שתף קטע נבחר

למה מוכרים להורים מצביע לייזר שמסוכן לילדים?

מודעת פרסומת באתר משחקים לילדים מובילה למודעת מכירה של מצביע לייזר ירוק בעוצמה של 20 mV, שמסוכן לעין ולתנועת מטוסים, אבל נמכר בחופשיות גם לילדים, בתיווך הורים. בעל האתר: "מכרנו גם לילד בן 8". במכון התקנים מזהירים: המכשיר חזק ומסוכן בהרבה ממצביע רגיל, ולמרות זאת החוק מתיר את מכירתו. בתמ"ת אומרים: "לייזר אינו מוגדר כצעצוע מסוכן"

החוק בישראל מתיר מכירת מצביעי לייזר, למרות שהם עלולים לפגוע בעיניים, אבל לאחרונה נמכר פה מצביע לייזר ירוק שעוצמתו גדולה מהמקובל גם בתחום הלא מאוד מקובל הזה: 20mW לעומת 1-5mW. אפילו משווק המוצר מודה שרמת קרינתו באלומה ישירה עלולה להיות מסוכנת לעין, יותר ממוצר רגיל.

 

נתקלנו במוצר במודעת פרסומת באתר משחקי אונליין לילדים: "מבצע בלעדי לזמן מוגבל 20MW (הטעות במקור.מדובר ב-mW, מיליוואט. מ.ק). רק 99 שקל - עד גמר המלאי".  

 

מתחת לכותרת, ניתנה הבטחה ישנם דגמים חזקים יותר בהזמנה מיוחדת - לפרטים צלצלו....". לחיצה על מודעת הפרסומת הובילה למודעת מכירה מפורטת באתר Bsell, שכללה גם סרטון הדגמה.

 

אחרי כן, בגוף המודעה, מתואר מפרט מכשיר הלייזר המדובר: "לייזר ירוק עשוי מתכת יצוקה בצבע שחור בשילוב כסף - איכותי ומרשים במיוחד. אופטיקה ברמת גימור גבוהה, זכוכית בלבד ללא חלקי פלסטיק... מתהדר באורך גל של 532NM ובעל אורך חיים של עד 5000 שעות הפעלה.

 

"לייזר ירוק המותר ומאושר לשימוש ביתי בעוצמה של 20MW. (הטעות במקור. מ.ק). רואים את קרן הלייזר לכל אורכה, ניתן לראות את הנקודה על העננים"!


המודעה שאזהרה בצידה

 

בסוף המודעה ניתנת גם פסקת אזהרה במלים אלו: "אזהרה - למרות שהלייזר הירוק מאושר לשימוש ביתי, אין לכוונו לאיזור העיניים ולמכוניות נוסעות וחל איסור לכוונו למטוסים ומסוקים וכל כלי טייס אחר - כל שימוש במכשיר הינו על אחריות המשתמש בלבד, Bsell לא תהיה אחראית על כל נזק שייגרם עקב שימוש לרעה מכשיר".

 

"מכרנו את זה גם לילד בן 8"

ביקשנו מאב לילד להתקשר למספר הטלפון המצויין במודעה, והוא התקשר כאב המתעניין ברכישת המכשיר לבנו.

 

"אני רוצה לקנות מצביע לייזר לבן שלי הוא בן 9, זה בסדר?", שאל את האדם שענה לפנייתו, שהתברר כבעל האתר ומשווק המוצר, בן עמנואל.

 

עמנואל: "זה בסדר, כל עוד הוא לא מכוון ישירות לעיניים, מכוון למכוניות או מטוסים כי זה מסנוור. אם זה מרחוק - לא קורה כלום. אם מכוונים ישירות לעין זה מסוכן מאוד. אנחנו לא מוכרים ישירות לילדים אלא רק דרך ההורים".

 

הפחדת אותי. אז איך אתם מוכרים את זה?

 

"כמו סכין מטבח תלוי איך אתה משתמש בזה".

 

אבל זה ילד בן 9.

 

"אז מה, מכרנו את זה גם לילד בן 8. כל עוד אתה סומך על הילד שלך, לא צריכה להיות בעיה".

 

"אם אבא קונה לילד שלו - למה לא"?

פנינו כ-ynet לבן עמנואל וביקשנו לשאול אותו מספר שאלות על אופן מכירת המצביע. "זה מוצר שמיוצר בסין, ומיועד יותר למרצים ולאסטרונומים", אמר לנו עמנואל, למרות שהוא מפרסם אותו באתר ילדים.

 

"לא אתן את זה לכל ילד בן 5, אלא באישור הורים. אם ילד מתחת לגיל 18 מתקשר, אני אומר לו שאני צריך לשוחח עם אחד ההורים. אנחנו גם מבקשים מספר תעודת זהות.

 

בלי אישור הורים שלא יתקשרו אפילו, כי הם יחסכו לי כאב ראש. אני גם שואל את ההורה אם הילד אחראי מספיק. הורה שחושב שהילד שלו לא מספיק אחראי יכול להחרים לו את המוצר. אם אבא קונה ממני לילד שלו, אז למה לא"?

 

זה לא מסוכן לעיניים?

 

"עד כה, אף אחד לא התלונן שזה פגע במישהו. אם מאירים ממרחק של כמה סנטימטרים, ברור שזה מסוכן, כמו פלש של מצלמה. אבל גם את הלייזר האדום של פעם אסור לקרב לעין".

  

במודעה נאמר שאתה מוכר מוצר עם קרן עוצמתית יותר.

 

"כן, הוא עולה יותר 400-300 שקל. הקרן אכן יותר עבה, היא בעיקרון מיועדת רק לחובבי אסטרונומיה לסימון כוכבים. יש קבוצה של 30 אנשים שקנו אותה, רק שהם מחזיקים בטלסקופ. אני מוכר לכולם, אבל אין צורך לתת את זה לילדים, וזה גם יקר מדי עבורם".  

 

מכון התקנים: הלייזר הירוק חוקי אבל מסוכן מאוד

פנינו לד"ר אירנה אנטונוב, ראש ענף ציוד רפואי ולייזרים, במכון התקנים, והיא אישרה את חששותינו. "אני מאוד מופתעת שמוכרים דבר כזה. מאוד מסוכן למכור לייזר כזה לילדים", אמרה ל-ynet.

 

"הרגישות הכי גבוהה בעין היא ללייזר ירוק. האור הזה מתמקד על הרשתית ויכול לצרוב בה נקודות, שאחר כך יכולות לגרום לנקודות שחורות בראייה ולהשפיע עליה לרעה".

 

האם הוא יכול לגרום עיוורון? 

 

"לא עיוורון, כן בעיות. בדרך כלל לא מקרינים אותו באופן יציב וממושך , אבל אם כן אם, הוא עלול להשיר שיער ראש או גוף".

 

לא ברור למה אין חוק המגביל את שימושו לשוק הביתי. אולי כי הטכנולוגיה מקדימה את המחוקק."מבחינתי יש הבדל מאוד גדול בין השימוש הביתי למסחרי", אומרת אנטונוב. "יש כמה מדינות שהתקנים בהן משתנים כשמדובר במוצר שהולך לתעשיה לעומת מוצר לשימוש אישי. אני חושבת שגם בארץ צריך לעשות ממש חלוקה מוגדרת, ולא למכור מכשירים מאוד אנרגטיים לילדים ולציבור הרחב.

 

"אבל התקן למצביע לייזר הוא בינלאומי ופוינטרים כאן לא מגיעים לבדיקה של מכון התקנים. אין בישראל חוק שמתייחס לפוינטרים ולכן היבואנים יכולים להביא כל מה שהם רוצים ולמכור הכל. אין דבר שאפשר לחייבם כרגע לא למכור, כך שאם הגיע פוינטר לייזר כייבוא לשדה התעופה, פקיד המכס פה לא יבדוק אותו.

 

"בארה"ב, לעומת זאת, יש רגולציה מאוד חזקה ופוינטר של עד 5mW אפילו עד1mW עובר בדיקות מחמירות. ופה מדובר לכאורה במוצרשל 20 מילי ואט.

 

אין שום תקנות?

 

"יש תקנות שמתייחסות לשימוש במכשירי לייזר, ולפיהן מכשיר הפולט לייזר בעוצמה של 20 מיליוואט נחשב למסוכן, וחייב להיבדק פעם בשנה. אבל התקנות לא מתייחסות למכשירים בבית. ומכשיר שמסוכן במפעל, בבית ייחשב הרבה הרבה יותר מסוכן".

 

"אנחנו עובדים עכשיו עם התמ"ת על הנושא הזה. יתכן שנשנה משהו בתקינה או בחקיקה בארץ בקרוב. כי היו כבר כמה מקרים של פגיעות, והיה גם מקרה ששיבשו שדה ראייה של טייס עם פוינטר.

 

"הטכנולוגיות היום מאפשרות לייצר פוינטרים עם מקור חשמל קטן והספק אופטי גדול מה שלא היה לפני כן, כך שבטריה קטנה יוצרת קרינת לייזר חזקה. בדרך כלל, יש פרופורציה בין הספק חשמלי לאופטי, וכאן במוצר קטן ההספק במובהק יותר גדול. אז מצד אחד זה מאוד רווחי מצד שני, מאוד מסוכן".  

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "לייזר אינו מוגדר כצעצוע מסוכן על פי ועדת צעצועים מסוכנים. מדובר בועדה בין-משרדית המורכבת מנציגי משרדי המשטרה, החינוך, התמ"ת, המכס, הפנים, והבריאות.

 

"יחד עם זאת חייב להופיע על כל מוצר סימון על פי חוק הגנת הצרכן כולל הוראות אזהרה: שם היצרן/ יבואן, ארץ היצור, הוראות שימוש ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לעננים מותר לכוון, למטוסים לא. המצביע
מומלצים