שתף קטע נבחר

אחרי הפיצוץ: צה"ל יגביר סיורים באזורי מוקשים

בעקבות פציעתם של דניאל ועמית יובל ששיחקו בשלג ברמת הגולן, אמר ל-ynet גורם צבאי כי המטיילים חייבים לגלות מודעות לסכנה. ברמת הגולן כ-2,000 שדות מוקשים, אך למרות זאת נראה כי אלפי מטיילים לא שמים לב לשלטים. צה"ל פועל להקים גדרות, אך במועצה מאשימים: מונעים את פינוי המוקשים

הילדים דניאל ועמית יובל מאושפזים עדיין בבית החולים רמב"ם בחיפה, אחרי שנפגעו מפיצוץ מוקש בשעה ששיחקו בשלג ברמת הגולן. כף רגלו של דניאל בן ה-11 נקטעה ואחותו בת ה-12 סובלת מרסיסים שחדרו לגופה. בצה"ל אמרו אמש (שבת) ל-ynet כי יגבירו את הסיורים ליד שדות המוקשים בגולן בסופי שבוע וינסו בתיאום עם גופים נוספים למנוע מאזרחים להתקרב לאזורים מסוכנים.

 

הילדים שיחקו בשלג, ונפגעו ממוקש - הסיקור ב-ynet:

 

הוריהם של השניים האשימו את הרשויות ואמרו, כי המקום שבו שיחקו בשלג היה "פתוח לחלוטין ולא מגודר באופן המונע כניסה", אך גורם צבאי הסביר כי לא ניתן להציב שומר בכל שדה מוקשים ברמת הגולן וכי המטיילים חייבים לגלות מודעות לסכנה ותשומת לב. "יש ברמת הגולן מספיק אזורים שבהם ניתן ליהנות מהשלג, אזורים שהם רחוקים משדות מוקשים ואינם מהווים סיכון. עם ישראל יכול להגיע בהמוניו לטייל וליהנות", אמר הגורם.

 

ואולם, נראה כי למרות הסכנה, המטיילים חוצים את הגדר גם במקום שבו יש שילוט ברור. אורן יהודה, שטייל עם בני משפחתו בשמורת הר בנטל סיפר ל- ynet כיצד מאות מטיילים חצו שטחים שגודרו בבירור כאזורים שבהם יש מוקשים. "לכל אורך הכביש יש גדרות ומפוזרים שלטים של 'זהירות מוקשים', אבל מי שלא מודע לזה ולא שמע על המוקשים שבאזור, לא חושב על זה פעמיים. אלפי מטיילים לא שמו לב לא לגדרות ולא לשלטים - אנשים רצים ומתלהבים מהשלג ולא מסתכלים בכלל על השלטים".


מטיילים שעברו את הגדר המזהירה ממוקשים (צילום: אורן יהודה) 

 

רבבות מוקשים מול מאות אלפי מטיילים

לא פחות מ-2,000 שדות מוקשים פזורים ברמת הגולן וסביבם גדר באורך כולל של כ-1,300 ק"מ. בחלק מאזורים אלה מדובר במוקשים צבאיים בעלי צורך מבצעי ובחלק האחר במוקשים סוריים ישנים, שטיבם לא ברור. האזור שבו אירע הפיצוץ, סמוך למוצב צה"ל בהר אביטל, הוא אזור שבו הטמינו בעבר הסורים מוקשים נגד אדם. בצה"ל קיים צוות קבוע האמון על טיפול בשדות המוקשים. "הצוות מטפל בתחום 365 בשנה, מתקין גדרות, תולה שלטים, מתקן ומתחזק", אמר הגורם הצבאי.

 

לאזור הפיצוץ הגיעו בתוך זמן קצר מפקד חטיבת הגולן, אל"מ אשכול שוקרון, ואנשיו שסייעו לחלץ את הפצועים ולהובילם מחוץ לאזור על מנת לקבל טיפול רפואי. בצה"ל הביעו צער רב על האירוע שבמהלכו נפצעו בני המשפחה, וציינו כי יפעלו ככל שניתן להרחיק אזרחים מאזורים אלה. הגורם הצבאי אמר כי מתחקיר ראשוני בשטח עולה, כי הפיצוץ אירע כ-50 מטר בתוך שדה המוקשים, מה שמעיד שלא מדובר במוקש שנסחף.


האב מגואל בדם בכניסה לבית החולים (צילום: שי וקנין) 

 

בניגוד לטענות המשפחה, אמר הגורם כי האזור היה מגודר ומשולט באופן ברור. לעומת זה, עד ראייה לפיצוץ אמר כי בעת שהילדים שיחקו, לא היתה במקום גדר די בולטת - והיא הורמה כעבור כשעתיים. לדברי הגורם הצבאי, לעתים מגיעים למקום מטיילים ואחרים - שרואים כי חבריהם נמצאים שם - ומצטרפים אליהם ללא בדיקה יסודית של השטח. "בלי קשר לשדה המוקשים, מדובר במדרון תלול, ליד מוצב צבאי שלא מומלץ להסתובב לידו", אמר הגורם.

 

"לפעול מיידית לגידור שדות המוקשים"

במועצה האזורית הפנו אצבע מאשימה למערכת הביטחון ואמרו, כי "כבר עשר שנים מסרבים צה"ל ומשרד הביטחון לפנות שדות מוקשים ואף אינם מאפשרים למועצה לבצע פינוי מוקשים באמצעות חברות אזרחיות המתמחות בכך".

דוברת המועצה הוסיפה, כי המועצה פונה לשר הביטחון ולצה"ל "לפעול באופן מיידי לגידור שטחי המוקשים בגולן והצבת שילוט בולט לעין, שימנע כניסת מטיילים לשטחים ממוקשים". הדוברת ציינה כי בגולן מטיילים יותר משלושה מיליון מבקרים בשנה.

 

בעבר פינה צה"ל חלק ניכר משדות המוקשים בגולן, כך למשל באזור חד נס, לצורך הרחבת היישוב. חלק מהאזורים שבהם הוטמנו מוקשים צבאיים נחוצים מבצעית לצה"ל ולכן אינם מפונים. באשר לשדות הסורים הישנים - חלקם מסוכנים מאוד ותהליך הפינוי גם יקר - ולכן משקיע צה"ל בגידור ובשילוט. הגורם הצבאי קרא למטיילים להגיע רמת הגולן, אך לשים לב היטב לגדרות ולשלטים. "ניתן למנוע אירועים כאלה עם משמעת ומודעות עצמית", שב ואמר הגורם.

פורסם לראשונה 06/02/2010 23:28

 

בהכנת הידיעה השתתפה ענת שלו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בובת השלג שבנו הילדים
צילום: אביהו שפירא
האב בזירת הפיצוץ
צילום: אביהו שפירא
שלט באזור הפיצוץ
צילום: אביהו שפירא
מומלצים