שתף קטע נבחר

עו"ד? מחפש עבודה? כך תצליח בראיון העבודה

יש הרבה תחרות בתחום עריכת הדין ולכן חשוב להימנע מטעויות. מהן השאלות הנפוצות וכיצד להתמודד עימן בדרך למשרה במשרד עורכי דין נחשב? התשובות בפנים

מסלול הקריירה של עו"ד רצוף בצמתי החלטה. למעשה, כל עו"ד נתקל בצומת החלטה משמעותי ביותר במסלול הקריירה כבר בתחילת דרכו - החיפוש אחר המשרה הראשונה בה תתחיל הקריירה. לצעד חשוב וראשוני זה נודעת השפעה רבה על המשך הדרך. וחשוב שתדע - יש הרבה תחרות בתחום.  

 

 

נקיטת המהלכים הנכונים כבר בהתחלה תהווה בסיס איתן להמשך. לרוע המזל, בשלב הראשוני של הקריירה שלך המראיין פוגש אותך ללא ניסיון בחיפוש עבודה ולא "משופשף" בצליחת ראיונות.

 

אם מצאת את עצמך בצומת קריירה וכבר זומנת לראיונות עבודה, אז מגיע לך מזל טוב. תוכל להקטין את אי הוודאות ולגלות לך כבר בשלב זה כי ישנן שאלות שיש סיכוי טוב שישאלו במהלך הראיונות - ולהתכונן.

 

  • אם את מתבקש לספר על עצמך, כדאי לחשוב על כך מראש ולתחום את המסר המרכזי, שממנו ישאלו אחר כך מרבית השאלות, לשתיים עד שלוש דקות. פיטורים גורמים לפגיעה בביטחון העצמי ואתם עלולים להסתבך מול המראיין ולא להעביר את המסר הנכון. תרגלו את התשובה לשאלה, כך שתוציא אתכם בצורה חיובית ככל שניתן.
  • אם אתה מתבקש לספר על ניסיונך התעסוקתי, כדאי לפרט על תפקיד מעניין, להבליט יכולות, תחומי אחריות, עבודה תחת לחץ, עבודה בצוות ועבודה עצמאית, ראש גדול וכיו"ב.

 

מסיבה לא ברורה, כאשר מועמדים נשאלים לגבי הניסיון התעסוקתי שלהם, הם נוטים לפרט את קורות המשרד בו הם עבדו - תחומי עיסוקו, גודלו, השותפים בו וכו' וכך מחמיצים את ההזדמנות לדבר על הניסיון התעסוקתי שהם צברו במשרד, על חלקם בבניית האסטרטגיה ועל עבודתם מול לקוחות. במקרים אלו  על המועמד "לשווק" את עצמו ולספר על תיק שטיפל בו או על פרקטיקה בה נקט.

 

  • כאשר אתה מתבקש למנות לי כמה מתכונותיך השליליות ולעומת זאת כמה מתכונותיך החיוביות, נסה להכין תשובות מראש, כך שתוכל להדגים איך התכונה באה לידי ביטוי בעולם העבודה, ואיך השתפר התפקוד שלך במשך השנים. אזכור תכונות שליליות אינו פשוט עבור אף מרואיין, שהרי כולם מעוניינים להביא לידי ביטוי את הצדדים החיוביים שלהם. לכן, אני ממליצה בחום להדגיש את מגמת השיפור.

 

דוגמא טובה לכך מצאתי במרואיין שכאשר נשאל לגבי תכונה שלילית שלו ענה כי בתחילת דרכו כעו"ד צעיר התקשה לעמוד בלוחות הזמנים הלחוצים והוא נאלץ להישארשעות ארוכות במשרד כדי להשלים את מטלותיו. רצונו להגיע הביתה בשעה סבירה הניע אותו להתייעל, לתעדף משימות ולבצע תכנון זמן אפקטיבי יותר אשר בעקבותיהם חל שיפור משמעותי ביכולת הנוכחית שלו לעמוד בלוחות זמנים.

 

  • מראיינים רבים יתקילו אותך בשאלה הלא פשוטה הבא: מדוע בחרת להתראיין במשרד שלנו? במקרה כזה, כדאי לך להביע עניין מקצועי חברתי, או כל דבר אחר שאתה יכול לתמוך בו. מומלץ להכיר את תחומי העיסוק של המעסיק, עסקאות ותיקים בהם היה שותף לאחרונה. לקרוא בגוגל, באתרים משפטיים, ובעיתונות כלכלית (אם רלוונטי). הפגן ידע עדכני – עדיף שפורסם ולא רכילות – אודות לקוחות המשרד, עסקאות בהם היה מעורב לאחרונה, אופי המשרד וייחודיותו.

 

לא מזמן הכנתי מועמדת לקראת ראיון עבודה במשרד בינוני בגודלו בו רצתה מאוד להשתלב, במסגרת ההכנה טרחה ולמדה על המשרד, על המראיין ובין השאר גם נתקלה בפסק דין מהעת האחרונה שהמראיין אוזכר בו. כשהזכירה את פסק הדין הזה בראיון, המראיין התרשם מהבקיאות והעניין שהיא מגלה בפסיקות עדכניות ומהידע שהפגינה לגבי המשרד, אותו פירש כמוטיבציה, בנוסף, חש מוחמא מהידע שהופגן לגבי הישגיו האישיים. היא התקבלה למשרה.

 

  • כאשר אתה נשאל אילו תכונות הופכות אותך לעו"ד מוצלח, כדאי לתת שתיים שלוש תכונות שמאפיינות גם אותך תוך מתן דוגמאות והסברים לגבי החלק השני של השאלה. התכונות המבוקשות תלויות בתחום העיסוק: למשל, בתחום המיסוי נדרשות יכולת ריאלית והבנה כלכלית. לעומת זאת, ליטיגטור טוב נדרש לסל אחר של תכונות ואין זה הכרחי שיהיה בעל אוריינטציה ריאלית דווקא.

 

  • כדאי גם לעו"ד צעיר וגם לעו"ד מנוסה להכין היטב תיק שטיפל בו (או שהיה שותף בטיפולו).חשוב לגלות בקיאות רבה בכל המהלכים והשלבים השונים בתיק, כדאי לזכור כי אין משמעות לתוצאות התיק אלא בעיקר לבקיאות בתהליך ולרמת המעורבות בו.

 

עורך דין צעיר עשוי להיתקל גם בשאלה הבאות בסבירות גבוהה:

  • מדוע בחרת ללמוד משפטים? עליך לתת תשובה אישית וממוקדת ולחבר לאירועי חיים ספציפיים שלך אם רלוונטי.
  • אם אתה נשאל מדוע בחרת ללמוד במוסד אקדמאי בו אתה לומד, שאלות לגבי ציון מסוים (נמוך) – כדאי לתת תשובה קצרה וממוקדת, הגיונית ואמינה.

במידה וישנו, כדאי למועמד לנדב כל מידע שיאיר אותו באור החיובי ביותר, מידע כגון: ציון פסיכומטרי גבוה, מלגת הצטיינות שממנת את הלימודים, שיקולי עבודה שאינם מאפשרים גמישות במערכת הלימודים וכו. מניסיוני, מידע כזה משפיע לטובה על הרושם שמתקבל על המראיין ולעיתים אף יכול להטות את הכף.

 

ומה ישאל המועמד?

לסיכום הראיון, מומלץ לשאול את המראייןעל האווירה במשרד, האם עורך הדין עובד בצוות? האם השותפים ועורכי הדין זמינים לשאלות מקצועיות הנשאלות על ידי עורכי הדין הצעירים?

 

כדאי להימנע מלשאול על שכר, תנאים ושעות עבודה. כמו כן, לעולם אל תשאל לגבי תחומי העיסוק של המשרד. זו הפגנה בוטה של חוסר ידע וחוסר הכנה בסיסית לראיון אשר מטילה ספק במידת הרצינות, המקצועיות והמוטיבציה של המרואיין.

 

רוית נחמן היא מנהלת מחלקת השמה בחברת קודקס להשמת עו"ד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס הסמכת עורכי דין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים