שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה את "תוכנית השבת המוחות"

ראשי המכללות הציבוריות טוענים מנגד כי יישום התוכנית לקליטתם של מדענים וחוקרים יורדים אך ורק באוניברסיטאות, מהווה ביטוי נוסף לאפליה מתמשכת. "יש מוסדות שיש בהם את כל התשתיות, אין סיבה שלא נהיה חלק מהתחרות"

הממשלה אישרה בצהריים (יום א') את ה"תוכנית להשבת מוחות" לאקדמיה בישראל. מנגד, ציננו חברי ועד ראשי המכללות הציבוריות (ור"מ) את האופטימיות סביב הפרויקט. בהנהלת המכללות הציבוריות טענו כי התוכנית, שבמסגרתה יוקמו באוניברסיטאות בלבד כ-30 מרכזי מצוינות לתחומי דעת שונים, מהווה ביטוי נוסף לאפליה מתמשכת.

 

במסגרת התוכנית, שעלותה 450 מיליון שקל ויישומה יימשך חמש שנים, יוקמו כבר מהשנה הבאה מרכזי מצוינות באוניברסיטאות לתחומי דעת שונים. גם שיטת הלמידה תשונה, כך שתתאם את זו המקובלת בארצות הברית.

  

בנוסף, יוקמו בתי ספר בינלאומיים לתארים מתקדמים, ותבוצע מהפכה של ממש בלימודי התואר: לא יהיה עוד תואר שני מחקרי ותואר שני לא-מחקרי (בלי תזה) כנהוג היום, אלא לימודים לתואר שני לא-מחקרי, ולימודים נפרדים מובנים לתואר דוקטור. בלימודים הנפרדים לדוקטורט ייכלל התואר השני עם התזה. המסלול לדוקטורט יהיה חלק מתוכנית הוראה בינלאומית למתקדמים.

 

יו"ר ועד ראשי המכללות ונשיאת מכללת רופין, פרופסור שוש ארד, תקפה את ההחלטה: "השקעת משאבים בפיתוח המצוינות מבורכת, אך לא ייתכן שהמדינה תתעלם שוב מאזורי פריפריה. אנו דורשים כי גם המכללות האקדמיות יכללו בהחלטת הממשלה, כדי לאפשר להן להתפתח ולהתחזק בסיוע סגל אקדמי מצוין".  

 

"יש מכללות שמתנהל בהן מחקר והן כוללות את כל התשתיות. לכן אין כל סיבה שלא נהיה חלק מהתחרות החופשית. מצד אחד אומרים לנו שרוצים לפתח את המכללות, אבל בפועל פוגעים בנו כל הזמן. לא מוסיפים לנו עוד סטודנטים ועוצרים אותנו במחקר. תנו לנו להתחרות על מרכזי המצוינות ולהביא חוקרים מחו"ל בצורה מכובדת ושוויונית".

 

נשיאת מכללת עמק יזרעאל, הפרופסור עליזה שנהר, מתחה גם היא ביקורת נוקבה על ההחלטה. "אם יש כוונה לחזק את הפריפריה ולא להעמיק את הקיטוב, צריך לאפשר גם למכללות לקלוט חברי סגל ישראלים מצוינים. אצלנו מתנהל בהצלחה רבה מחקר בפסיכולוגיה, ונשמח לשלב בו ישראלים חוזרים שיוכלו להעמיק את הידע. ההחלטה היא אפליה בוטה של המכללות וחיזוק נוסף לקיטוב".

 

שנהר ציינה כי "העובדה שרק 13 אחוזים מתקציב ההשכלה הגבוהה מגיע למכללות מדבר בעד עצמו. מפלים אותנו לאורך זמן. הגיע זמן לדיון משמעותי באופן חלוקת המשאבים במערכת כדי לנסות לגשר על הפערים".

 

יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, פרופסור מנואל טרכטנברג, התייחס לדברים ואמר כי "נשמח אם המכללות יחברו למרכזי המחקר באוניברסיטאות וישלחו לשם את החוקרים שלהם לשיתופי פעולה ולהתלמדות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
פרופ' שוש ארד. "פוגעים כל הזמן"
צילום: ניב קלדרון
פרופ' שנהר. "חיזוק לקיטוב"
מומלצים