שתף קטע נבחר

ההסכם באירלנד: "הזדמנות לחידוש השותפות"

הקתולים והפרוטסטנטים הגיעו להסכם הפוליטי על המשך האצלת הסמכויות בצפון אירלנד. שושביני ההסכם, ראשי הממשלות של בריטניה ואירלנד, באו לבלפסט כדי לקטוף את הפירות. גורדון בראון: "רוח חדשה של שיתוף פעולה וכבוד". מושל צפון אירלנד: "אם אולימפיאדת לונדון תכלול מו"מ כמקצוע ספורט - מובטחת מדליית הזהב"

"ההסכם הזה הוא ההבטחה שלא נחזור לקרבות העבר הכואבים" – כך אמר היום (שישי) מושל צפון-אירלנד, פיטר רובינסון, במסיבת עיתונאים חגיגית בו הוכרז הסכם האצלת הסמכויות החדש בחבל. ההסכם הושג בתום עשרה ימים של מגעים קדחתניים בין הקתולים וממשלת אירלנד, לבין הפרוטסטנטים וממשלת בריטניה, ולאחר חששות כבדים מפני קריסת השלטון המשותף הקיים מזה שנתיים וחצי.

  

"עם ההסכם הזה הנחנו את היסודות לעתיד טוב יותר לכולנו", אמר רובינסון, שהוא מנהיגה של המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית (DUP). "אינני מעמיד פנים שהיה קל להגיע להסכם הזה, אך כל הצדדים נלחמו עליו. רק כך הוא יהיה מובטח לטווח ארוך יותר. בשבועות הקרובים נביא את ההסכם להצבעה וזה יהיה צעד משמעותי קדימה", אמר.

  

רובינסון הודה בדבריו לראש ממשלת בריטניה ואמר לו בהומור: "אני יודע שאתם מצפים לאולימפיאדת לונדון ב-2012. אם משא ומתן יהיה ענף ספורט - ניכנס לנבחרת ונזכה במדליית זהב". הנוכחים בטקס הגיבו בצחוק גדול.

  

"אנחנו חייבים להגן על כל מה שיקר לנו, האמונות שלנו המסורות שלנו ומעל לכל - היחסים החדשים שצמחו מההסכם", אמר קוואן והוסיף: "ההסכם שהושג מייצג הזדמנות נדירה לחידוש השותפות. הממשלה האירית מחויבת לעבוד עם הממשלה הבריטית. העתיד הטוב יותר חייב לכלול סובלנות וכבוד לאחרים. ההסכם הזה פותח פרק חדש".

 

"ההישגים היו גדולים ומעוררי השראה, אך הם לא שייכים לנו, הם שייכים לאנשי צפון אירלנד", אמר ה"שושבין" להסכם, גורדון בראון, שהוסיף כי המהלך הושג הודות ל"רוח חדשה של שיתוף פעולה וכבוד".

 

סמכויות חדשות לשיטור ושיפוט

פריצת הדרך שהובילה להסכם החדש, באה אחרי שהפרוטסטנטים והקתולים הגיעו להסכמה על סמכויות השיטור והשיפוט בחבל. לפי ההסכם, לראשונה יהיה בצפון אירלנד שר משפטים, שיקבל לידיו סמכויות שהיו עד-כה בידי בריטניה. ההצבעה בפרלמנט הצפון אירי צפויה להתקיים ב-9 במארס וההסכם עצמו צפוי להיכנס לתוקף כחודש לאחר מכן.

  

סוגיה נוספת שעמדה במחלוקת היא כיצד ינוהלו ויפוקחו "מצעדי הנאמנות" של הקתולים והפרוטסטנטים. בעניין זו התפשרה המפלגה היוניוניסטית לטובת שין פיין הקתולית וההסכם בין הצדדים יובא לחקיקה. מנהיג שין פיין, גרי אדאמס, בירך את הפרוטסטנים על הפשרה ואמר ב-BBC כי "כעת קיים סיכוי נהדר שנוכל ללכת יחד קדימה. ההסכם על המצעדים אינו רק עניין של פרוטוקול, זה הסכם שמעיד על נכונות ההנהגה לקבל את הממשל המשותף".

  

ואולם, בצפון אירלנד יש גם מי שמתנגד להסכם החדש. המפלגה היוניוניסטית

המסורתית, פלג פרוטסטנטי קיצוני יותר, מתח ביקורת על ההסכם וכינתה את המפלגת השלטון "בובת שלג שנמסה". "המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית לא רק מאכזבת את עצמה בהסכם הזה, היא מאכזבת את ארצה", אמר מנהיג המפלגה המסורתית ג'ים אליסטר.

  

לדבריו, העובדה ש-14 מתוך 49 חברי ועידת מפלגת השלטון הצביעו נגד ההסכם, מעידה על כך הם לא הגיעו להישגים בימי הדיונים. "ככל שהלחץ גבר וה'חום' התגבר, הם הלכו ונמסו כמו בובת שלג", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קאוון ובראון, השבוע
צילום: רויטרס
מומלצים