים של אלוני תבור. לאורך הנחלים הזורמים צומחים עצי ערבה מחודדת ושיחי פטל קדוש. בנחל השופט ובנחל גחר צומחים ריכוזים של אולמוס שעיר שהוא עץ נדיר בארץ.

 

קק"ל הכשירה בפארק רמת מנשה דרך באורך 27 קילומטרים ולאורכה שלטי הכוונה בצורת חצים על עמודי עץ. כדי לשמור על אופיו של הנוף, ישנם קטעים שלא נסללו, כדי לשמור על השתלבותם הטבעית בנוף. לפיכך, קטעי דרך מסוימים עשויים להיות בעלי עבירות בינונית ולאחר גשם מעט בוציים. הדרך מתאימה למעבר רכב פרטי, אך כוללת קטעים משובשים מעט, שבמהלכם מומלץ להתקדם בנסיעה איטית.

 

מוזיאון היסטורי לתולדות ההגנה

ג'וערה, או בשמה העברי 'גבעת נוח', שוכנת לצד הכביש שיורד מעין השופט אל משמר העמק. המבנה בראש הגבעה שימש למגורי המתיישבים הראשונים של עין השופט עד שהוקם הקיבוץ ב- 1937 והפך לבסיס אימונים והכשרה של מפקדי הפלמ"ח. בתום מלחמת השחרור שימש להכשרת מפקדים בצה"ל והיום יש בו מוזיאון היסטורי לתולדות ארגון ההגנה שחידש את פניו בשנה האחרונה. מגג הבניין ישנה תצפית אל הנופים והישובים של רמת מנשה. המרחבים הפתוחים והקרבה למרכז הפכו את האזור למבוקש בכל סוגי הספורט המשפחתיים והאתגרים, ומתקיימים בו מרוצי וטיולי אופניים, ניווטים ומסלולי הליכה רגליים.

 

מסלול טיול שיוצא מג'וערה מוביל בדרכי עפר שאינן מחייבות רכבי שטח. מקיפים את ג'וערה ואת מטווח הירי הסמוך ממערב ונוסעים כשני קילומטרים לעין שולמית. משם ממשיכים לאורך נחל משמר העמק למקום שבו עומדת מצבה לזכר חבר קיבוץ שנרצח ב-1938 ומשם חזרה לכביש. כקילומטר וחצי לכיוון דרום מזרח נמצאת חרבת בית ראס. זוהי גבעה שהייתה משלט חיוני במערכה על משמר העמק במלחמת השחרור. משם צפונה בדרכי יער צרות מגיעים לגבעת קאת, עם תצפית מרהיבה ורצפת פסיפס ביזנטית. הדרך ממשיכה לגבעת אשמר הבזלתית שבולטת על פני הסביבה ול"הר הגעש" המתנשא מעל הסביבה וממנו צופים אל מרחבים ירוקים ומיוערים.  

 

אנו אנו הפלמ"ח

היעד הבא הוא אתר מערת הפלמ"ח בקיבוץ משמר העמק, שהכניסה אליו היא בתשלום עם הדרכה ותאום מראש. למי שמתגעגע לשרות הצבאי ולרוח הקרבית, כדאי לפגוש את ישע עקרון שמנהל את המקום. כשיתחיל לדבר, תרגישו צורך לעבור לדום מתוח. הוא אמנם לא יסדר אתכם בשלשות אבל אתם תלכו אחריו בשקט מופתי כשהוא יראה לכם את מסלול המכשולים של חברי הפלמ"ח, יסייר בין האוהלים שפזורים בשטח ולבסוף מערת הפלמ"ח שהייתה מקום מפגש ומרכז ההדרכה של "המחלקה הגרמנית" ו"המחלקה הערבית". במערה הסודית, ממש כמו בסיפורי חסמבה של יגאל מוסינזון, תלויים רובים ואקדחים עם פתקיות הסבר: מאוזר, קרבין, סטן ורובה אנגלי. על הקירות והתקרה תלויות עששיות, על שולחן קטן מונחים אפודים, חגורות, פרימוסים ומכשירי קשר. אפשר לדמיין את ריח הקפה השחור שהתבשל שם בפינג'אנים והיה חלק מהווי הפלמ"ח.

 

אל האולמוס השעיר

מסלול טיול נוסף באזור יוצא משערו האחורי של קיבוץ רמת השופט אל ערוץ האולמוסים ולמעיינות נחל השופט העליון. צמחיית נחלים סבוכה, עצי תות ושיחי פטל מלווים את המטיילים עד לטחנת ריחנייה ולמעיין.


מסלול ירוק ויפה. עמק השלום

 

חוזרים בדרך המובילה אל "עמק השלום", שהיה אחוזה של נוצרים אוהבי ישראל וקיבל גם את השם "רמת השניים" לזכר שני שומרים שנפלו במקום במאורעות 1936. במרכז העמק עומדים שני ברושים שמסמלים את השניים. ליד מכון השאיבה הישן של רמת השופט חוצים את ערוץ הנחל בגשרון עץ וממשיכים אל הגבעות המיוערות עד למעין אמי, הבריכה והמפל.


עין אמי

 

גבעת הרקפות

גבעת הרקפות בולטת מעל פני השטח בסמוך לקיבוץ גלעד (מבטאים כמו מצבת זיכרון), בלב רמת מנשה. ממחלף אליקים פונים לכביש 672 ונוסעים דרומה כ-10 קילומטרים עד החניון. הדרך מסומנת ומובילה את המטיילים אל גשרון עץ וממנה מטפסים בעליה מתונה אל חורשת העצים. הרקפות בחרו לפרוח דווקא בצל האורנים בצפיפות שיוצרת משטח ורוד אחיד ומרשים שקשה למצוא דומים לו במקומות אחרים בארץ. המסלול קל להליכה ועובר בלב החורשה, יורד מן הגבעה מקיף אותה מסביב וחוזר לנקודת המוצא.

 

אוספים מהמזרח הרחוק

כתוספת תרבותית למסלולי הטיול משמש מוזיאון וילפריד ישראל בקיבוץ הזורע. המוזיאון מציג אוסף פרטי שכולל פריטים ואוצרות נדירים מהמזרח הרחוק: פסלים סינים מהמאה השנייה לספירה, ראשי בודהות, אגרטלים מתקופת מינג, מראות ברונזה ופסלי חיות. אגף נוסף במוזיאון מציג אוסף ארכיאולוגי יוצא דופן ממצרים ופרס שנרכש מסוחרי עתיקות ואליו התווספו ממצאים ארכיאולוגים מקומיים שהתגלו בעזרת הארכיאולוג עזרא מאירוב, תושב הקיבוץ.

 

מרחק נסיעה קצר מוביל למושבה הוותיקה יקנעם שפותחת את בתיה בפני מבקרים. מושבה קטנה וציורית, שמתגוררות בה 350 משפחות והרבה אמנים. תמצאו שם סטודיו לציור, תכשיטים, קרמיקה, נפחות ברזל, אמנית טקסטיל, ויטראז'ים, גן פסלים וגלריה. יש גם יצרני גבינות עיזים, שמן זית, יקב וספא.

 

איך מגיעים: לפארק מספר כניסות. דרך יערות הזורע מכביש יקנעם מספר 66, לחניון יער הרקפות מצומת אליקים דרך כביש 672, ממושב עמיקם לאורך נחל תנינים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחל שופט
צילום: רונית סבירסקי
רמת השניים. הברושים לזכרם
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים