שתף קטע נבחר

הסכם הפסקת האש בדרפור נחתם ונכנס לתוקף

בטקס חגיגי בקטאר חתמו נשיא סודן, עומר אל-באשיר, ומנהיג מיליציית המורדים הגדולה ביותר בדרפור, חליל איברהים, גם על הסכם מסגרת לשלום מלא. חודשיים לפני הבחירות הכלליות, האם יתר ארגוני המורדים בחבל יכירו בהסכם?

הסכם היסטורי: נשיא סודן, עומר אל-באשיר, חתם אמש (יום ג') על הסכם הפסקת אש עם "התנועה לצדק ולשיוויון" - ארגון המורדים הגדול ביותר בחבל דרפור. שני הצדדים חתמו גם על הסכם מסגרת לשלום מלא. בשם המורדים חתם על ההסכם המנהיג חליל איברהים. ההסכם ייכנס לתוקפו כבר הלילה. 

 

הסכם הפסקת האש הושג בתוך שיחות שניהלו אל-באשיר ואיברהים בדוחא עם שלושה מתווכים: אמיר קטאר שייח חאמד בין חליפה אל-ת'אני, נשיא צ'אד אידריס דבי, ונשיא אריתראה איסייאס אפוורקי. טקס החתימה התעכב בשעתיים בעקבות דרישת המורדים לדחות את הבחירות הכלליות, שצפויות להתקיים בעוד כחודשיים. ממשלת סודן התנגדה להצעה.

 

"אני קורא לכל אחיי ולכל הפעילים ביתר המיליציות החמושות בדרפור להתאחד למען ארצנו ולומר 'בואו נתחייב לפעול יחד לשלום'", אמר איברהים בטקס החתימה. נשיא סודן אמר כי הסכם הפסקת האש הוא "צעד חשוב לקראת סיום המלחמה בדרפור".

 

ההסכם שגובש בין הצדדים - הנלחמים זה שבע שנים - כולל 12 סעיפים מרכזיים ובהם גם סעיף המתייחס לשילובם של המורדים בכל דרגי המערכת הפוליטית בסודן. גורמים ב"תנועה לצדק ושיוויון" אמרו כי שילוב הארגון במסגרות הפוליטיות ייחל עם חתימת הסכם השלום, ככל הנראה בחודש הבא. 

 

מאז החלה המלחמה בדרפור בפברואר 2003 נהרגו בה על-פי נתוני האו"ם לפחות 300 אלף בני אדם.

 כ-2.7 מיליון בני אדם איבדו את בתיהם ומוגדרים פליטים. ב-2008 ערכה "התנועה לצדק ושיוויון" את המתקפה הגדולה ביותר שלה במהלך הלחימה וכוחותיה נעצרו סמוך מאוד לארמון הנשיאות בחרטום, בקרב שגבה לפחות 220 קורבנות.

 

בשלב זה לא ברור כיצד יגיבו יתר הארגונים החמושים בחבל להסכם. אחד מהם - "הצבא לשחרור סודן" - שאנשיו גולים בצרפת, כלל אינו מסכים לנהל משא ומתן על חרטום, ואחר טוען כי ההסכם אינו הוגן. ארבע מיליציות אחרות הודיעו על הקמת קואליציה משותפת שתדון בהסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-באשיר. צעד חשוב קדימה
צילום: AFP
מורד בחבל דרפור (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים